Вече редят трасето за старта за Мемориал Валери Великов

  • Home
  • Вече редят трасето за старта за Мемориал Валери Великов

НАЙ-КЪСНО в началото на следобеда 3350-метровото трасе на шуменския Мемориал Валери Великов ще бъде окончателно подредено, а пистата изчистена от листа и клонки, преди водоноските за започнат да мият асфалта от финала при Пазачницата към старта в градския парк Кьошковете. Така че обявеният по-рано в края на март и началото на април график за работата по старта на първенството в планинските изкачвания, шуменци спазват стопроцентово. С всеки изминат ден пистата започва да получава познатите на феновете очертания. Обезопасителните колонки от гуми вече са разположени на Стъклото, а в дните преди Възкресение бяха подменени и част от старите и огънати мантинели край пътя. Но колкото повече напредват нещата около трасето, толкова повече са и мераклиите, които искат предсрочно да го огледат.

снимка: ивайло георгиев
КАТО НА ТАБЕЛА ЗА АВТО СЕРВИЗ – „МОНТАЖ ГУМИ“… Двете железни десници на Полицая – Васко Христов и Свежен Дончев проверяват и дозатягат „колонките“ от осигуряващи гуми, които да бъдат поставени на критичните точки от трасето.

От една страна – разбираемо. От друга обаче, това не само създава рискове и за мераклиите, и за работещите по трасето, рискове които в недалечното минало имаха драматични последици заради неразбориите и неточното спазване на правилата за работа и тренировки. „Наложи се да поставя табела, че трасето е затворено, защото потокът от автомобили, които не са с шуменска регистрация рязко се увеличи през последните дни“, коментира ситуацията първият победител в Мемориал Валери Великов, а сега директор на състезанието  Димитър Георгиев-Полицая.

снимка: ивайло георгиев

ПРЕДИ ДА ТРЪГНАТ ВОДОНОСКИТЕ… (горе) Работниците от три общински предприятия първо духат, а после измитат канавките на 3350-метровата писта, за да пуснат механичните четки от финала към старта на Мемориал Валери Великов (долу).

Колкото повече намалява дните преди началото на шампионата в Шумен този уикенд, толкова повече се оказват пилотите, които искат да направят своята „лична инспекция“. Междувременно справката със синоптичните сайтове показва (виж колажа долу), че в деня преди началото на шампионата и до неделя ще бъде топло (до 22º), с разкъсана облачност и сухо. В неделя обаче максималните температурите ще паднат с 4º, което означава, че и асфалтът ще се загрее много малко и това ще стане едва към края на третия манш от Мемориала.