Във втория изпит на Дракон-а комисията 9 пъти каза „да“

  • Home
  • Във втория изпит на Дракон-а комисията 9 пъти каза „да“

ТОЧНО ДВЕ ГОДИНИ, след като Комисия писта към Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) направи първия официален изпит, за придобиване на състезателен лиценз (виж ТУК), днес Писта Дракон отново бе главната аудитория, в която през теоретичен и практически изпит преминаха деветима бъдещи пилоти. Три часа след началото на екзамена, „тричленката“ (Валентин Бонев, Николай Паунов и Христо Стоилов) от експерти каза девет пъти каза „да“. Така на поправителна сесия не остана нито един от деветимата, изправили се пред трима спеца и един двукратен национален шампион. Валентин Бонев, шефът на комисия започва изпитната програма с обстойно встъпително обяснение за начина, по който ще премине и теоретичната, и практическата част от теста. Вярно е, че това не е стандартния университетски изпит, от който единствената разлика обаче е, че има конспект, но не се теглят картончетата с въпросите за изпита. Тази сесия бе насрочена преди дни, имайки предвид, че след по-малко от три седмици в Бургас АСК Вромос ще е домакин на откриващия кръг от националното първенство на затворен.

ЗА ПРОТОКОЛА… Времената и крайните оценки, които са записани официално от комисията на вчерашния изпит на Дракон-а, който протокол утре ще бъде на пощата на федерацията.

В него за първа година официално и за втори сезон от създаването си, ще се пуснат и пилотите от учредената от пловдивския клуб КА2 Рейсинг Тим през миналата година Енеос Къп. Тогава в серията на пловдивчани участваха осем автомобила, но техните пилоти бяха минали единствено през цедката на вътрешно-отборната подготовка и тестове, а сега преди началото на Писта Бургас, за да получат своите национални лицензи (категория С), всички те трябваше да положат изпита пред триото на комисията.

ПРИ ТЕЗИ ТРИМА „ПИЩОВИ“ НЕ МИНАВАТ… (отляво на дясно) Николай Паунов, Валентин Бонев и Христо Стоилов, „тричленката“, през въпросите на която кандидатите за лицензи трябваше да преминат.

Другата отличителна черта, която е заслуга и на Христо Стоилов, и на Валентин Бонев е, че освен въпросите, на изпитваните се налага да коментират или сами да определят правилните и верни решения при реални ситуации от минали състезания. След като в продължение на близо три академични часа пилотите са изпитвани върху написаното в Специални правилник за дисциплината, пилотите сменят тениските със своите състезателни екипи и сядат в два от осемте Ауди 80, които са в основата на Енеос Къп.

КОНКРЕТНИ СИТУАЦИИ ОТ МИНАЛИ СТАРТОВЕ… Валентин Бонев задава на изпитваните конкретни случаи от шампионата, очаквайки от бъдещите пилоти бързи и верни решения.

За всяка двойка от изпитваните са определени по 2 тура за време (заедно с една формираща и една охлаждаща обиколки), които официално са засичани, а резултатите от тях могат да бъдат намерени на сайта mylaps.com.

СЛЕД ТЕОРИЯТА И ПРЕДИ ПРАКТИКАТА… Всичките деветима изпитвани, шефът на КА2 Рейсинг Тим Румен Ангелов, шеф-механика Димитър Акабалиев, както и тримата екзаминатори са се строили за обща снимка на старта на писта Дракон.

:: Снимките от вторият изпит за лицензирането на пилоти на: Румен Ангелов, Стамен Влъчков и Емил Иванов

:: Христо Стоилов, отговорният член на УС на БФАС за пистовия шампионат: „Лично аз съм изключително доволен. Повечето от бъдещите пилоти познавам, следил съм ги през миналата година – интелигентни, начетени… Стана си изпит отвсякъде: бяха препитвани не само върху правилата, но и трябваше да отговарят на конкретни ситуации. Затова и резултатите са толкова добри, според мен. Но този изпит показа още и това, че средствата, които получава федерацията от министерството (Министерството на младежта и спорта – бел. ред.) за обучения и семинари, трябва да се използват именно за това, а не като парите, които тази година „изгоряха“ и трябва да бъдат върнати заедно с лихвите, защото не са използвани. Следователно би следвало и самите комисии да разполагат със свой бюджет, който да е се ползва за обучения и изпитите. БФАС би следвало да се грижи и за набавянето на такива средства.“

ГОТОВИ ЗА ПЪРВИТЕ 4 ТУРА… Двама от изпитваните са заели местата си в състезателните Ауди, очаквайки зелената светлина на семафора.

:: Валентин Бонев, председател на Комисия по затворен маршрут: „Няма начин да не сме доволни, след като в продължение на три пълни часа, без никаква почивка, работихме по изпитните теми първо в областта на теорията, а след това и на пистата Дракон. Специално за Кръстьо Гърнев, той се обади вчера вечерта, за да поиска да участва в изпитната сесия независимо, че няма да участва в пистовото първенство, а в планинските изкачвания, за които иска да придобие първи Лиценз С. Може би е добре, ако и за останалите две първенства придобиването на първи лиценз става с подобни  изпити от другите две комисии.

ЗЕЛЕНО ТРАСЕ ЗА ПРАКТИКАТА… Двама от изпитваните са заели местата си в състезателните Ауди, очаквайки зелената светлина на семафора.

Румен Ангелов, тимов мениджър на КА2 Рейсинг Тим: „Момчетата се справиха идеално с този тест. Направиха и показаха онова, за което са се готвили, за което сме говорили в отбора както за самия изпит днес, така и за първото състезанието, което им предстои в сериите Енеос Къп. През тази година тази серия за първи път ще бъде включена официално в българския шампионат на затворен маршрут. За отбелязване е, че всички пилоти влязоха при практическия изпи в диапазона на времена от 1:16 до 1:19 мин за обиколка на пистата. Поведението им и знанията им са безупречни, остава сега да дойде и първото им официално състезание в първенството.

Иван Влъчков, двукратен шампион в Серия Туринг, първия пилот, който официално полага изпит пред комисия на БФАС: „Явно такива изпити а много важни и напълно подкрепям такава система за лицензиране на пистовите състезатели. От онова, което видях на пистата, оставам с впечатлението, че не караха на своя максимум, не мисля, че те са използвали повече от 70 на сто своите възможности. А и при два тура на трасето надали можеха да слязат под тези времена, които са в протокола от изпита.“