Впечатляващ списък за кандидатското Естония

  • Home
  • Впечатляващ списък за кандидатското Естония

ТРИ МОДЕЛА на ГАЗ – 51, 51А и 52, познати още и като Молотовки, са в списъка на дузината камиони, които са регистрирани в Рали Латвия. Парадоксално или не, но тези архаични возила (6 цилиндъра, 3.5-литра, 70 „коня“, на снимката от Мартин Холмс с пилота Ааре Мюил), произвеждани в бившия СССР след края на войната, ще застанат в колоната, барабар с излезлите преди месец от Довънби Парк Форд Фиеста R5 Ево. Във всеки случай състезателната атракция на Молотовките е впечатляваща и години наред те са част от традиционното Сареенмаа Рали. Шоуто им може да бъде видяно ТУК.

ДОМАКИНИТЕ на предстоящото идният уикенд Рали Естония, публикуваха впечатляващ списък на регистрираните пилоти, които са регистрирани за участие в най-бързото от всички европейски ралита. Листата  включва осем автомобила от категорията WRC, тринадесет машини R5 и… петнадесет камиони! Общо 104 машини! Докато длъжностните лица от комисията на ФИА за WRC без съмнение ще проверяват дали събитието отговаря на любопитен статут на федерацията „промоционално“ събитие, специално обявен от WRC промотора, феновете на Рали Естония ще намерят и друг фокус за своето внимание. Той ще е не-шампионските заявки на четирите регистрирани WRC отбора и формата на руските камиони… ГАЗ. Тези преработени руски камиони осигуряват вече от доста години популярна категория в националния естонски събор. Други атракции ще бъдат първото рали за бившия пилот на M-Спорт с автомобил WRC, победител в пет състезания от световните серии Марко Мартин. Но Рали Естония ще е и първия конкурс за два автомобила от новата версия на М-Спорт на Форд Фиеста R5 Ево. Единият ще бъде управляван от Теемо Сунинен, а другата кола е регистрирана за японския пилот Такамото Катсута.

снимка: мартин холмс, англия
ЗАЕДНО С НЕОБИЧАЙНАТА БЕГАЧКА… Края на януари 2000 г., снежни тренировки… Мартин Холмс е на специално посещение при Марко Мартин, с когото заедно позират до кабината на един приспособен за местната състезателна категория ГАЗ 51.

» В третия тим на конкуренцията. Новозеландецът Хейдън Падън ще се състезава на предстоящото Несте Рали Финландия в третия отбор за M-Спорт. Това ще бъде първото му представяне в тазгодишните серии на WRC, след като от второ място в Рали Австралия миналата година не е карал своя Хюндай. Включването на кивито в екипа на Довънби Парк е точно шест години, след като се състезаваше с M-Спорт в Каталуня-Коста Даурада през 2013 (на снимката от Мартин Холмс Рали, долу), последния му старт за Форд във WRC, преди да се присъедини към Хюндай Моторспорт. Падън отново ще бъде в партньорство с дългогодишния си приятел от Нова Зеландия Джон Кенард, който сега е на 60 години и отсъства от митингите на WRC в продължение на две години. Падън завърши на четвърто място на миналогодишното рали Финландия.

 

» Дърпа напред в класирането. Рикардо Тривино увеличи преднината си в регионалния шампионат на ФИА Накам за 2019 г., след като завърши на второ място в неотдавнашното международно Бай-дес-Шалерс Рали, базирано в Ню Ричмънд, Квебек, Канада Победител е Джон Купър WRC на Джоуел Левак. Това бе третият кръг на тазгодишната серия Накам, а също и на канадското първенство.

» Трети в дебюта с новия автомобил. Гаурав Жил завърши на 3-о място на Чернай Рали, откриващото състезание на индийския рали шампионат 2019/2020, където пилотът дебютира зад волана на Махиндра XUV300 R2. В същото време неговият съотборникът му Амитражит Гош се оттегли от участие, след като предното окачване се повреди. Двата Махиндра все още не бяха подготвени за пълна спецификация на R2, тъй като някои части бяха забавени поради митническото проблеми: задвижването на запасния механизъм, подобрената настройка на двигателя и малко по-голяма турбина, диференциал с ограничено приплъзване.

снимка: мартин холмс рали

НОВ СТАРТА С НОВ АВТОМОБИЛ И СПОНСОР… Гаурав Жил стартира участието си в Чернай Рали, използвайки Махиндра XUV300 R2

След ранна стартираща работа, Жил успя да се изкачи до второ място, но спадна до третото, след като беше забавен на единия от скоростните етапи, блокиран от животни. Джил се движеше с гуми JK (новият спонсор на пилота- бел. ред.), докато Гош караше и с гуми от традиционните за Махиндра губи MRF. Жил планира три кръга в WRC2 в нова версия Fiesta R5. Победителят в събитието беше пилотът на Фау-Ве Дийн Маскаренхас (на снимката долу).