Бивш пловдивски навигатор поема техническата комисия

  • Home
  • Бивш пловдивски навигатор поема техническата комисия

НОВИЯТ шеф на Техническата комисия Никола Попов е смятан за един от най-пълно подготвените навигатори в спорта. Роденият на 4 август 1969 г. в Пловдив, където започва кариерата си като механик на Георги Гераджиев-баща. През 1994 г. в рали Стари столици Кольо Попов сяда на дясната седалка при бащата, след което става ко-пилот на Гераджиев-младши, а в по-късни етапи от спортната си кариера е водил Радослав Козлеков и Ясен Попов. Има 12 старта от световното първенство при серийните автомобили и две титли от регионалната купа на Европа-Зона Изток.

45-ГОДИШНИЯТ бивш навигатор от Пловдив Никола Попов (на снимката) е новият председател на техническата комисия в бензиновите дисциплини на спорт.

Това става известно от решението на Управителния съвет на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) от 31 януари 2014 г., с което ко-пилотът в отбора на Булгартабак е назначен на овакантеното място.

Попов ще наследи позицията, от която в продължение на близо шест години и половина педантично и особено успешно работеше инж. Камен Михайлов.

Никола Попов е третият човек, оглавяващ най-тежката за работа и важна в спорта комисия след Михайлов и почналият преди 22 месеца години доайен не само в „техниката”, но и в целия ни спорт инж. Димитър Альоков.

След неразбориите, станали по време на рали България в Самоков през миналото лято, практически Камен Михайлов се оттегли от поста и за БФАС намирането на оптималния кандидат за освободената позиция бе от първостепенна важност.

снимка: маурис селдън, англия

ЕДИНСТВЕНИ… 1- април 2003 г. Екипажът на Булгартабак Георги Гераджиев-мл./Никола Попов кара в новозеландския кръг от световното първенство. Двамата пловдивски състезатели са единствените българи, участвали в най-далечното автомобилно рали.

Практически назначаването на Никола Попов идва само 22 дни преди да е започнал автомобилния сезон с откритото състезание по рали-спринт в Самоков.

– Господин Попов, почти едновременно с номинацията ви за председател на техническата комисия, в Стара Загора сте направили среща с всички нейни членове. Как бихте оценили това събиране?

– Съвсем нормално. В общи линии ние се знаем с хората от комисията. Както се казва, рекохме си няколко приказки какво ни предстои за първото състезание, а после в движение ще допълваме структурата с хора, които трябва да бъдат в комисията.

Състезанията са повече и за хората, които трябва да ги обезпечат физически е доста трудно. Ще ни трябва време, за да видим с какъв състав точно разполагаме.

Имало е хора по места в страната, но тези хора са се издигнали в работната си йерархия, професионално са много натоварени с ангажименти няма как да участват като технически комисари в състезанията.

снимка: архив на rallyxpress

ГОТОВИ… 28 януари 2004 г. Никола Попов и неговият пилот Георги Гераджиев-мл., заедно с екипа на АСК Булгартабак, позират за обща снимка, преди да отпътуват участието си в рали Швеция.

– Това означава ли, че ще търсите нови членове са състава на тази комисия?

– Първото, което искаме да променим като работа и стил на ТК е, да намерим млади хора – примерно от порядъка на 20-годишни, които покрай техническите комисари да се обучат да навлязат в спорта. Ние вече сме на една възраст над 45 години, получи се вакуум и няма приемственост. Това е една от насоките ни. Около това се обединихме всички, които присъствахме на срещата в Стара Загора.

– На практика на първия рали-спринт в Самоков кои от сегашния състав на комисията ще бъдат?

– Практически всички ще бъдем там. Идеята е да направим един семинар, а и 7 човека в едно състезание е нормална бройка, за да бъде обезпечен този старт.

– Практически кога очаквате да се стоварят тежестите върху хората от комисията?

– Още в самото начало, разбира се. Вероятно още в Самоков. Тъй като на практика тази наредба, която се прие от федерацията, ще трябва да бъде напасвана в ситуацията, в която се намира нашия спорт. Иначе казано – да внесем яснотата и когато има спорни положения да можем да обясним на колегите за какво става въпрос.

 

ДА ПРИПОМНИМ, че в своето интервю пред сайта с новините в българския автомобилен спорт, генсекът на федерацията Георги Гвоздейков гарантира, че наредбата за 2015 г. ще бъде изработена поне 10 месеца по-рано. Същите амбициозни намерения за правилата на пистовите съставяния бяха обявени и на 9 януари по време на семинара в Стара Загора от БФАС. Според спортната власт тази наредба би следвало да се завърши до 26 дни. Доста нереалистичен срок, който очевадно надали ще издържи, листите от календара бързо падат един след друг…

– Смятате ли, че ще има такива спорни моменти?

– Да, смятам и също така мисля, че ще има много спорни места. Наредбата е направена добре, но винаги ще има и детските болести, които трябва да бъдат преминати. Трябва да се види кое е добре, кое – не е.

Убеден съм, че угодия на всички няма. Но поне 80 на сто от участниците да можем да вкараме в необходимите рамки.

Не бива, не е редно онова, което е публикувано от БФАС да се изменя написаното, което федерацията може да направи със специален бюлетин.

Затова казвам, че трябва да напасваме написаното към ситуацията в момента. Мисля, че когато става дума за ралитата, там проблеми няма да имаме. Рали-пилотите са по-дисциплинираната част от състезателите, отборите им са по-добре финансирани.

Другата амбициозна задача, която ако изпълня ще бъда особено щастлив е, че искаме поне до средата на сезона да бъде направена новата наредба за 2015 г., но вече да е напълно изчистена: защо, какво и как е разрешено, за да могат хората да работят далече по-рано.

Очевидно е, че БФАС има волята, а има и действащи състезатели, които са обявили, че ще помагат с мнения и препоръки, за да направим една наредба, разбира се, съобразена с изискванията на Международната автомобилна федерация (ФИА), за да може пилотите да направят дългосрочна програма за работата си.

снимка: личен архив на никола попов

ПОСЛЕДНА ПОБЕДА… 22 юни 2008 г. Като победители Никола Попов и Ясен Попов приветстват публиката на финала на последното Виктори Рали София.

Досега нещата се променяха от днес за утре. Така не може.

– Какво ще искате от БФАС, за да осигури технически вашата комисия?

– Ще прегледаме онова, с което разполагаме по време на първото състезание, след което за следващото състезание ще направим един списък, който да предоставим на БФАС, за да бъде техническият контрол по-качествен и прецизен.