Бургаският клуб Вромос слага 13 свещи на тортата

  • Home
  • Бургаският клуб Вромос слага 13 свещи на тортата

ДНЕС бургаският автомобилен клуб Вромос отбелязва своята 13-годишнина. През 2000 г. клубът става първият, който се регистрира в Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) по силата на новия закон за сдруженията с нестопанска цел. В този смисъл, Вромос е на 13 години, въпреки че дълги години преди това е част от схемата на градското сдружение на Съюза на българските автомобилисти (СБА). Формално погледнато днес, върху тортата на клуба, освен Честит рожден ден, ще бъдат поставени и запалени тринадесет свещички.

Равносметката за хората на Радко Петров е 5 шампионски титли 20 пилоти, които са вицешампиони на страната и други 22 състезатели, които в края на годината са получавали бронзовите отличия.

Последната титла за Вромос е от гимхана, спечелена от софийският пилот на клуба Людмил Влахов.

Както днес отбелязва сайтът на клуба – а това е единственият организиран и добре поддържан информационно електронен портал – средно на година бургазлии са печелили по 3.6 отличия в крайното годишно класиране на

На този ден през 2000 г. автомобилен спортен клуб Вромос е регистриран като дружество с не стопанска цел. Реално той съществува много години преди това, под формата на формално сдружение, а преди това като част от мрежата на СБА-Бургас.

За това време Вромос е организирал общо 11 старта от пистовото първенство, 6 старта от първенството по рали-крос, както и 4 състезания в първенството на дамите.

Всъщност Вромос е един от малкото клубове, които могат да се похвалят с 28 състезатели в дисциплините писта, планинско, рали крос, автокрос, а от тази година и в гимханата.

Отделно това е единственият автомобилен спортен клуб, който е организатор на толкова много стартове от националното първенство в толкова различни дисциплини.

Онова, с което в Бургас се гордеят, но скромно премълчават е факта, че със сигурност у нас няма нито един друг автомобилен клуб, който да може да се похвали с шестима дипломирани в Националната спортна академия Васил Левски специалисти в областта на моторните спортове.

Накратко – във Вромос има с какво да се гордея, а и да карат други от клубовете да завиждат (да се надяваме – искрено). Иначе „проектът Вромос”, както самия Радко Петров нарича историята на клуба, има с какво да се гордея, при това без никакво място за излишна скромност.

Честито, приятели. Пожеланието на сайта за новините в българския автомобилен спорт е да увеличите бройката на спечелените отличия още през следващия сезон.