Верижност: пада Твърдица и Панагюрище виси на 90 на сто

  • Home
  • Верижност: пада Твърдица и Панагюрище виси на 90 на сто

СПОРЕД сметките на сайта с новините в българския автомобилен спорт, от началото на извънредното положение около COVID-19 в средата на март, АФБ има поне 5 разработки на календарите до края на годината. Сега очевадно ще се наложи шестият ремонт и след него е ясно, че планираните състезания ще се наложат да бъзат силно и много внимателно резуцирани заради значението им за спорта като цяло. Или, което не е по-малко възможно, АФБ ще започне да работи от месец за месец, което пък още повече ще размести картите на организаторите.

МЕРКИТЕ за противоепидемиологична защита на населението и разпоредбите на здравния министър Ананиев за втори пореден път прекроиха правеният близо в пет варианта национален календар на автомобилния спорт. Първо от най-близката програмата за състезанията отпадна планинско Раховец-Лясковец, което в същия ден бе дублирано от отмяната на рали-спринт Вида, а сега – честито на победителите – отменено е и рали Твърдица-Елена. Впрочем подобно очакване бе много вероятно още в момента, в който Областният кризисен щаб във Велико Търново отмени планинското състезание.

:: Съобщението за отлагането на

твърдишкия старт бе поместено
на портала на АФБ (виж ТУК). Причината, че сливенският вариант на твърдишкото рали включваше и Елена, част от Великотърновска област, върху която част се разпростират и мерките за сигурност на населението. Специално рали Твърдица-Елена обаче тази година заслужава особено внимание и по още поне една дузина причини, засега пратени под покривалото на COVID-19.

ФАКСИМИЛЕ от съобщението за отлагането на рали Твърдица-Елена, поместено на портала на автомобилната федирация.

Очевидно е, че макар в Панагюрище вече да са разпечатани над 1500 листовки със препоръчителните противоепидемиологични мерки, вероятността и това състезание да бъде отложено са повече от 90 на сто. „Днес сутринта бях в Общината Панагюрище, за да ме уведомят, че довечера ще има точното решение на Областният кризисен щаб – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Манци Манчоров, който е определен за директор на завърналото се в шампионата панагюрско надбягване.“ Макар екипът на надпреварата да продължава да работи – точно както и колегите им в Шумен и във Велико Търново, Манчоров не е оптимист, че при създалата се ситуация в страната, Панагюрище ще се размине с различно от останалите области решение за връщането на част от мерките. Официалното решение се чака днес вечерта, но реално то може да се смята за предизвестено в онова, което стана с предишните три кръга от календара.

ДРАМАТИЧНО ОПРАЗНЕН… Така изглежда първа една третина на календара на АФБ, обявила на 8 юни амбициозните 35 състезания до първия уикенд на декември. От планираните 10 старта спокойно са изиграни едва половината.