Втори пореден сезон: стартът на шампионата зад граница?

  • Home
  • Втори пореден сезон: стартът на шампионата зад граница?


Ето как изглежда календарът с датите и ралитата на Балканската зона от Балканския рали трофей за 2017 г.: 6/7 май – Чанък Кале (Тур, асфалт), 20/21 май – България (асфалт), 26/27 май – Арад (Рум, асфалт), 3/4 юни – Арад (Рум, макадам), 6/8 юли – Бакау (Рум, макадам), 1/3 септември – Сливен (Бъл, асфалт), 22/24 септември – Сърбия (асфалт), 14/15 октомври – Мармарис (макадам).
:: Всички тези договорености, Меморандума от Истанбул, както и Балканската купа трябва да бъдат утвърдени

от управата на федерацията.

ЗА ВТОРИ ПОРЕДЕН сезон националното първенство по рали може да започне зад граница. След като тази година надпреварата стартира с румънското Сибиу Рали, през 2017 г. началото може да бъде дадено в турското Чанак Кале на 6/7 май 2017 г.

Това се разбира от казаното пред сайта с новините в българския автомобилен спорт от президента на БФАС Владимир Илиев (на снимката) и след срещата на три от петте балкански държави в Истанбул в края на миналата седмица.

Заедно с Илиев, на срещата в Истанбул присъства и шефът на комисия Рали към управителното тяло на федерацията и директор на рали България Слави Славов. От страната на домакините присъства новия президент на ТОSFED – Серкан Язиджи, спортният директор Мурат Кая, както и турският представител в комисията по рали на Международната автомобилна федерация (ФИА) Едис Атабей, сръбския автомобилен съюз е представен главния секретар – от Бранислав Пиевич.„Подписахме меморандум с турските колеги единият кръг от националния им шампионат да се проведе у нас – по време на рали България, както и един кръг от нашия шампионат да бъде проведен в Турция. Така да се каже да разнообразим малко нещата – да не е нито румънското, нито сръбското състезание – и да обогатим малко опита на нашите състезатели“, каза пред RallyXpress президентът на БФАС.

снимка: личен архив на владимир илиев
ДОВОЛНИ И УСМИХНАТИ… Участвалите в истанбулската среща представители на автомобилните федерации от България, Сърбия и Турция позират за обща снимка, след като са подписали един меморандум и едно съгласие за общо участия в състезанията от България и Турция.

Комшиите били абсолютно съгласни с направеното предложени, дори в предварителните си намерения били определили и мястото – рали Ескишехир, от което през 2013 г. започна балканския триумф загиналият драматично през миналата година последен роден шампион на Полуострова по рали Тодор Славов.

ФАКСИМИЛЕ от двустранната спогодба на БФАС и ТОSFED, с която двете страни се съгласяват да работят за участието на екипажи в ралито Чанак Кале и България.

Това рали обаче при никакви случаи не би устройвало българската страна заради огромния преход – почти 8 часа пък и 557 км по шосе Е80. „Успяхме да постигнем две важни неща от срана на ТОSFED (турската федерация по автомобилен и мотоциклетен спорт – бел. ред.) – допълва Илиев. – Едното състезанието, което е останало с оригиналните си дати и първоначалното име на ралито – да бъде преместено в Чанак Кале. И, второ, за българските участници ще има облекчени условия в дните на надпреварата. Ясно е, че ТОSFED има възможности и получава добра държавна подкрепа за спорта.

Ние пък, като федерация, ще мислим как да организираме транспортирането на българските автомобили. Но тепърва ще направим работна група и ще се работи по тази тема.“

ПОРЕДЕН ОПИТ в рамките на три години се прави за възстановяването второто по възраст най-старо регионално автомобилно първенство в света – Балканския шампионат по рали, е направен на срещата в Истанбул на представителите на трите национални автомобилни власти (България, Сърбия и Турция) и присъединилият се към тях през видеоконферентна връзка и представител на румънската ЕSOK. Предишният опит е направен в София, през ноември 2012 г., когато в тогавашният Гранд хотел София представителите на същите страни водят преговори, този шампионат да бъде възстановен в оригиналния му формат и при пълно участие на минимум пет от държавите на Полуострова. Година по-късно, просъществувалото само един сезон първенство, е спечелен от варненския пилот Тодор Славов.

:: Справка на RallyXpress. Балканските надпревари по рали влизат в историята на този спорт у нас не само с най-големия брой български титли от надпреварата наПолуострова през 1967 г., но и с това, че именно тогавашния Български автомобилен и туринг клуб е инициаторът за поставянето на истинска спортна основа на този вид бензинови състезания. Те стартират само 14 години след първото европейско първенство по рали (1953 г.) и 6 години преди официалното начало на световния шампионат по рали за производители. Изобщо в историята на спорта, Балканските игри са и най-старите организирани регионални надпревари в света, започнали летоброенето си през 1911 г., само 15 години, след първите олимпийски игри в новата история (Атина, 1896 г.).

При това този път, не под названието шампиона, а Балканска купа, предложението идва от страна на турците.

Точно това предложение на домакините и записаното в Меморандума от Истанбул (виж факсимилето) се оказва и най-важната част от митинга в края на миналата седмица.

„Имахме дискусия и по този въпрос, но се ориентирахме тази купа да бъде със стандартното класиране (то, както и наградите, ще бъдат регламентирани от работната група до края на януари), но да стимулира малките автомобили – от класа RC4. Но също така тази купа да стимулира и млади пилоти.“

ФАКСИМИЛЕ от Меморандума от Истанбул, с който България, Сърбия и Турция се ангажират за провеждането от юни 2017 г. на Балканската купа по рали.

Според истанбулският меморандум:

♦ всяка държава трябва да има свой национален отбор с автомобили от категорията RC4, като задължително единият от тримата участници трябва да бъде на 26 години или по-млад;

♦ за класирането в Балканската купа ще се зачитат резултатите в трите състезания – в България, Сърбия и Турция;

♦ стартът на тази надпревара ще започне от юни следващата година;

♦ в купата ще бъдат допускани единствено автомобили от категорията RC4;

♦ регулациите на Купата ще бъдат същите, които са валидни за Европейския рали трофей, като единствено дистанцията на ралитата ще варира между 100 и 150 км.

♦ участващите пилоти от националните отбори на трите страни (както и евентуално присъединилите се по-късно тимове на Румъния и Гърция) ще бъдат освободени от такси за участие, като всяка една от трите федерации се ангажира да осигурява на участниците по две стаи на екипаж за четири дни.

:: Проектът за календара на купата

…юни – ESOK Рали (Тур);
…юли – Белград (Сър);
17/19 август – Сибиу (Рум);
1/3 септември – Сливен (Бъл). Илиев обаче подчертава също, че началото е поставено с ралитата, но още от началото на следващата година ще се направят опити да бъдат разменени участници и в другите дисциплини.

Впрочем, много над чертата и конкретните решения на срещата в Турция излизат следните важни „писти“ за автомобилния спорт, около които участниците са категорично обеднени: работа за сигурността на състезанията, за развитието на млади пилоти и стимулирането на конкуренцията във всички автомобилни дисциплини.