Босняшка връзка закачена за бъдеще на писта Бургас 2017

  • Home
  • Босняшка връзка закачена за бъдеще на писта Бургас 2017

БОСНЯШКА връзка се задава за бъдещето на новото пистово трасе в Бургас, разкри за сайта с новините в българския автомобилен спорт самият директор на шестия старт от скоростния шампионат (14/15 октомври) Радко Петров (на снимката). „За мене най-показателното е това, че връзката дойде през новият сайт на писта Бургас (виж ТУК), който позволява общуването на осем езика и е широко отворен към Европа“, категорично обяви пред RallyXpress директорът на надпреварата и фактически основател на това състезание.

Петров обяснява, че през сайта е създаден контакт с шефът на Босна и Херцеговина авто-мото клуб (BIHAMK) Божо Ерак.

„Бил на почивка в Слънчев бряг и се свърза с нас [домакините и организаторите на писта Бургас], за да направим лична среща“, допълва Радко Петров.

Чисто колегиално, а и като професионалисти, срещата продължава почти два пълни дни, като много бързо бариерите са разчупени и разговорите минават с представяне на видеа от страна на бургазлии и от бошняка Божо Ерак.

„Оказа се, че разликите на участващите в състезанията на Босна и Херцеговина автомобили и нашите коли, подготвени по националните регулации, не се различават много-много. При тях преобладават Рено и Хонда, като са близо до нашата серия Туринг.“

Естествено, Радко Петров и уебмастъра на електронния портал на писта Бургас Миро Терзиев, не пропускат възможността на живо да покажат градското трасе на новата писта Бургас, което трасе ще дебютира в историята на състезанието тази есен.

снимка: организатори на писта бургас
СЪИДЕЙНИЦИ… (отляво надясно) Двуметровият Божо Ерак и стъпилите на бордюр край новото трасе на писта Бургас Радко Петров и Миро Терзиев, събрани за обща снимка, ознаменуваща идеята за първо чуждестранно участие на пилоти от Босна и Херцеговина през тази есен.

„Той [Божо Ерак] беше категоричен, че тази конфигурация, която сме подбрали за 2017 г. особено му допада.“

В крайна сметка резултатът изглежда обнадеждаващ за бургазлии, след като Божо Ерак обещава две неща: първо – обещанието да информира BIHAMK, че пистовия шампионат у нас е открит. И, второ, че ще направи възможното – без да дава гаранции – да доведе за старта на 14 октомври петима или шестима участници от Босна и Херцеговина.

Да припомним, че на трасетата на бургазлии до този момент официално не е записвано чуждестранно участие, дори и да се сетим, че край езерото в града е стартирал с лиценз от Дунев Рейсинг румънският пилот и бивш футболист на ЦСКА Флорентин Петре.

В аналите на пистовите състезания обаче остават участията преди 4-5 години на италиански пилоти под знамето на родината си, но това бе единствено на пистата Дракон.

Всички те бяха част от една кампания на тогавашния тимов бос на Виваком Рали Тим, а сега президент на БФАС Владимир Илиев, идеята за която кампания се роди край езерото Лаго Маджоре по времето, когато Пламен Кралев и Димитър Илиев бяха тандем в шампионата на сериите Ферари.

Също така не трябва да се изпуска и факта, че тази година в писта Русе взеха участие и румънски пилоти, които обаче караха в отделен свободен клас, в който имаше и българско присъствие.