Втори кръг: силна организация завладяваща интрига в неделя

  • Home
  • Втори кръг: силна организация завладяваща интрига в неделя

РАЗВОЯ на вчерашните три квалификации, както и трите състезателни манша на планинско Гоце Делчев днес, можете да следите на живо на познатия сайт

http://www.results.bg/

КОЕ ДОМИНИРА като впечатление от съботния ден на втория кръг в шампионата по планински изкачвания Гоце Делчев 2019? Дали направената почти на европейско ниво организацията, направена от Дунев рейсинг за по-малко от два месеца? Или това, че в дебютното представяне на автомобилния спорт в града съботните квалификации имаха сериозна интрига от самото начало та дори и във финалната пресконференция? Категорично не, на всяко едно от двете предположения. Събрани обаче заедно, те дават облика на една надпревара, която се оказа радост за окото на местните хора, познаващи бегло спорта, но пък допълнена с непрекъснато затягащи се за неделя съботни завръзки…

„Ники [Златков] е много бърз, подготвен е по-добре за това състезание и се видя с победата му в първия манш („По-добре подготвен, ама втори“, реплика на Златков – бел. ред.) – каза на заключителната пресконференция за деня победителят в квалификациите Стефан Стоев (на снимката горе, АРА Моторспорт, Силвър кар EF 10.

В края на деня това се оказа главната интрига на Гоце Делчев 2019, но единствено, защото резултатът в мача на двамата пилоти 2:1 в полза на Стоев. В първия манш Златков откри сметките за рекордите в това състезание (2:10.23 мин), постижение, което Стоев поправи във второто излизане (2:07.56, нов рекорд), поправен от Златков само 56 минути по-късно – 2:06.47 и тутакси коригиран от габровеца 4 мин. след като бе регистриран.

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto
ПОПРАВКА-РЕКОРД-ПОПРАВКА… Стефан Стоев направи един рекорд, поправи този на Ники Златков, за да направи сериозна заявка за успешен неделен старт.

Какво по-завързано положение от това с позициите на двамата, за които обаче в утрешния ден прогнозата за дъждовен ден може да обърне всичко с краката нагоре. „…утре класирането ще е различно“, уточни пред зрителите носителят на европейската купа в планинските изкачвания за 2014 г.

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto

ЛЕГЕНДА, КОЯТО ЩЕ ОСТАНЕ ВЕЧНА… Какво знае повече от конкурентите си Ники Златков, което го кара да е сигурен, че класирането в неделя няма да бъде същото? В крайното класиране за деня Стоев е с преднина от Златков с някакви си 0.71 сек, като в същото време изпреварва каращият за втори път чешката Шкода Фабия RS 2000 Пламен Камбуров (Вромос).     „За мен днешната тренировка беше и тренировка за привикване още по-пълното привикване към автомобила. Като гледам колко добре е организирано състезанието и колко е интересен шампионата, смятам за правилно преминаването ми в планинското [първенство] за напълно оправдано, още повече, че в пистовият шампионат правилата се промениха така нетипично за спорта.“ Обратно на очакванията че Любен Каменов (Дамасцена-Алба, Мицубиши Лансър Ево 8) ще е по-напред в класирането (4-и, 2:08.86 мин), панагюрецът се оказа на нетипична за него позиция.

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto

ПРОМЕНЕНО СЪОТНОШЕНИЕ НА СИЛИТЕ… Мулти шампионът на страната в предишните години Любен Каменов се изправи пред силна конкуренция в Гоце Делчев. Заради това пилотът ще трябва да свиква с променената обстановка. „Явно трябва да свиквам!“, заяви четирикратният шампион на България в генералното класиране и зад тази изречена повече с реализъм, отколкото със съжаление фраза всъщност е и отговора на това защо Камбуров се е преместил в планинските.

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto

С ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР ВСЕ ПО-БЪРЗ… Колкото повече кара чешката Шкода, толкова повече Пламен Камбуров започва да подобрява времената си, а чехите – видимо по-доволни. Причината е проста и тя е видна и от Каменов, и от всеки, който следи този най-масов и финансово най-приемлив формат на автомобилните надпревари – само за три последователни сезона съотношението на силите и автомобилите се промени толкова рязко! Ако преди време първенството се доминираше от двама, в най-добрия случай от трима класни пилоти и машини, сега може да се изброи половин дузина имена, всяко от които би прави каквато и да е прогноза неточна. Очевидно е, че тази събота не бе денят на действащият от две години насам шампион Юли Телийски. Този квалификационен пилотът на Дунев Рейсинг обясни с краткото „Направих грешка в първия старт и [днес] беше лоша тренировка за мен.“

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto

РЯДКО МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ… Иначе усмихнатият широко Юли Телийски в събота гледаше страшно и заради допуснатата грешка, и заради това, че цялата му квалификация се оказа далеч от възможностите на двукратният национален шампион. Телийски, за когото шампионатът ще премине по схемата „караме тук, а после решаваме за нататък!“, е 6-и (2:13.27 мин), на нетипичната за него разлика от 7.05 сек от победителя Стефан Стоев. И още нещо съществено – сравнете неговите постижения от последните 5-6 състезания с тези на Васко (Заю Баю) Въжаров (Грийн Фокс Моторспорт, Опел Астра), за да видите, че когато Васко е печелил, това не е било с разлика от повече от 0.82 до 1.03, но никога до този момент с авантаж, близък до 2 сек – 1.58. Въжаров е 5-и в общото класиране с 2:11.69 мин, записани при третото изкачване в събота. Какво може да се чака в неделя, освен обявената неприятна прогноза за валеж? Впрочем именно лошото време е единственото, което Румен Дунев няма начин да промени, за да направи Гоце Делчев по онзи европейски водел, който той си е поставил за цел. Трасето е хлъзгаво и никой няма представа какво ще е поведението на автомобилите на пистата, единодушно определена от пилотите за една от най-добрите в България. Може би точно това се крие зад прогнозата на Ники Златков, че утре класирането ще е съвсем различно. Специално внимание заслужава шампионът в бившата НС2 и силен коз на Грийн Фокс Моторспорт Ивелин Йотков. След като пропусна да се „обзаведе“ с подходящия автомобил за Мемориал Валери Великов, сега заклетият почитател на БМВ и първи приятел на гурото на тази марка Явор Карастоянов, се оказа зад волана на бившия автомобил на софиянеца.

