Аплодисментите за Льоб, другият Себ с победа

  • Home
  • Аплодисментите за Льоб, другият Себ с победа


Ожие/Инграсия
(Форд Фиеста WRC) 3.54:08.0 ч., следвани на 1:03.6 мин от Сордо/Дел Барио (Хюндай i20 WRC), на 1:19.2 от Мийки/Нейгъл (Ситроен С2 WRC), на 1:38.4 от Микелсен/Йагер (Хюндай i20 WRC), на 2:24.6 от Льоб/Елена (Ситроен С3 WRC), на 9:03.0 от Нювил/Гилсул (Хюндай i20 WRC), на 20:24.7 от Тидеман/Андерсон (Шкода Фабия R5), на 15:37.1 от Латвала/Антила (Тойота Ярис WRC), на 17:09.3 от Грийнсмит/Пари (Форд Фиеста R5), на 24:18.3 мин от Хелър/Олмос (Форд Фиеста R5), и др.

:: Победители в скоростните етапи: Себастиян Ожие 5, Крис Мийки 4, Себастиян Льоб, Дани Сордо и Отт Танак – по 3, Тиери Нювил, Теему Сунинен, Андреас Микелсен и Яри-Мати Латвала – по 1.:: Лидери на короната: Нювил 1; Мийки 2; Сордо 3-4-5-6-7-8-9-10; Льоб 11-12-13; Ожие 14-15-16-17-18-19-20-21-22.

:: Класиране н шампионата на пилотите: Себастиян Ожие 56, Тиери Нювил 52, Андреас Микелсен 35, Крис Мийки 32, Яри-Мати Латвала 31, Отт Танак 26, Есапека Лаппи 23, Крейг Брийн 20, Дани Сордо 18, Себастиян Льоб 10, и др.

ПЕТНАДЕСЕТОТО мексиканско рали със сигурност се оказа най-интригуващата гонка в световните серии за последните повече от пет години. Завръщането на „пенсионирания“ гений Себастиян Льоб превръщаше стартът в Леон в най-чаканото събитие за годината, а деветкратния световен шампион стопроцентово превърна това рали в истинска сензация. В шампионата на планетата подобен прецедент не съществува, още повече, че включвайки се в играта, срещу 44-годишният французин имаше прекалено много видими минуси: от напълно новите автомобили, от които Льоб бегли впечатления, през прекалено дългата пауза, прекарана в рейдовете и спринтовете, до дузина съперници, всеки от който би дал мило и драго, за да спечели срещу Първия Себ. Със сигурност успехът на Ожие и М-Спорт Форд, потънали в отборното класиране до последното място след Монте Карло и Швеция, бяха заслужени. Но напълно логично, при участието на Льоб, останаха на втори план, изместени от онази перфектна езда и тотално контролиране на колоната и шампионата, от които в края на 2012 г. дори и на най-запалените льобисти им бе втръснало до гуша. Точно толкова, колкото бе започнало да става байгън и на запалянковците на комбината Фау-Ве/Ожие и германците в техния четиригодишен диктат на. Всичко това е вярно, но с единственото условие. Нещата можеше да са и далече по-интересни и различни в двата цикъла на безапелационния терор (на Ситроен и Фолксваген), но само при условие, че в колоната имаше най-малко по един равностоен на Себ Льоб и Фау-Ве, че ако не трибой, то поне да беше завързан спор между двоица. Но в своите години и Големия Себ и Фолксваген Поло R WRC бяха много-много пред конкурентите си, така че ако има нещо, за което трябва да се съжалява, то е че истинският отговор кой е по- по- най- нямаше начин да се състои Льоб и Ситроен DS3 WRC срещу Ожие и Фолксваген Поло R WRC.

