Андреа Адамо предлага първо да се види по-общата картина

  • Home
  • Андреа Адамо предлага първо да се види по-общата картина


КОНТРОЛЪТ на разходите и тяхното намаление вероятно е най-дълго действащата мантра на ФИА, благодарение и зад която обичайно се прилагат неособено популярни промени в ралитата. Случаите, в които тази теза не сработва са 5 на всеки 6 обявени промени през последните 20 години. Или както се казва популярно у нас, ако има намаление, то е на… дължината на късите чорапи. Така че общността отдавна е привикнала към транспаранта с намерението за по-малки разходи, който се вдига всеки път преди поредните изменения. Върнете се назад в обещанията от Конкорд и може да откриете, че съотношението не е 5:6, а 5:5…

ШЕФЪТ НА корейският Хюндай Моторспорт Андреа Адамо (на снимката) продължава да е скептик относно представянето на хибридните системи за придружаващата световните серии категория на WRC2. Тази своя позиция италианецът изразява вече на няколко пъти и е очевидно, че това е негова теза, която не е свързана с бавещото се решение около бъдещето на Хюндай в световното първенство и преминаването на корейските машини към новите регламенти за „електрифицирането“ на автомобилите от WRC1 от догодина. При това скепсиса на Адамо не е форма на съпротива или консерватизъм, а проява на прагматично мислене в сегашните условия. През октомври 2020 г. ФИА обяви намерението си автомобилите WRC2 да бъдат хомологирани с хибридни системи още през 2023 г. – на следващата година, след като бъдат хибридността вече е реалност за колите от премиум класът на световните серии. Париж обещава още подробности през тази есен, като отново беше издигната хоругвата „контролиране на разходите“, но също и срещу несъответствията на „различните хибридни системи“. Преди време, пред сайта DirtFish, Адамо категорично обяви: „Не мисля, че е „написано върху камък“, че колите Рали2 трябва да са хибриди. Трябва да помним, че това са клиентски коли. И мисля, че трябва да внимаваме, за да бъдем прекалено агресивни при въвеждането на тази нова формула. Всичко трябва да се анализира задълбочено и да се види дали наистина имаме нужда от по-сложни автомобили, които да продаваме, управляваме и т.н.“ RallyXpress припомня, че според идеята, този вид автомобили трябва да са достъпни за частни екипи, които да имат възможността да ги дават под наем ежеседмично. Така чисто икономически и търговски възникват две противоречия: високите разходи на екипите, както и очакваното намалено търсене на такива коли под ноем. Следвайки елементарната логика, въпросът престава да е просто спортен, премествайки се в сферата на инвестициите, мениджмънта и… социологията. Адамо продължава с разсъжденията на глас: „Разходите са високи и следователно може да е трудно да се продължи по този път. А и нуждаем ли се от хибрида? Честно казано не знам! Кога? Още по-малко знам това. Защото винаги трябва да мислим и да защитаваме и инвестициите на производителите.“ Производителите на световни рали шампионати вече са изправени пред закъснения с хибридните си програми, а Хюндай все още очаква одобрение от борда, преди да се ангажира със сезона 2022. Адамо редовно поставя под въпрос преминаването към хибридно задвижване, заявявайки, че няма да има успех, ако никой друг производител не се изкуши да се присъедини към световното първенство и заяви, че се опасява, че WRC се опитва да следва тенденциите на автомобилния пазар.

снимка: официален сайт на хюндай моторспорт
ХИБРИТИЗИРАН ИЛИ ТРАНСФОРМИРАН… Това е въпросът, който вълнува Андреа Адамо около бъдещето на автомобилите Рали2, въпрос, за който италианецът призовава за по-широк и аналитичен поглед върху цялостната картина.

„Трябва да се адаптираме към бъдещето, вярно е. Но правилният подход за мен би бил да се адаптирам към това, което всъщност можем да намерим на базата на пътни автомобили. Например, ние използваме 2-литров двигател, който поради регламента Евро 7 (законите за емисиите на бензинови и дизелови автомобили – бел. ред.) и ограниченията, които ще влязат в сила през 2025 г., може вече да не са на пазара.“ Напълно естествено, шефът на екипа от Алзенау приема преминаването към хибридността намира за неразбираемо: „…просто така!“

„Трябва да видим двигатели за улични автомобили, които можем да започнем да използваме или да адаптираме за състезания. Все още трябва да проучим нещата задълбочено, преди да кажем „Хибрид!“.

След пет ралита – шестият старт с публика? Точно на това се надява директорът на Хърватска Рали (22/25 април) Желко Стефанич (на снимката), който очаква, че епидемичната обстановка в родината му ще е такава, че скоростните етапи на състезанието да не бъдат затворени за публика. Както е известно, като профилактична мярка двата супер-специални етапа в Загреб (на снимката долу от 2019 г.) предварително мяха извадени от програмата на Хърватска Рали, както и предварително бе обявено, че зоната на сервизния парк ще е закрита за публика. Програмата на Хърватска Рали предвижда 22 скоростни етапа (302.06 км) и обща дистанция от 1284.31 км. До този момент от световните серии за 2020 г. и началото на този сезон, при „закрити врати“ бяха бягани ралитата в Турция, Италия, Монца, Монте Карло и зимния старт във Финландия.

♦ Лаком за първа победа! Кале Рованпера (на снимката) вярва, че нарастващото му самочувствие ще му позволи да се бори за победи на WRC в повечето състезания през 2021 г. 20-годишният финландец гони първата си победа в WRC и беше сред фаворитите за миналия месец на Арктическото рали Финландия, преди да се окаже втори. Той е категоричен: „Сега се чувствам доста уверен в колата. И да, мисля, че бих спорил [за победа] най-много навсякъде. Разбира се, все още има състезания, където останалите [пилоти] имат повече опит от мен – тези места не са толкова лесни. “

♦ Стопроцентова успеваемост. Така може да се определят двете последователни победи на Травис Пастрана (на снимките долу) в шампионата на янките, които пилотът на Субару-САЩ прибави в колекцията си. Пилотът спечели и класическото 100 акра гори Рали, изпреварвайки с почти половин минута каралият за първи път в състезание Шкода Фабия R5 Кен Блок и с още 20 сек – шампион на Щатите Бари Маккена, който пък за първи път дебютира в състезание с Форд Фиеста R5.