България е доказан авторитет за FIVА, съавтор е на CEERТ

  • Home
  • България е доказан авторитет за FIVА, съавтор е на CEERТ


ОБЩО ПЕТ РЕТРО-РАЛИТА ще включва новият Регулярен Трофей на Централна и Югоизточна Европа (CEERT), окончателно утвърден с подписването на протокола от Сибиу преди два и половина месеца. Тогава България, Турция, Унгария, Румъния и Гърция определят рамките на календара, който вече е уточнен почти 100-процентово. Ако се изключи точната дата на унгарския кръг (през юни), останалите 4 ралита са: Турция – 20-21 август, България – 7/9 юли, Румъния – 31 август/1 септември, Гърция – 26/29 септември.

В ОГРОМНОТО и все по-бързо увеличаващо се семейство на историческите автомобили и световната им организация FIVА, в последните две-три години нашата страна печели впечатляващ авторитет, благодарение на Българският автомобилен клуб Ретро, както и на работата по перфектно провежданото четири години по ред Ретро Рали България. Ако се излезе извън рамките на световния алианс, обединението на нашите „историци“ и високия професионализъм при работата им намериха най-доброто отражение в създаденият през август в Сибиу Регулярен Трофей на Централна и Югоизточна Европа (CEERT). Новата серия от ретро-ралита добавя в пъстроцветната мозайка на ретро превозните средства и историческите возила една надпревара, напълно отговаряща на нуждите на Централна и Източна Европа. Регионът със сигурност има своята любопитна, но малко позната или направо разпокъсана история при „историците“, една непрочетена история, която бъдещият трофей без съмнение ще извади на авансцената на континента.

„Направихме обединение и регулации в него, които в основата си са на изключително демократични принципи – казва за сайта с новините в българския автомобилен спорт Камен Михайлов (на снимката горе), подписал от българска страна Протокола от Сибиу и директор на нашенското най-голямо ретро-състезание. – Така че следващата година регионът ще има и своите първи шампиони.“

За разлика от повечето моторни спортове, в които календарните събития от години са „заковани“ и промените се смятат за необичайни събития, още от самото си създаване CEERT допълва своята демократичност и със сериозна гъвкавост в правилата.

снимка: официален сайт на български автомобилен клуб ретро
ОСНОВАТЕЛИТЕ НА ТРОФЕЯ… (отляво надясно) Ласло Томчани (Унг), Георгиос Ладопулос (Рум), Янис Холис (Гър) и представителите на България Камен Михайлов и Васил Кубадинов. От срещата отсъства единствено представителката на Турция Йелит Балибей.

„Ние вече изработихме новите правила, по които ще се развива Трофеят – отбелязва Михайлов. – Те обаче са с начало на задължително действие от 1 януари 2020 г., защото една част от състезанията вече са заявени, но по стандартните до момента правила. И за да не бъде нарушавана схемата сега, решението ни за гратисния период е едногодишно. От една страна нито една от страните домакинки не е задължена да участва с едно и също рали през годините. Дали това ще един или друг старт, въпросът се решава на национално равнище, което е предложение е издигнато едновременно от Михайлов и неговия румънски колега от гръцки произход Георгиос Ладопулос. Отделно, за да бъде позволена повече гъвкавост в Трофея, по време на Годишното общо събрание на  FIVA в Гибралтар миналата седмица, учредителите от Сибиу стигат до едно и също мнение – времеизмерванията във всяко състезание от CEERT да е базирано на местната система за таймкипинг (до десети или до стотни – бел. ред.).

снимка: официален сайт на български автомобилен клуб ретро

НЕРАЗКАЗАНАТА ИСТОРИЯ, КОЯТО ЧАКА… Със създаването в Сибиу Регулярен Трофей на Централна и Югоизточна Европа (CEERT), картината на историческите превозни средства в Европа ще бъде попълнена с малко известни факти. „И още – няма да има единствено класиране на индивидуалните участници (само генерално, без класове и групи – до 6-о място, по системата 9-6-4-3-2-1 т.), но за Трофея е учредена отборна надпревара. В нея участие ще взимат по максимум пет национални екипажа, от чиито времена за класирането (пет резултата минус най-слабия финал – бел. ред.) за тимовото подреждане годишната титла ще се зачитат трите най-добри. „Не, няма да бъдат заявявани предварително имената на тези три екипажа, а в край на ралито ще бъдат взимани постиженията“, допълва Камен Михайлов.  

Така на 27 септември догодина в Гърция, която ще е първата страна организирала закриването на първия сезон на CEERT (домакинството ще е на ротационен принцип), ще станат известни екипажът, който ще се разпише като първи победител, както и страната, спечелила отборния трофей.

ДИРЕКТОРЪТ на Ретро Рали България Камен Михайлов категорично твърди, че със своята едва 30-годишна история, Българският автомобилен клуб Ретро се радва на особено радушен прием в FIVA. „И това се разбира не само от факта, че втора поредна година съм член на Комисията по състезанията към алианса, но и от това, че макар и малък като бройка клубове-членове, на БАК Ретро са предоставени два гласа в Общото събрание“, подчертава Михайлов. БАК Ретро ще отбележи своята 30-годишнина през 2019 г., което съвпада и със малкия юбилей – 5-ото Ретро Рали България, и със старта на първото издание на Регулярен Трофей на Централна и Югоизточна Европа (CEERT).

снимка за rallyxpress: личен архив на камен михайлов

ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ В ГИБРАЛТАР… Като член на комисията по състезанията на алианса и член на Общото събрание на FIVA Камен Михайлов позира с президента на федерацията Патрик Роле.

:: Пълните и актуални регулации на FIVA,
които са преведени от Михайлов, могат

да бъдат намерени ТУК.

Да припомним, че последният опит в – нека го наречем модерния спорт – да бъдат обединени балканските страни, за да се създаде рали-трофей на Полуострова, е направен от Еркан Казас и Камен Михайлов преди 6 години, а през 2013 г. бе финалният опит за възраждането на най-стария регионален шампионат по автомобилизъм  – Балканското първенство, формирано през 1967 г. по идеите и инициативата на тогавашния предшественик на сегашния СБА – Български автомобилен и туринг клуб (БАТК).