Без Тойота в Бирмингъм, шоу в NEC няма да има

  • Home
  • Без Тойота в Бирмингъм, шоу в NEC няма да има

РАЗОЧАРОВАЩИТЕ новини за световното първенство по рали за 2020 г. имат ново допълнение, след като се разбра, че промоторът на WRC отменя официалната церемония по представянето на екипите за шампионата. Това беше планирано за януари в Бирмингъм, по време на традиционната изложба на сп. Аутоспорт в Националния изложбен център (NEC) в града, както беше направено през тази година. Причината за такова решение е резултат от отказа на отбора на Тойота Газоо Рейсинг да присъства на автомобилното шоу в Бирмингъм.

Решението на промотора идва следва неотдавнашната отмяна на рали Австралия, както и след още две други неприятни за световните серии събития – принудителното намаляване на календара за 2020 г. до тринадесет старта, след отказа на Чили да организира своя кръг и загубата на Ситроен Рейсинг като участник в сериите, след което първенството се сви само до три конкурентни отбора. Същевременно бяха обявени решенията на Световния съвет за моторни спортове, които по принцип потвърждават плановете за разрешаване на хибридни автомобили от серията WRC от 2022 г., но с контролирано оборудване и опцията за разрешаване на силуети, преоразмерени автомобили на базата на производство „наподобяващо“ тези на познати модели. При ралита от регионалните шампионати има новост – календарът за първенството в Накам включва старт и в Куба, първият рали шампионат на ФИА в тази страна.

Регионалните серии на ФИА за Азия и Пасифика отново ще бъде освободени като еднократно участие в събитие, което е в края на сезона, като  този път домакин ще бъде Австралия.

снимка: интернет
НЯМА ТОЙОТА, НЯМА ШОУ… Така изглеждат нещата с презентацията на отборите от световното първенство за 2020, след като Тойота Газоо Рейсинг отказа участието си в Международното автомобилно шоу в Бирмингъм през януари, след което промоторът на WRC отказа церемонията като част от програмата в Националния изложбен център в Бирмингъм.