Британското Ралито ще бележи своя старт 75

  • Home
  • Британското Ралито ще бележи своя старт 75

ДВАНАДЕСЕТИЯТ кръг на WRC за 2019 г., британският кръг на поредицата, тази година отбелязва 75-годишнината от началото на събитието. Сегашният формат на надпреварата е съсредоточен върху конкуренцията в горските етапи в Северен и Централен Уелс, продължава да е от познатите варианти, но беше решено да се премести базата на ралито от Дийсайд по на север в Уелс, в Лаландно. Първоначалното планиране на събитията е извършено в несигурни времена, когато бъдещето на уелския патронаж и бъдещото състояние на събитието в WRC са несигурни и беше решено събитието да започне в Англия за първи път от 1999 г. насам – устието на Мерси в Ливърпул. Сега, след старта има 70-километрово шофиране по-нататък в Англия за първия етап, който ще се движи в тъмнина по иначе живописната верига Олтън Парк, преди 100-километрова пътна отсечка обратно до Ландадно. Останалата част от събитието остава в Уелс. Отново много ограничено се използва последното законодателство, което позволява сближаването на обществените пътища във Великобритания.   В този сезон събитието се провежда по същото време на годината като и през 2018 г. и отново до финала има два кръга от първенството. Екипите на WRC предлагат обичайните гуми със среден състав или крайно необичайната опцията за специални гуми с мек състав.

снимка: архив на rallyxpress
КРАЛСКОТО АВТОМОБИЛНО РАЛИ, 1935 Г… Трогателната красота на джентълменските години в спорта, когато най-голямата награда е удоволствието за публиката.

Основно предизвикателство за онези отбори, които ще управляват същите автомобили като в Турция, е краткият период за подготовка за тимовете, облекчен в случая на M-Спорт, които имат чисто нов автомобил за Елфин Евънс, който се завръща в сериите след контузията на гърба през юли. Освен това през тази година има необичайна промяна в графика – четвърт час обслужване на автомобилите в неделната сутрин преди последните два етапа. Сервизният парк на екипите на WRC е разделен на разпръснати места за паркиране, простиращи се на 500 метра по задните улици на Лаландно, а не в една централизирана зона. Миналата година прочутият етап на асфалтиране в Гранд Орм бе разширен в самия Лаландно, използвайки новите британски законови правомощия за затваряне на обществени пътища за специални етапи. Но тази година маршрутът за този етап е ограничен само до частния път около самия промотор. Погледнато в схемата се оказва, че тези правомощия се използват единствено за затваряне на определени участъци от пътя на етапа край Пенмачно, а също и за новия нощен скоростен етап на брега на морето в залива Колвин в събота вечерта.

снимка: архив на rallyxpress

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ПО-МАЛКАТА ГРУПА… Хейдън Падън ще дебютира в Лаландно в R5, автомобил, с който новозеландецът няма никакъв опит. Подробности за влизане предизвикаха няколко изненади. Има 59 екипажа, включително 11 състезатели от JWRC (включително трима пилоти от САЩ) и пет участия в WRC2 Про, като за първи път Хейдън Падън сяда във Форд, още повече, че новозеландецът никога досега не се е появявал с R5 в събитие от световните серии. Получени са още 64 участия в подкрепящия WRC национален шампионат. Тези екипажи ще се състезават само с осем етапа през петък и събота. Сред потвърдените участия в старта на WRC е Джош Макърлиън, който спечели призовото участие с Хюндай i20 R5 като победител в тазгодишното първенство на юношеските британски рали. Младежът завърши трети в общото класиране (42 т.)на британското първенство.

снимка: лична фейсбук страница на пилота

СПЕЦИАЛНО БРАНДИРАНА… Така изглежда новият автомобил на Джош Макърлиън (на малката снимка), спечелил си правото да стартира в 75-ото британско рали. Водещите пилоти в не-шампионатната надпревара в R5 в Уелс Рали Великобритания са Николай Грязин, Такамото Катсута и новият британски шампион Мат Едуардс, докато шампионът от сериите Кодазур за 2014 и 2015 г. Диего Домингес (Пар) е във Форд Фиеста R2. Вълнуваща перспектива е влизането на баща и син Солберг – Петър и Оливър, карайки еднотипните Фау-Ве R5, заемайки местата с номера 54 и 55. Това ще е особено емоционално планирана битка между тези двама Солберг.   В Световното първенство за пилоти Танак, Ожие и Нювил се състезават далеч от останалите си конкуренти, като единствено това трио може да претендира да бъде шампион тази година. В същото време в серията на производителите Хюндай е на 19 точки пред екипажите на Тойота.  

ЛЕГЕНДАТА МАРТИН ХОЛМС С ПЪРВО ОТСЪСТВИЕ
В БРИТАНСКОТО РАЛИ СЛЕД 56 ПОРЕДНИ СЕЗОНА

ЗА ПЪРВИ ПЪТ от 1962 г. насам, Патриархът на световните, европейските и британските ралита, а защо не и в целия този стремглав спорт Мартин Холмс, записва отсъствие, което, с чистата проба британска сдържаност той определя като „неудобство.“ Обичайната информация от кръг на световното първенство този път ще бъде осигурявана за десетките издания, очакващи анализите на Мартин от неговата помощничка и секретар – Урсула Патридж.

