Без Шипка-Дамасцена в календара на еврокупата 2018 г.

  • Home
  • Без Шипка-Дамасцена в календара на еврокупата 2018 г.

ЗАЕДНО С кандидатското състезание Шипка-Дамасцена от това лято, казанлъчани са правили още един опит в края на 90-те години, търсейки начин да получат европейско признание за български кръг старт от (тогава само европейския – бел. ред.) шампионата на Стария континент. Към тези две състезания в Казанлък обаче трябва да бъде добавено и усилието на Кюстендил по-рано през 80-те години на миналия век, когато едно от най-добрите трасета в този шампионат също кандидатства да бъде първо проверено от хора на комисията на ФИА, а след това – евентуално – и включено в еврошампионата. От кюстендилския и двата казанлъшки опита, направения през тази година е и най-успешния заради докладите на наблюдателите от ФИА.

ПЛАНИНСКО Шипка-Дамасцена няма да бъде кръг от европейската купа в планинските изкачвания догодина. Това се разбира от публикуваните днес на официалната страница на Международната автомобилна федерация (ФИА) календари за най-големите световни и европейски шампионати (виж ТУК). Календарът на европейската купа, за място в която претендираше и Шипка-Дамасцена за идната година, сега в 8 старта, с два по-малко от миналогодишния формат. От списъка на състезанията за 2017 г. е отпаднало състезанията във Франция и Германия, докато основните надпревари са запазили своите места. Другото, освен свиването на списъка на домакините, което прави впечатление, че в купата не е включено нито една нова държава. Както е известно, освен България с Шипка-Дамасцена, претенции за включване в надпреварата за Еврокупата имаха още Турия и Украйна. Да припомним също, че още в края на 2016 г. и началото на последния сезон в планинските изкачвания, в комисията на ФИА сериозно бе обсъждан вариант, при който купата се разширява в броя на участниците, но разделяйки се на две – Източна и Западна. Тази тенденцията за подобно роене на състезанията не е нова както във ФИА, така и в мотоциклетната федерация, визия, която първо подхвана ФИМ, последвана от автомобилната централа в Париж.

БЕЗ БЪЛГАРИЯ И В КРАТКИЯ ВАРИАНТ ЗА КУПАТА… Така изглеждат списъците с датите и страните-домакини на европейското първенство и европейската купа в планинските изкачвания за 2018 г.

снимка за rallyxpress: петър минчев/максфото

ЕДИН СТАРТ У ДОМА, ЕДНА ПОБЕДА… Единственото участие на шампиона в планинските изкачвания за 2016 г. Любен Каменов бе през юли край Казанлък, когато панагюрецът записа и единствената си победа у дома. Достатъчно е да се сетим за разделението на Европейската купа по рали на Алпийска, Балканска, Иберийска, Централна и зона Бенелюкс (и общ годишен финал), за да се предположи, че сегашното свиване на календара на купата, най-вероятно, е прелюдия към ремонтиране на формата през 2019 г.

ФИА, разбира се, има целия интерес от повече състезания, защото компактните шампионати не само ограничават участниците, но и драстично намаляват броя на таксите от страните-домакини, които се полагат на федерацията.

НЯМА ДА КРИЯ, че съм изненадан от този вид на календара – заяви тази вечер за сайта с новините в българския автомобилен спорт спортният директор на планинско Шипка-Дамасцена Николай Мончев. – До края на тази седмица очаквам да получа от шефа на Комисия планински състезания Дейвид Мотеро какви са мотивите, за да не сме включени в списъка за 2018 г. Изненадан съм главно от това, че докладите на двамата наблюдатели на ФИА, които оценяваха тазгодишното издание на състезанието, бяха не само положителни – при това не от куртоазия, а дори и директно препоръчваха включването на Шипка-Дамасцена в еврокупата. Единствените забележки, които имахме като наблюдавано състезание бяха за публиката и част от мантинелите, просветът на които от долния край бе по-голям от допустимото.“

снимка: александър спиров/apix

АМБИЦИОЗНО ПРОДЪЛЖЕНИЕ… След като през 2015 г. подсказа за намерението си да направи от Шипка-Дамасцена европейски кръг, година по-късно Николай Мончев демонстрира, че не е намалил амбициите си.