Без стартове остават Италия и Португалия

  • Home
  • Без стартове остават Италия и Португалия

ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ директор на организацията на Промотора на световните серии по рали Оливие Сиесла: „Всички страни ще работят за определяне на потенциални алтернативни дати за отложените ралита по-късно през сезона, ако ситуацията COVID-19 се подобри, като се вземат предвид логистиката на шампионата, способността на състезателите да пътуват отново и способността на въпросната страна да се подготви и домакин на WRC по това време “. В тези предизвикателни и необикновени дни, цели екипи на WRC Промоторът и ФИА изпращат силно послание за солидарност към всички състезатели, служители, персонал, доброволци и фенове по целия свят, които се борят заедно с тази пандемия. Моля, следвайте медицински съвет и останете в безопасност и здрави!

КАКТО ПРЕДВИДИ преди по-малко от месец сайтът с новините в българския автомобилен спорт, едно от най-желаните и интересни ралита в световните серии – Италия-Сардиния (4/7 юни), няма как да издържи на атаката на коронавируса и неминуемо ще бъде отказано. RallyXpress предвиди това на 26 февруари.

Официално това стана факт днес, след като беше разпространено изявлението на Анджело Стичи Дамяни, президентът на Италианския автомобилен клуб (ACI). В своето изложение Дамяни е написал следното:

„Вече е очевидно, че ситуацията на пандемията, разгърната от коронавируса, с различното ѝ развитие от страна на страна, изисква пълен преглед на календара на големите международни моторни серии, включително WRC.“ Очевидно е, че в ситуацията на световна пандемия от COVID-19 провеждането на това събитие от календара на световното първенство на ФИА е невъзможно. В изказването на Дамяни обаче има и една оптимистична фраза. Зад, както и в декларацията на Международната автомобилна федерация (ФИА), както и в изкадването на изпълнителния директор на Промотора WRC (виж карето вдясно и текста по-долу), се крият надеждите за подобрение на обстановката по света и най-вече в Италия, страната която най-силно е засегната от пандемията в Европа: „…като организатор на Рали Италия-Сардиния се поставя на разположение, заедно с ФИА и с промотора на световните серии, за да проучи възможно ново място за италианското събитие на световното първенство.“ Впрочем това се отнася и за Водафон Рали Поругалия, за което също стана ясно днес, че се отлага.

колаж: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ титулната страница на ФИА, на която е обявено отлагането и на португалското, и на италианското рали.


КАКТО декларира на сайта си преди три седмици, в самото начало на кризата с COVID-19, както самата федирация, така и промоторът на WRC и ФИА продължават да следят отблизо ситуацията в засегнатите страни-домакин на бъдещи кръгове, както и в какво е положението в отделните отбори и всички конкуренти.

Почти едновременно с декларацията на Дамяни, на сайта на ФИА (виж ТУК) бе публиквано обобщено съобщение на федерацията за едновременното отпадане и на португалското рали. „С единодушното съгласие на всички страни организаторите, Автомобилния клуб на Португалия (ACP) и Автомобилния клуб на Италия (ACI) поискаха отлагане на техните събития. Водафон Рали Португалия, пет кръг от Световния рали шампионат на ФИА, трябваше да се проведе в Матошинхос на 21/24 май. Президентът на АКТБ Карлос Барбоса каза:

„Искаме да благодарим на всички наши привърженици и партньори за разбирането им и с нетърпение очакваме да ги посрещнем в Матошинхос на по-късен етап тази година.“