Баумшлагер в болница след тежък инцидент

  • Home
  • Баумшлагер в болница след тежък инцидент

РЕНЕЛАНД РАЛИ, първото събитието от националния календар на Австрия, беше спечелено от Маейр-Мейнхоф (Форд Фиеста R5, на снимката долу), следван от чешкия пилот Ян Черни (Шкода Фабия R5).

14-КРАТНИЯТ национален шампион на Австрия Раймунд Баумшлагер (на снимката) приключи участието си в Рененланд Рали, след като беше транспортиран и приет в Университетската клиника LKH на Грац в резултат на сериозни наранявания. Баумшлагер и неговият ко-пилот Пирмин Уинклофер катастрофират в дърво по време на 5-ия от общо 16 специални етапа в ралито, а тяхната Шкода Фабия R5 е сериозно разрушена от ударите между крайпътните дървета, след като екипажът напуска трасето на 8.28-кирометровото скоростно изпитание. Инцидентът е станал в петък около 20:00 ч., след което ветеранът и партньорът му са транспортирани в клиниката€ Докато Уинклофер напуска болницата след кратко време с натъртвания на ръката си, нараняванията на Баумшлагер са по-сериозни. Мениджърът на екипа BRR заявява, че е диагностицирано фрактура на първия лумбален прешлен и множество гръбначни и лумбални хематоми. Баумшлагер все още е в болницата, следват информация за по-нататъшното лечение и напълно сигурно продължително възстановяването.

снимка: официална фейсбук страница на brr
БЕЗУМЕН ШАНС ЗА НАВИГАТОРА… Бракуваната Фабия R5 на Баумшлагер изглежда потресаващо, а Пирмин Уинклофер е извадил щур късмет, че се е отървал единствено с натъртвания по ръката.

До инцидентът пилотът на Шкода спечели 5 от 5 скоростни етапа в състезанието по време на първото за сезон състезание, показвайки отлична форма. В генералното класиране Баумшлагер водеше на Ники Майер-Мейнхоф (Форд Фиеста R5) с 0.5 сек. преди края на първия ден.

снимка: официален сайт на рененланд рали

УБЕДИТЕЛЕН ЛИДЕР… До второто преминаване на етапа Пьосинц, ветеранът на австрийските ралита е записал пет последователни етани победи. Раймунд Баумшлагер: „Това бе второто преминаване на специалния етап Пьосинц. Той беше изключително хлъзгав, но очевидно имаше повече фракция по траекториите, които направихме при първото преминаване. Във всеки случай лявото задно колело тръгна наляво, след което почувствахме шок и с около 130 км/ч се отправихме към гората. „Последва грубо спирани от няколко дървета. Не смятам, че високият риск е бил причината за излизането, защото през целия ден планирах да не карам на последния предел и спазвах това. „Но може би трябва да преосмисля този подход, защото всеки път, когато полагам усилия да не рискувам всичко, нещо се случва, както през миналия сезон на Ралито на Лавантал.

„До катастрофата бяхме чудесни времена, тунингът на автомобила беше перфектен и борбата с Майер-Мейнхоф беше страхотна. Важното е, че Пирмин Уинклофер се оттегли леко. “

♦ Победа за самочувствие. Френският пилот Стефан Лефевър  в една от двете WRCar по време на Рали дю Туке Па дьо Кале, записа лесна победа (на снимката по време на церемонията на финала) при откриването на шампионата на FFSA. Неговият стар Ситроен DS3 WRC завърши с авантаж от 93.1 сек. пред Хюндай i20 R5 на Бриан Буфие, докато действащият шампион Йоан Бонато (Ситроен DS3 R5) завърши трети.

♦ На половината път към победата. В средата на дистанцията от Корк Рали Запад, Донълд Кели и неговият 10-годишен Форд Фокус WRC, са на път да спечелят събитието за пета поредна година. Кели е далеч напред пред Феста R5 на Джош Мофет в началото на ирландски националния шампионат на асфалт. Събитието ще завършва късно днес след следобед.

♦ Сафари удавено от тежки дъждове. Истински потоп спря регионалния африкански шампионат на ФИА в Кения. През седмицата преди състезанието бяха отменени два супер-специални етапа (на снимката екипаж, заснет по време на преход), заменени от повторното изпълнение на най-дългия етап в рали Сафари Кения. По-голямата част от късата конкурентна част на събитието бе вчера. Водещ във финалната фаза е Карл Тундо (Мицубиши Лансър Ево 10), пред Онкар Рай с Шкода Фабия R5.

♦ Само временно, само у дома. Хейдън Падън очаква да се състезава в родната си страна Нова Зеландия тази година, но също и в WRC. Неговият бивш дългогодишен колорит Джон Кенард ще се върне като своя колорит за събитията в Нова Зеландия, където двамата ще карат местно хомологираната Хюндай i20 AP4 +. Тази година Падън е заменен в програмата си за WRC с испанеца Дани Сордо, негов съотборник Хюндай Моторспорт в три от състезанията за световния шампионат. Очаква се Водафон Рали Португалия да бъде единственият случай, когато двамата ще се конкурират на едни и същи отсечки.

♦ Хюндай повежда в Испания. Местният пилот Иван Арес (Хюндай i20 R5) спечели да надпреварата в Рали Кочидо, изпреварвайки, преди Форд Фиеста R5 на Мигел Фостър. Събитието се състоя в Лалин в Галисия.

♦ На два стана едновременно. Пилотът на М-Спорт Ерик Камили обяви, че ще разшири своята програма от участия за М-Спорт и като тестов пилот за програмата на Фолксваген Голф GTi R5. През последните 5 месеца французинът се е състезавал само един-единствен път.

♦ Окончателно! Първият кръг – отменен. След като не можа да бъде намерена алтернативна дата за отложеното откриване на шампионата на Великобритания по Рали Гранични области в региона на Южна Шотландия, моторспорт-асоциацията на Острова реши, че Престън MSA Британския рали шампионат за 2018 г. остава с 5 състезания. Следващият старт е Пирели Интернешънъл Рали, което е след повече от месец и половина.