Благоевградското състезание открива сезона в планинските

  • Home
  • Благоевградското състезание открива сезона в планинските

В СЪБОТА, в подстъпите на Благоевград, ще стартира най-дългото (6 кръга) от четирите автомобилни първенства на България. Тук ви даваме синтезираният вариант на календара на АФБ за шампионата в планинските изкачвания.

СЪС СТАРТА на 16-ото издание на планинско изкачване в Благоевград тази събота и неделя ще стартира и втория от четирите класически дисциплини в българския автомобилен спорт. Планираното в календара на АФБ шуменския мемориал Валери Великов ковид-принудително бе отказано и по тази причина в събота, под Делвино, „планинарите“ за сефте ще се съберат за надбягване от шампионата. Това пък означава, че на АСК Диамо, за първи път от 2014 г., ще се падне задължението да открият сезона, след като – пак заради пандемичните размествания – през 2020 г. закриха първенството в Благоевград.

„Списъкът със заявките върви добре – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт директорът на надпреварата Георги Стоянов (на снимката). – Ще бъде завършен и състезателите подредени по номера – в сряда вечерта.“

По думите на Стоянов за момента бройката отива към доста над 30 автомобила, което пък значи, че миналогодишната цифра ще бъде задмината и списъкът ще доближи бройката от 2016 г. Тогава в сервизната зона в Еленино се събраха 46 машини.

снимка за rallyxpress: георги павлов
КРАСИВО, ЦВЕТНО И ПРЕПЪЛНЕНО ОТ КОЛИ… Такава е всяка една церемония по откриването на планинско Благоевград.

Стандартната подготовка за старта вече е приключила, като остава единствено освежаването на разчертаването на боксовете, на старта и на финала. „Имаме и всички необходими разрешения от Община Благоевград документи, остава – в зависимост от това дали ще вали – да решим кога да се мие трасето“, допълва Стоянов.

:: Финалът на сезон 2020 бе спечелен от Мирослав Ангелов (Мегапорт Рейсинг), с трета поредна победа, за когото това беше и трета поредна титла за сезона. Този рекорд, който не е повтарян

в продължение на 27 години.

снимка: rallyxpress