АФБ със значителна промяна в регулацията за сезон 2021 год.

  • Home
  • АФБ със значителна промяна в регулацията за сезон 2021 год.


ПРИЧИНИТЕ за промяната, отразена в първия бюлетин на комисията по рали, обяснява нейният председател Пламен Иванов (на снимката): „Това е поредното решение, което цели да направим шампионата [по рали] по-достъпен и по-интересен за съществуващите в България автомобили. За съжаление паркът у нас остарява, а с промените, които влизат. И това, както и за по-големия рестриктор [на турбините] за автомобилите от бившата група N, запазването на бившия клас RC е насочен първенството да е по-интересно и да се привлекат повече коли и участници.“

СЪЩЕСТВЕНА промяна в тазгодишните регулацията за рали – Специалният правилник за провеждането на ралита 2021 г., е в сила от вчера, след като на официалния портал на Автомобилна федерация на България (АФБ) бе публикуван Бюлетин №1 на рали-комисията. Бюлетинът се отнася до създаването на новия за първенството на страната клас RC3 N, както и стриктните пояснения, които петчленния състав на комисията дава за тази промяна:

В Бюлетин №1 (оригинала виж ТУК) се казва:

Създаване на Клас RC3 N (досегашен RC3) валиден само за национален шампионат в който се включат автомобилите от групи: :: Група А над 1600cm³ и до 2000cm³ в съответствие на чл. 255 от Приложение “J” от 2019; :: R3 (атмосферни над 1600cm³ и до 2000cm³ и турбо над 1067cm³ и до 1333cm³), в съответствие на чл. 260 от Приложение “J” от 2019. :: R3 (турбо / до 1620cm³ / номинален обем), в съответствие на чл. 260 D от Приложение “J” от 2019; Новосъздаденият Клас RC 3 N е валиден за сезон 2021 г. Състезателите трябва да заявят участието си в този клас в срока за заявки на съответното състезание. Заявените в този клас могат да участват само в класиране за Национален шампионат Рали в съответният класи не могат да бъдат участници в други класове, валидни за международни купи и трофей. Всички състезатели трябва да предоставят на техническият преглед, хомологационен фиш на заявеният автомобил за да удостоверят принадлежността си към заявеният клас.

ФАКСИМИЛЕ от страницата на АФБ и публикувания на портала първи бюлетин на комисията по рали.

Както е известно, от сезон 2021 ФИА започна прилагането на новата категоризация на автомобилите (виж ТУК), които участват в шампионатите, които са под егидата на Париж. Отделно от това, сегашният сезон е преходен към новата генерация автомобили в международен мащаб. Но в същото това време хомологациите и новото разпределението, което ФИА вече прилага от началото на 2021, на практика вади от автомобилния парк на страната ни (виж карето вдясно и причините за промяната, посочени точно от председателя на комисията Пламен Иванов) едно значително количество автомобили. Дори и само този аргумент е достатъчно тежък, за да бъде направена промяната, описана в Бюлетин 1 на националната федерация.

снимка: петко станчев/rallyxpress

И ЗАРАДИ ПУБЛИКАТА ГИ ОСТАВАТ В ИГРАТА… Най-малко половин дузина автомобили от предишния клас RC3 ще бъдат спасени за публиката и шампионата, след като федерацията актуализира правилата си в регулациите за рали.