снимка: официален сайт на световния шампионат

СИЛЕН И СИГУРЕН НА ЧИСТ ТЕРЕН… При разчистени трасета няма кой да спре Ожие, спечелил 4 от петте си скоростни отсечки тогава, когато самият той не е „чистачът“. Повечето сравнения и бляскави описания за Льоб бяха казани в хода на Гуанахуато Рали Мексико. Малък пропуск е това, че не бяха отбелязани нищожните разлики в генералното класиране от момента, в който Льоб за 3 етапа пое лидерството. След СЕ 11 – Гуанахуато 1 той водеше на Сордо с 5.1, на финала на СЕ12 Отатес – 6.0, за да се стигне до забележително малкия авантаж за Льоб в общото класиране след СЕ13 Ел Бринго – едва 2.9 сек. Да отбележим, че доближилият ги в средата на ралито Ожие е на 15.6 сек.! Че се очаква нещо невиждано до момента подсказваше и класирането в края на първия ден – Сордо 1.47:55.4 ч., следван на 7.2 от Льоб, на 11.0 от Танак, на 25.0 от Мийки, на 30.2 от Ожие и на 31.7 – от Микелсен. Оттук нататък, ако не бе грешната преценка Льоб със спуканата гума (и спирането за нейната смяна – бел. ред.), в оставащите до финала 88.52 км можеше да станем свидетели най-завързаното рали! Да отчетем и факта (виж в карето горе), че едва ли не целият елит влезе в списъка с етапните победи, както и от миналия сезон насам лидерът на колоната не се е сменял така често. В края на мексиканския кръг най-доволни от постигнатото са М-Спорт и Ожие с второто място при производителите и върнатото лидерството в първенството при пилотите, но също и Ситроен, защото Льоб показа, че ако нещо куца в досегашното представяне на отбора, то не е в еволюцията на „це-тройката“.

снимка: официален сайт на световния шампионат
ТОВА ДРУГА КОЛА ЛИ Е… В ръцете на Себастиян Льоб С3 WRC показа в Мексико много повече възможности, отколкото в Монако и Швеция.

Колкото и да се допуска, че за Големия в екипа са направени повече подобрения, разликите в неговите времена и тези на Мийки не са такива, че да се отдадат единствено на майсторството на Льоб. Явно е, че С3 има потенциал, въпросът кой ще го разгърне. Откъдето и да го погледнеш, Гуанахуато Рали Мексико си беше рали на Ситроен и Льоб… Най-точното сравнение, независимо от различията в настилката, ще може да се направи във френския кръг. За Корсика (5/8 април) геометрията на автомобила ще бъде значително подобрена, а новите части, които ще бъдат използвани със сигурност ще подобрят грипа на колата и се очаква, той да е такъв, какъвто го искат пилотите, заявява техническия шеф на Ситроен Кристоф Бесе.

снимка: моторспорт мънди

ДОВЧЕРА ПРИЯТЕЛИ, СЕГА – ЗАКЛЕТИ СЪПЕРНИЦИ… Усмихнатият Льоб разговаря през прозореца на Фиеста-та с адаша си Ожие. Заради Льоб Ожие напусна Ситроен.

♦Тъжна съдба за Моторспорт Италия. „ер-петицата“, подготвяна за наемане от Гуеро (на горната снимка) пламна обвита в пламъци и потвърди в деня на началото на Гуанахуато Рали Мексико, че притесненията около случайните пожари в този автомобили не са случайни. Други неотдавнашни примери са изгорелия автомобил на Грязин по времена преход в гръцкия кръг от ERC (на долната снимка), както и пожара в колата на Страйф по време на Барум Рали. Една от теориите е, че вентилът за освобождаване на налягането в системата на резервоара за гориво може да се блокира, като изкривява формата на самия резервоар.

♦ Шоков резултат в Белгия. Рали Херокс Спа Рали, кръг от първенството на Белгия, имаше

шоков резултат след когато малко познатият Адриан Фернемон записа безапелационна победа, побеждавайки колегата си от Шкода Фабия R5 Крис Принсен. През цялата си десетгодишна кариера Фернант никога досега не бе отбелязал нито един подиум в националния шампионат.

♦ Навалица от „ер-петици“. Общо 35 автомобила от категорията R5 автомобила са записани за рали Азорски авиолинии (22-24 март), с което се поставя началото на първенството по регионалното първенство по рали на ФИА за Стария континент. Това е повече от половината от общия брой на автомобилите, които са регистрирани в събитието. В категориите джуниър има 23-ма пилоти. Две седмици по-късно – в Тур дьо Корс ще бъде първият митинг, когато се очаква да дебютира и R5-моделът на Citroen C3. Смята се, че от тази дата той ще е със завършена хомологация и ще бъде достъпен за клиентите.

♦ Как да не завидиш на популярността! По-популярен от всякога, днес 66-ото издание на рали Морлиц Коста Брава (16-17 март, тази година – за категорията хистори), най-старият рали шампионат в Испания, привлече 172 участника в комбинираните категории. В по-ранните години ралито на Коста Брава (заедно с рали Златни пясъци – бел. ред.) се радва на огромна европейска популярност, заедно с рали Каталуня, преди двете събития да се слязат в календарите на световните серии и да станат събития от WRC. В същия дух, духът на старите британски мащабни митинги, ще се запомня като неконкурентни туристически пътувания. Британското участие в WRC се възстановява от събитието Ломбардия Рали Бат, значението на което доскоро беше преувеличено. Сега голямото рали Минтекс в Йоркшир, също трябва да се съживи по същия начин.