Всички се надяват на снежното пиршество

  • Home
  • Всички се надяват на снежното пиршество


ОСОБЕНОСТ в Швеция ще бъде ралито за исторически автомобили, което ще се проведе в петък и събота, а в неговия стартов лист има над 50 записани участника. Те ще карат 4 етапа всеки ден между първия и втория пробег. Звездата за това ще бъде Рауно Алтонен (Мини Купър S), чието първо участие в Рали Швеция е през 1967 г.

ТАКА КАКТО изисква традицията на единственото истинско зимно рали – Швеция, стартът на неговото 67-о издание е от центъра на Карлщадт навръх Свети Валентин. Това е вторият кръг на Световния рали шампионат на ФИА 2019, за който всички се надяват, че ще бъде традиционното снежно пиршество за зали. Събитието е съсредоточено около сервизния парк на летището в Торсби (82 км северно от Карлщадт), а централата на надпреварата ще е в Сунне (36 км южно от Торсби). За пореден път шведката гонка е единствена в листата на WRC, която има специални етапи в две страни – Швеция и Норвегия. Това е скоростен етап, започващ в Швеция, преминаващ през Норвегия и без прекъсване завръщащ в Швеция. Норвегия ще бъде „почетена“ в първия пълен ден на ралито, но повечето от етапите са разположени в странно наречения за страната регион Вармланд  – в превод „топла земя“! Състоянието на етапите винаги зависи от модела на времето. Отсечките могат да бъдат покрити с дълбок сняг, граничещи с високи снежни брегове и изискващи от организаторите да разчистват с грейдери част от снежната покривка по пътищата. Но също така специалните могат да бъдат и лишени от сняг, принуждаващ автомобилите да се движат по ледено-чакълени пътеки.

снимка: архив на rallyxpress

ТОПЛО, НЕТИПИЧНО… Алистър Макрий кара своя Протон през скоростна отсечка на Рали Швеция през 2012 г., по която ясно личат малкото сняг и камъните Така през 1990 г. температурите през седмиците преди събитието скочиха много над нивото на замръзване, което предотврати образуването на солидна основа, а чакълените пътеки се оказаха твърде меки, в следствие на което събитието бе отменено. Предишната безснежна криза за състезанието е през 1974 г. В този момент почвата вече е станала солидна и сега домакините не очакват случайно размразяване, така че в дните до неделя на повърхностите има добра гладка замръзнала повърхност. Прогнозите за времето се променят често и в кратък срок. Невъзможно е да се предвидят условията далеч преди този старт. Избраните етапи са познати, специални характеристики включват суперспециален на трасе на пешеходната зона в покрайнините на Карлщадт,  където ралито започва директно със скоростния в четвъртък вечер и след това в съботната вечер, като между двете се прави 200 км обиколка на шведските гори, преди колоната да се обърне обратно към сервизния парк в Торсби.

снимка: архив на rallyxpress
ПЪРВАТА ОТ ТРИ… В Швеция миналата зима трикратният вицешампион на планетата Тиери Нювил взе първата си победа през сезона.

Впрочем това е и мястото, където Рали Швеция 2019 ще финишира в неделя. Най-известният етап е Варганес (по средата между Хагсфорс и Торсби), който се отличава с драматичен и широко популяризиран скок на име Колин Крест, носещ името на световния шампион от 1995 г. Специална проява на внимание от страна на знаменитостите тази година идва от финландския пилот Маркос Грьонхолм, петкратен победител в Швеция, който навършва 51 години.

снимка: интернет

ГОТОВ ДА ПОСЛЕДВА СЪНАРОДНИЦИТЕ СИ… Подобно на други трима финландци, Маркус Грьонхолм ще отбележи 51-ата си годишнина с участие в шведското рали. Двукратният световен шампион за 2000 и 2002 г. продължава традиция за промяна в живота, чието начало по-рано поставиха финландците Хану Микола, Тимо Салонен и Ари Ватанен. Грьонхолм ще кара в състезанието с Ярис WRC.

:: Виж зимният тест
на финландеца
ТУК

В стартовия списък са регистрирани 63 коли, които бележат широко разнообразие от автомобили, включително 14 WRCars, 14 коли, които са включени в непрофесионална категория WRC2, 14 екипажа за JWRC и 13 частни автомобила, които обаче няма да играят за разпределението на точките от шампионатите. Има и пет екипажа в категорията WRC2 Pro – по два от М-Спорт и Шкода Моторспорт и един от Ситроен Спорт (Матс Остберг), като общата бройка от „ер-петици“ е 30, допълнени с три коли, допуснати до участие по национални правила на Швеция. Два от тези три коли са шведските Мицубиши Мираж, които не са хомологирани.   Специалната техническа характеристика на шведското състезание са правилата за гумите. Гумите с шипове, при спазване на строги правила за броя, спецификацията и монтажа на шиповете и най-горните автомобили, трябва да се побират с 9×15-цорови колела и гуми.