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto

КОЛА И БЕЗПЛАТНИ СЪВЕТИ ЗА ПРИЯТЕЛЯ… ЯКарастоянов даява последните си напътствия, преди шампиона на НС2 Ивелин Йотков да се отправи към третия за съботата старт. „Изненадан бях при първия манш – Иво бе 9-и, във втория – пак, но вече с 6 сек. по-долу, а в третия слезе с нови 4 сек от първоначалното си постижение, за да влезе в 7-ата!“, коментира ЯКарастоянов. Най-доброто постижение на Иво Йотков от деня е 2:21.52 мин. Фанатиците на баварската марка могат да са предоволни и това личи от коментарите за „нашите“ във фейсбук. Защото заедно със силно каращият още от Мемориала Александър Бурдинов (Хоби кар, БМВ 318), двамата с Йотков блокират 7-ото и 8-ото място. Бурдинов е с най-добро време, постигнато също при третото излизане на трасето – 2:23.21 мин. Иван Влъчков (Дамасцена-Алба, Хонда Сивик) завърши 9-и в общото подреждане за съботата. Пилотът на постепенно подобряваше времената си, като в първото качване записа 2:34.22 мин, във второто слезе с над 7 сек от това постижение, а в последния квалификационен манш записа 2:23.890 мин. Така Влъчков изпревари с 1.5 сек Косьо Йорданов (Грийн Фокс Моторспорт, Рено Меган), който беше с най-добро време до вторите качвания, още повече, че се наложи по спешност да прави ремонт след като още в първия километър на първия манш излезе извън трасето и потроши долната част под моторния отсек.

ЗА РАДОСТ НА МЕХАНИЦИТЕ И ОТБОРИТЕ В БОКСОВЕТЕ

ПО-ДОЛУ тук имате три линка към публичната платформа за сателитно проследяване на състезанието Гоце Делчев. Така организаторите на втория кръг от националното първенство за планинките изкачвания практически помислиха за всички механици и отбори, останали между маншовете в бокса.

„В крайна сметка механиците и останалите от отбора не могат да видят нищо от състезанието, а сега ще могат да следят картина на живо на огромния екран, монтиран до официалната трибуна в сервизния парк“, коментира основателят и промотор на планинско Гоце Делчев Румен Дунев.

снимка: организатори на планинско гоце делчев

ЗА ВСИЧКИ, КОИТО СА ДАЛЕЧ ОТ ТРАСЕТО И БЛИЗКО ДО БОКСОВЕТЕ… На екрана, монтиран вдясно от официалната трибуна механици и членове на отборите ще следят на живо стийминга на планинско Гоце Делчев.

Първият линк е:

https://live.geotraq.org/hillclimb-GD-2019/

Вторият линк е за функцията Рали Риплей, която ще бъде активна в момента в който синхронизираме данните от състезателите:

https://live.geotraq.org/hillclimb-GD-2019/replay.php

Третият линк е за лайв-тракинга по време на планинско Гоце Делчев, който линк ще позволи участниците и публиката да следят в реално време състезанието през интернет. Третият линк е:

https://live.geotraq.org/hillclimb-GD-2019/

» Затворил десетката. Въпреки потрошеното дъно на Меган-а, Косю Йорданов (на снимката долу) успя да ремонтира своята кола между първия и втория манш, но освен това и показа времена, които му осигуриха мястото в челната десетка на планинско Гоце Делчев.

» За първи път без мама и тате.

Планинско Гоце Делчев е първото състезание за Мишо Симеонов, в който русенският пилот се появява, без да е в компанията на родителите си. „Да, самички сме, само с механика Георги Радев!“ (на снимката долу), отбелязва най-младият български пилот, който е спечелил своята първа титла преди да е получил официален лиценз за управление на автомобил.

­» И техническа „мода“ за перфектния старт. Мадлен Маринова (на снимката долу), един от членовете на тайм-кипърите в планинско Гоце Делчев демонстрира използваната за втори път след Мемориал Валери Великов „лепенка“ на RFID, която допълва възможността за точното отчитане на резултатите в маншовете на надпреварата. „Не, това в никакъв случай не е транспондер и не трябва да се бърка с него! Това приспособление допълва точността на работата на транспондерите“, категоричен е шефът на времеизмерването Иван Маринов.  

» Пак започват състезанието от неделя! Така определи положението с автомобила си Форд Фиеста Прото (на снимката долу) пилотът на ЕФКО Рейсинг Тим Веселин Благов, чийто автомобил даде дефект преди първия квалификационен манш, а след това в третото изкачване излезе извън контрола на пилота. Като резултат „отсеклият“ се на висока скорост Форд се оказа извън трасето, за да бъде върнат от репатриращ автомобил в края на третия квалификационен манш. За разлика от Мемориал Валери Великов в началото на април, сега Благов не успя да стигне и до неделното състезание, приключвайки битката още в събота вечерта.