Аржентина по трасета с 60-годишна история

  • Home
  • Аржентина по трасета с 60-годишна история

ПЕТИЯТ КРЪГ от Световния рали шампионат е традиционното рали Аржентинец (25-28 април), базирано във Вила Карлос Пас, град разположен под хълмовете Трасласиера, западно от Кордоба. Скоростните етапите се провеждат на много стари затворени пътища с чакъл, някои от които се използват в моторните спортове повече от шестдесет години! Тридневното събитие ще се проведе в три различни области. Цикълът от три етапа в деня на отварянето се карат два пъти в долината Каламучита на юг, съботният тур от три етапа ще се движи два пъти в северния район на Пунила, и в неделя са традиционните етапи на Ел Кондор и Джулио Чезаре – на запад от Вила Карлос Пас. Тази година тези два етапа се карат на изкачване Освен това в четвъртък във Вила Карлос Пас има смесен тест, а в петък и събота има писти в забележително красивия Парк Терматико. Това е суперспециален етап, близо до Вила Карлос Пас. В маршрута няма промяна, всички подробностите по него и етапите тази година са повторение на миналото издание. Малка промяна има във факта, че събитието е една седмица по-късно през сезона, в сравнение с миналата 2018 г.    Двадесет и седем автомобила е финалната бойка на регистрираните в списъка за участие в Рали Аржентина. Това е същият брой като 2018 г. Забележителен е записът на 40-годишния парагвайски пилот Алехандро Галанти, който прави своя дебют в световните серии на WRC с Тойота Етиос R5, автомобил, който често се появява на големи митинги в Южна Америка.

снимка: интернет

ДЕБЮТ НА 40… Парагвайският пилот Алехандро Галанти ще представи в Аржентина осмата по ред хомолоирана „ер-петица“ – Тойота Атиос. Етиос е осмият различен хомологиран R5 модел, който се появява на WRC събития, въпреки че сега е вписан в националната категория автомобили на рали Аржентина. Това е един от само двата регистрирани пилоти от Парагвай. Другата заявка е на Форд Фиеста R2 за Фабрицио Залдивар. С по две регистрации от Ситроен Спорт и М-Спорт, общо има десет WRCars, като между тях няма нито един „частник“ в конкуренцията. В този старт има три WRC2 Pro записвания за участие (Ситроен – Мадс Остберг, Форд – Грийнсмит и Шкода – за Булакиа). Единственият независим участник от Европа ще е Фолксваген Поло GTI R5 на бившият европейски шампион Кайетан Кайетанович.

снимка: личен сайт на пилота
ТОЗИ ПЪТ ТРОИЦА… В WRC2Pro полякът Лукаш Пиянзек ще представи Форд Фиеста R5, като всеки един от тримата пилоти ще е с различен автомобил.

От 27 коли, седем са включени в националната категория.    Традиционно това вероятно е „най-грубото рали“ в WRC, ако се изключи завърналото се състезание в Турция. Голяма част се дължи на това, че пътища се изравят от минаващи автомобили и много за класирането зависи от състоянието на трасетата след мокрите летни периоди. За първи път от дълго време има само две седмици между две WRC събития. Бяха приложени специални правила по отношение на близостта между Аржентина и Чили (шести старт), за да се спестят разходи. Сега реалният цял автомобил, а не просто критичните компоненти, докато завършват събитието в Аржентина, не трябва да се променя за старта в Чили. Екипите планираха подготовката на колите си в сервизния парк на Вила Карлос Пас, вместо да ги върнат обратно в централите в Европа. Разстоянието е 1600 км по пътя от Вила Карлос Пас през Андите до Чили и камионите очакват да минат за два – три дни пътуване.   

Хюндай Шел Мобил пристигна в Аржентина с 12 т. аванс в първенството на производителите пред Ситроен Тотал, докато в шампионата на водачите. Нювил засега води Себастиен Ожие само с 2 т.

» ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ WRC. Екипът е от три автомобила – Мийки, Танак и Латвала. В Тойота ще отбележат с голям празник старт №200 на Латвала в световното първенство! Единствените неочаквани проблеми в Корсика спуканите гуми и строшените джанти. Изискванията за успех в Аржентина са добрата работа с гумите за един силен и надежден автомобил. Техническите промени в Аржентина ще бъдат незначителни, свързани главно въздушната система, още повече, че в планинските етапи винаги съществува риск от мъгла. Тестването за двата южноамерикански старта беше по един ден за всеки от пилотите, проведени в Южна Португалия през втора седмица през април. Машините, които ще се използват в Аржентина и Чили, са същите, както в Мексико. Автомобилите ще започнат да се подготвят, след като Рали Аржентина се транспортира до Чили, където ще се извършва останалата част. Всеки пилот в отбора е спечелил събитието по веднъж преди.

» ХЮНДАЙ ШЕЛ МОБИС WRT.
 Екип от три автомобила – Сордо, Нювил, Микелсен. Въпреки че Тиери Нювил спечели ралито на Корсика, имаше разочарование от неубедителното представяне на целия екип. Льоб прекарва ралито си, като помага за разработването на правилната настройка за автомобила и за повече опит с автомобила и улесняване при пилотиране. Изискванията за успех в Аржентина включват добра реактивност, защото някои етапи са доста бързи, добра техника на пилотиране. Предварително тестване за Аржентина е боло, проведено в Португалия (Амарате и Понте де Лима), като за всеки един е био отделено по половин ден (включително Льоб). Шаси №16 ще е за Нювил, №11- за Сордо (след това Льоб ще го ползва в Чили) и №9 – за Микелсен. Това ще бъде 13-то събитие на Аржентина за Сордо. Никой от пилотите в екипа не е спечелил в Аржентина.

» СИТРОЕН ТОТАЛ WRT. Екипът е от две автомобила (Ожие и Лаппи). Лошото представяне на Корсика не е резултат на специфичен технически проблем, а е от недозавиването и липса на мощност. Което е отдадено на неправилна настройка, която екипът не можеше да поправи в Корсика поради ограниченията, наложени пломбирането на съставните части. Изисквания за успех в Аржентина са надеждността и адаптивността към условията. Събитието осигурява голямо разнообразие от условия. Четири дни преди Аржентина са правени тестове в Португалия, по два дни за всеки един пилот. Ще се ползват същите машини, както и в Мексико. След ралито автомобилите ще бъдат подготвени отново в сервизния парк във Вила Карлос Пас, след което ще бъдат изпратени в контейнери до Чили. Аржентина е събитие, което никога не е спечелило нито един от водачите на отбора. 

» М-СПОРТ ФОРД WRT. Екип е от два автомобила (Сунинен и Евънс), който нямаше технически проблеми в Корсика. Първите два дни в Аржентина са по-гладки и бързи, които изискват добра настройка на шасито. Третият ден обаче може да бъде изключително груб, когато колите трябва да бъдат много здрави и мощни. Предварително тестване е проведено в Грейсток Форест в Англия, отделяйки по един ден за всеки от двамата. Същите коли като на Корсика. Логистиката на двойното събитие означава, че това е първият случай в историята, в който автомобилите трябваше да бъдат подготвени отново, след тридневна работа в Аржентина и три дни в Чили. Почти целият отбор ще остане в Южна Америка между двете ралита. Няма предишна победа на някой от пилотите в Аржентина.