Видински екипаж като по чудо оцелява в сръбското Джердап

  • Home
  • Видински екипаж като по чудо оцелява в сръбското Джердап


ДЕН СЛЕД КАТАСТРОФАЛНО-огнената драма, Жико (на снимката) вече обмисля вариант, при който най-малко 8 екипажа от Сърбия да стартират в спринта във Вида спринт. А заедно с Живота Милич, който е директор на Джердап Рали и президент на най-стария от сръбските автомобилни клубове Гага-Авала от Белград, обмисляли вариант за балкански рали-спринт следващата година.

ВИДИНСКИЯТ екипаж Иван Иванов-Жико и неговият навигатор Румен Иванов (на снимката) като по истинско чудо оцеляха след зверска катастрофа още в първия скоростен етап на откритото международно рали Джердап в Долни Милановац, Сърбия. Двата кадъра по-долу показват, че „като по чудо“ е най-мекото определение на това, от което двамата видинчани са се отървали след излитането от трасето, отсеченото дърво и пламналият, за да изгори до купе автомобил Субару Импреза. „Нищо ни няма, драскотина не сме получили след това, което стана – категоричен е Жико, който заедно с екипа си все още е в Долни Милановац. – А хората тук ни брояха за фаворити, пък то какво стана… Абе, не ти е работа…“ Инцидентът е резултат от грешни записки и става още на първата скоростна отсечка Мироч 1, само на 4-5 километра от старта. „В записките [завоят e като] „десен 4 лек“, а той се оказа десен 2 с минус“ (под 90 градуса – бел. ред.) – излетееме право у гората – обяснява със своя характерен северозападен език Иван Иванов. – Право напред, 40 – 50 метра летехме и добре, че право уедно дървó – отсекохме го… Сега нямам телефон. Излетел е нейде. Търсихме го, даваше сигнал, после спре. Тук от интернета говоря. Тотална щета! Утре пътуваме за Белград за посолството, че и документите ни отидоха в пламъците…“

снимка: интернет
ПОТРЕСАВАЩА КАРТИНА… Зловещият скелет от направеното за тази година двуврато Субару Импреза WRX на Иван Иванов, след като пожарникарите са загасили огъня.

снимка: интернет

ПЪРВАТА ПРЕГРАДА… Или спасителното дърво, в което видинчани се удрят, за да спрат полета от 50 м. встрани от трасето.

снимка: интернет

ОТ ДРУГ ЪГЪЛ… Чисто новата машина на АСК Жико-Моторспорт вече е минала в категорията „тоталка“. Обяснението на Жико за страхотната грешка е в малкото време, което те отделят на описването на този специален, който по-къс от останалите две трасета се оказва и по-коварния: бързи прави и следващи пасажи от много и спънати завои. „А ние решихме, че по-тежките са следващите две отсечки и всичко хвърлихме там.“ Доброто от резултата на „тоталката“ е, че връзките на видинчани и белградския автомобилен клуб Гага-Авала са поставени вече на друга основа, такава, каквото приятелство и досега е живо между бившия екипаж Георги Гвоздейков/Васко Христов, оказали първата помощ на горящия сръбски екипаж в рали Сливен през Тодор Стаменкович/Стево Раул (Сузуки Суифт) по време на рали Сливен.

колаж на rallyxpress: от годишника ас 2002/2003

   Другият български екипаж – Николай Николов/Лъчезар Петров (Форд Пума) отпада на същата скоростна отсечка, но 4 завоя след мястото, на което двамата Ивановци се врязват в гората.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ТЕХНИКАТА НЕ ИЗДЪРЖА… Пума-та на Николов/Петров приключва в Джердап Рали заради технически причини – строшен диференциал.