Вито Попов: стъпка нагоре, ще се пробва и като навигатор

  • Home
  • Вито Попов: стъпка нагоре, ще се пробва и като навигатор


ГОЛЕМИ И СРАМНИ за рали като България дупки има в последната част от трасето на най-атрактивната скоростна отсечка в състезанието – Дюлино. За това разказаха половин дузина състезатели отбелязвайки, че част от „истинските препятствия“ (около 2 от 26 км) са силно „ерозирали“. На места това е колкото ширина на пътя. Нито един от състезателите (четирима навигатори) обаче не пожела името му да бъде цитирано, опасявайки се от „излишно напрежение“ с домакините. Историята почти напълно се повтаря с юни 2016 (виж ТУК), когато част от дупките бяха запълвани, след като екипажите са направили записки. Според непотвърдена информация, задължението да попълнят дупките било поето от община Поморие.

СЛИВЕНСКОТО АВТОМОБИЛНО хлапе Виторио (Вито) Попов (на снимката), малкият син на сливенския Доктор, ще направи поредния дебют в автомобилната си кариера. За рали България той ще е записан като навигатор на варненския пилот Здравко Минев (Варна Моторспорт, Рено Клио RS). „Така искам да направя, независимо, че това не е моята седалка. Не, никога досега не съм карал Клио…“Това заяви днес за сайта с новините в българския автомобилен спорт тийнейджърът, който е непрестанно гонещ поредните дебюти за „най-млад състезател“ състезател. Освен че Попов-младши за първи път прави и ще чете записки, двамата с Минев се събират само за рали България, като намеренията и на пилота, и на навигатора са, в рали Твърдица-Елена двамата да са в нови за тях автомобили. Варненецът очаква за второто рали от шампионата да бъде зад волана на ново Рено RT Турбо 1.6, което сега се подготвя във Франция, а Вито Попов – да е зад волана на този Клио-то, което семейството иска да купи от Минев. „Ще му дам на три пъти да се пробва и като пилот в състезанието – обяснява Здравко Минев. – Първо в шейкдауна, а след това и на двата градски специални етапа в кв. Чайка.“

снимка: личен архив на виторио попов
ДОВОЛНИ ЕДИН ОТ ДРУГ, А ЛАПЕТО – И ОТ КЛИОТО… Екипажът Здравко Минев/Виторио Попов са вдигнали палци, за да покажат, че са готови за първия и вероятно единствения си съвместен старт в рали България.

Монтираната GPS система за проследяване на автомобилите по време на опознаването на трасето на ралито ще „заработи“ финансови наказания за екипажи, превишили скоростта от 70 км в двата дни на „тренировките“. Запознати твърдят, че между 5 и 10 екипажа са били над лимита и за това ще получат съответните „квитанции“ за наказание.

През миналата година Виторио попов записа първия си старт като пилот в пистовото първенство, стартирайки – въпреки разубеждаването от страна на баща му – в писта Стара Загора, за да разбере също, че и това не е неговата дисциплина. „Тази година искам да стартирам и в планинско Българка – обяснява момчето. – Е, не само защото е домашно състезание, а и защото не съм карал в нито едно планинско.“

Така че сливенчанчето тази година, за радост на баща си, ще допълни колекцията най-малко с два дебютни старта – сега във Варна и началото на следващия месец в домашното Българка.

НА ДВА ЕКИПАЖА и трима тотални новобранци ще им се случи за първи път тази вечер да минат през арката на церемониален старт пред Катедралата Свето успение Богородично, потегляйки символично в най-голямото българско рали. Единият е екипажът на ЕФКО Рейсинг Тим Димитър Кондев/Николай Тасков (Пежо 106, RC5), а другият тандем е на пилота от варненския клуб Флат-аут – Свилен Славов и присъединилият се към него в ролята на навигатор пилотна Автоцар Димитър Пенчев (Хонда Сивик, Е1). Пилотът на панагюрския клуб е единственият, който има, макар и небогат, опит като ко-пилот от времето, когато четеше записки на бургазлията Ивайло Петков. „А, оправяме се идеално с Ники [Тасков],имам му пълна вяра. Първо, защото сме приятели от деца, и, второ, защото първите лекции, които получи като навигатор бяха от човек, който има много опит на дясната седалка – Алекс Спиров – каза за RallyXpress Димитър Кондев-Кекса. Тази година Кондев кара в планинското първенство със специално подготвената в Плевен от Росен Костов  и брендирана в Стара Загора „сто и шестица“. Освен професионалното рамо, ударено от Алекс Спиров на екипажа, Кондев и Тасков разполагат с четири златни ръце при механиците, след като двама шампиони от пистовия и планинското първенство – Росен Костов и Александър Димитров-Пъчката, ще са механиците на екипажа.

снимка: личен архив на росен костов-резината

ЗА ТЯХ ЩЕ РАБОТИМ… Пъчката и Резината сочат с пръст имената на екипажа на ЕФКО Рейсинг Тим, за който до понеделник сутринта ще са „четирите златни шампионски ръце в бокса“. Според Кондев участието в рали България е единствено заради удоволствието от надбягването, без да се гонят някакви други цели, освен завършване на първото много сериозно изпитание в тази дисциплина. „Много е висока финансовата летва [в ралитата], за да правя сметки за целия шампионат – допълва Кекса. – Виж, друг е въпроса дали няма да се пуснем в някой от спринтовете тази година…“

Ограничени финансови възможности са станали причината Димитър Пенчев да бъде загубен за пистовия шампионат. „Но от дума на дума, от шега – наистина, взех че седнах при Свилен Славов (на снимката) – обяснява връщането си към навигаторските си навици Пенчев. – Приятели сме от дълги години, а и трябва да помагаме на колегите когато и с каквото можем. Така че сега – ко-пилот в рали България.“

Свилен Славов пък има шанса да направи дебюта си с партньор, който има достатъчно навъртени километри по трасетата на затворените маршрути в страната, така че оценката на Митко Пенчев „…работите му излизат, може да стане добър пилот“, звучат доста ангажиращо и много повече от един колегиален комплимент преди старта във Варна.