В WRC само Монте Карло и Швеция позволяват на автомобилите да се движат с гуми с шипове, но като цяло тези двете събития се провеждат по много различни правила за гумите.

» ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ WRC. Предишната победа на Тойота Газоо Рейсинг е тъкмо тук през 2017 г., но сегашният пилот на Макинен – Яри-Мати Латвала е първенец тук четири пъти. През 2008 г., тогава на 22 години, Латвала стана най-младият водач, спечелил WRC събитие. Девет години по-късно той отбеляза първата победа в шампионата на WRC на Ярис. В сегашното издание на ралито Латвала ще бъде новият носител на рекорда за най-много участия в WRC – 197. Предишното постижение принадлежеше на Карлос Сайнц. Основният проблем в Монте Карло е свързан с крехки колела, които са се „чупили“, в момент, в който пилотите „секат“ завоите, водейки много често до спукани гуми. Всички тестове преди Швеция са на финландска територия, всичките четирима състезатели са разполагали с по два дни. Няма специални технически промени за втория старт, като трите тимови автомобила са същите, както в Монте Карло, докато гостуващия на тима Маркус Грьонхолм ще кара с шаси 2 (бивша Ханинен).

» ХЮНДАЙ ШЕЛ МОБИС WRT. Същия състав на отбора, както и в Монте Карло, като Сордо ще се появи в гарнитурата едва в Мексико, както и с пробно участие в португалското Серас де Фафе. Сезонът започна с най-добър резултат за отбора досега в Монте Карло, без неочакван технически проблем. По един ден тестването за всеки пилотите, проведените изпитания са близо до Кал в северна част на Швеция, където Льоб разби тестовия автомобил и колата му трябваше да бъде възстановена за една нощ от екипа. Всички автомобили са с двигатели от ново поколение, първоначално използвани в машината на Нювил в Австралия. Тези двигатели са били използвани в Монте. Все още няма новини за ревизирани официални позиции сред топ членовете на екипа, след като Нандан бе… напуснат. През тази година в екипа не предвиждат участие в WRC2 Pro. Льоб и Нювил по веднъж са печелили в Швеция това събитие.

» М-СПОРТ ФОРД WRT. Отново същите трима състезатели – Сунинен и Тидеман в същите автомобили, а сега Евънс ще използва шаси №7. M-Sport също ще използва и италианецът Бертели, който ще участва със собствения си автомобил, шаси №2. Колата на Яне Туохино (шаси №6) е в пълна спецификация за 2019 г. Екипът нямаше технически проблеми в Монте Карло. Предварително тестване на автомобилите за шведския терен е проведено в Северна Финландия. По един ден за тримата пилоти и два дни за Бертели. Тестовата кола е шаси №1 (XM59ORT). В WRC2 Pro отборът се представлява от Гъс Грийнсмит в шаси №263 (автомобилът на Камили от Уелс Рали Великобритания) и Лукаш Пиениацек – шасито 268 (колата на Грийнсмит от Монте Карло), като М-Спорт също ще работи с японски пилот-джентълмен Такеми Матсуно (шаси №277). Автомобили на Форд са спечелили това събитие 6 пъти, от 1967 до 2012 г., но нито един от техните водачи до тази година дори не е завършил на подиума. Всички 13 автомобила R2T, вписани в JWRC, са нови модели автомобили, които дебютират в WRC, въпреки че три такива машини се състезаваха на ралито в Арктика.

» СИТРОЕН ТОТАЛ WRT. Успешната 100-та победа на WRC за Citroen в Монте Карло беше опетнена от все още неидентифициран проблем на двигателя за Лаппи, докато проблемът с „нервните“ дросели за Себ Ожие се смята за „малка грижа“, която сега е решена. Няма технически промени за Швеция. Два изпитателни дни за двамата пилоти в близост до Малунг. Нови автомобили за това събитие: шаси №20 за Ожие, №18 – за Лапи. Тестовата кола продължава да бъде шаси №15 (EY354GH). WRC2 Pro е с регистрация за Матс Остберг в Ситроен C3 R5, но под шапката на белгийския отбор DG Спорт. Това е автомобилът на Жером де Мевиус от Монте Карло. Само една предишна победа на Ситроен в шведското рали – през 2004 г., докато лично за Ожие има записани три първи места тук.