Британците щe търсят още промени за WRC

  • Home
  • Британците щe търсят още промени за WRC

ДИРЕКТОРЪТ на английския кръг от световните сери Уелс Рали Великобритания Йън Кембъл (на снимката) се включи в дебатите около бъдещото раздвижване на сериите в WRC, за да бъде намерено повече разнообразие и да има промени. Кембъл защитава предложението, че автомобилите от WRC2 трябва да започнат Ден 1 преди световните рали автомобили. Споровете около това се водят дълго-дълго, поне от едно поколение на хората, които са били включвани в журито на британското рали, като през годините проблемите са били изключително разнообразни. Допреди три-четири години проблемът около справедливостта по отношение на „почистването на трасетата“ не се разглеждаше изобщо. В средата на шейсетте години, когато британското рали продължава почти без прекъсване в три последователни нощи, умората натежава не само на екипажите. Тя наляга и маршалите и хронометристите. По онези години организаторите изпробваха идеята си да поканят футболисти и знаменитости да се представят наравно с регулярните състезатели на шампионата. Намерението е не толкова за реклама, колкото, за да стимулират маршалите в дългите нощи! Точно преди петдесет години имаше още един катаклизъм. Той бе предизвикан от новите правила за Европейското първенство, а след това и сериите, за които британското рали (тогава под заглавието PAK Рали, рали на Кралския автомобилен клуб – бел. ред.) се класираха и когато бяха въведени ограничения в автомобилите, отговарящи на преобладаващите групи 1, 2 и 3.

Италианците искаха да влязат в новата си Ланча – построената, но все още нехомологирана Фулвия 1.6. За да се погрижат за тези и други несъответстващи автомобили, РАК Рали проведе паралелно събитие – Европейското клубно рали.

снимка: мартин холмс/англия
СКРОМЕН МЕЖДУ БАРОВЦИТЕ… Форд Англия 1.5 се набута в класирането на европейското клубно рали между Порше-та, заводски машини на Форд и хита на 60-те години СААБ.

♦ Грязин печели в Полша. Бившето рали от европейското първенство Жежовски, което се базира в Югоизточна Полша, а тази година е кръг от Трофея на ФИА за Централна Европа и кръг от полски шампионат, бе спечелени от пилота на Шкода Фабия R5 Николай Грязин, изпреварил колегите си със същите коли на Гжегош Гжиб и Якуб Бжежински. Най-добре класиралият се пилот в автомобил с две предавателни колела е Симоне Темпестини (Рум, ФИАТ Абарт 124 Рали), който е на дванадесетата позиция.  

♦ Дюма ще кара концептуално Порше. Независимо, че ADAC Рали Германия не е валидно за касирането в R-GT Cup, в десетото рали за годината ще има участие и на Порше, който се движеше като „нула“. Това ще бъде Порше Кайман GT4 (на снимката долу), което е било част от клубните шампионати през 2016 г. и е разработен от Ромен Дюма като концептуално проучване на FIA R-GT категория. Дюма обяснява, че се основава на близкото производство GT състезателна кола, задвижвана от 3.8-литров двигател с обем 385 к.с. 

♦ Волво 242 печели във Финландия. С такъв автомобил начело на историческото рали Лахти завърши финландския пилот Яри Канкаамаки, докато преките му конкуренти Валтер Йенсен (Ланча Делта Интеграле) и Яри Латвала-баща (Тойота Селика GT4) отпаднаха от състезанието.