снимка: архив на rallyxpress

УВАЖЕНИЕТО КЪМ ПАТРИАРХА… Уелс Рали Великобритания, 16 септември 2012 г. Рали-елитът демонстрира своето уважение за професионализма на Мартин Холмс, който получава специалният приз на домакините за отразяването на най-старото състезание във Великобритания в продължение на 50 поредни години. „Другото неудобство е, че това – пише в мейла до своите реципиенти -, че се припокрива с времето, когато книгата, която Греъм Робсън и аз написахме Голямото Британско Рали, история на състезанието на Острова, трябва да бъде публикувана от издателя Велосити Пъблишинг Първите копия вече са пристигнали от печатницата: 224 големи страници, 300 изображения. Надявам се, че ще се насладите на това!“

снимки за rallyxpress: мартин холмс рали

ПЪРВАТА ОБЯВА за поредната книга, която Мартин Холмс, сега в съавторство с Греъм Робсън, публикува по повод 75-ата годишнина на британското рали. Книгата съдържа историите на всички предишни 74 старта на Рали Великобритания.

Всички запитвания относно покупка, публичност, копия за преглед и т.н., трябва да бъдат адресирани директно до тях (виж Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите./%Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..” target=”_blank”>ТУК).

:: Издателите очакват, че основната част от книгата ще бъде налична на 18 октомври 2019 г. Референтен номер на ISBN номер е 978-1-787113-68-8, автори Греъм Робсън и Мартин Холмс.

» ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ WRC. Турция не беше най-доброто рали за екипа на Тойота през тази година. Със сигурност това събитието от WRC е едно от най-грубите тази година, но не твърде грубо. По отношение на големия брой спукани гуми в екипа смятат, че за някои митинги трябва да се обмисли повторното въвеждане на мусове против спадането на гумите. „Но първо трябва да проучим колко са допълнителните разходи за това“. Предизвикателството на Уелс Рали Великобритания са екстремните метеорологични условия. Мътните и хлъзгави пътища затрудняват както водачите, така и екипите. Цялата кал, която се залепва за колата, я прави по-тежка, влияе на баланса на автомобила и скоростта. Винаги има шанс за гъста мъгла, което прави всичко още по-трудно. Тойота имаше тестове в GB с поне един ден за техния екипаж. Екипът пристига с два автомобила, използвани във Финландия (Латвала – със своята кола, Танак – с тази на Мийки), докато той [Мийки] е с колата от Германия.  

» ХЮНДАЙ ШЕЛ МОБИС WRT. В тима се смятат, че определено не са получили този резултат, на който са се надявали в Турция, независимо, че са увеличили преднината си в първенството на производителите. По отношение на големия брой спукани гуми в Турция, Хюндай са на мнение, че това е част от играта. Автомобилите им се справиха добре с макадама и според екипа е добре да има смесица от различни повърхности и условия в първенството. Предизвикателството на британското рали ще зависи от това колко кални и хлъзгави ще са условията, където е необходимо по-голямо сцепление за колата, за да ви даде увереността да се атакува. На места можете да се наложи да се пилотира по чиста кал. Това е един от митингите, който е по-малко сложен от времето, защото всички знаят или предполагат, че ще вали и е наистина необичайно ралито да е сухо. В средата на септември всеки пилот е правил тестове за ден в Уелс, като екипът е работил по нивата на сцепление. Няма технически промени за този кръг. Нювил е със своя автомобил в Германия, Брийн – има колата на Сордо от Сардиния, а Микелсен – машината си от същото състезание. Отборът все още не е спечелил в Уелс.


»
СИТРОЕН ТОТАЛ WRT. Опитът на отбора от коравата Турция, след победата им там (1-2) показва, че се очаква част от играта на Острова да има голямо разнообразие от предизвикателства. Екипажите се спасиха само с едно спукване на гума (Ожие) и Ситроен също приема това като част от играта. Последният път, когато Ситроен спечели в Уелс, беше 2010 г. с техния C4 WRC, когато събитието беше базирано в Кардиф. Пилотите на отбора имат пет победи (Ожие – 2013-2016 и 2018) и два подиума (по един Ожие и Лапи). Това е единственият отбор за Уелс само с две заявки и двамата пилоти са с колите си от Германия. Правен е тридневен тест, ден с Камили (повече за развитието), ден с Лапи и ден с Ожие, когато е работено по конкретната настройка.

»

М-СПОРТ ФОРД WRT. При подготовката си за завръщането на Елфин Евънс (с нов автомобил у дома) в световните серии (след контузия на ралито в Естония през юли) кара Фиеста R5 в промоционален ден в средата на септември, когато и получи медицинското разрешение за тестов ден в Уелс. Екипът е провеждал други тестове и в горите Грейсток със Сунинен и Тидеман (всеки по един ден). Турция беше силен резултат за отбора със Сунинен (4-и), съчетаващ бързина, последователност и управление на гумите, особено в събота следобед. Разходите, свързани с въвеждането на мусовете против спадането на гуми, необходимото допълнително тестване и инвестициите от компаниите за гуми за едно събитие, най-вероятно, ще надхвърлят положителните резултати. Грийнсмит демонстрира както силата на новия автомобил със стъпаловидно темпо, за да осигури първата Mк II първа победа в WRC 2 Про. Непредсказуемото време, създаващо бързо променящи се нива на сцепление, винаги е предизвикателство в Уелс. Ще бъде психически трудно за екипажите. М-Спорт е печелил последните две издания на WRGB.