Ангелов пак печели Твърдица, дърпа напред за втората титла

  • Home
  • Ангелов пак печели Твърдица, дърпа напред за втората титла


ПЕТНАДЕСЕТОТО издание на рали Твърдица с резултатите от скоростните отсечки, генералното класиране, както и подреждането в групите и класовете може да следите ТУК

ДЕЙСТВАЩИЯТ национален шампион в ралита и спринт за 2018 г. и убедителен лидер в шампионата за този сезон Мирослав Ангелов (на снимката, Мегапорт Рейсинг, Шкода Фабия R5) спечели за втори път това състезание и поведе в задочния спорт с варненския пилот Тихомир Стратиев (Марина Моторспорт, Форд Фиеста Прото) с 2:1 победи тук. Варненецът спечели Твърдица Рали през 2017 г., като разликата между него и Ангелов (двамата тогава са с еднотипните Пежо 208 R2) бе 23.5 сек. Но днес Стратиев трябваше да се прости не само с второто място в ралито. В прехода между предпоследния и последния скоростен етап неговият автомобил дефектира и екипажът спира участието си заради повреда в електрическата система. По-лошото за бившия шампион на страната е, че с това отпадане загуби ценни и важни точки за генералното класиране за годината. Ангелов и новият му навигатор Георги Гаджев завършиха 7-те скоростни етапа (общо 82.13 км) за 45:36.6 мин, изпреварвайки излезлият на втора позиция след малшанса на Стратиев/Сивов екипаж на Престиж Петър Гьошев/Димитър Спасов (Пежо 208 R2) с 2:30.3 мин. Погледнато хронологически, това е втората най-голяма разлика между първия и втория в Твърдица Рали от последните 5 години, като рекордът принадлежи на Пламен Стайков, победил през 2016 г. на финала Мартин Сурилов (двамата с Мицубиши Лансър Ево 9) с невероятните 3:33 мин! Двамата състезатели на Мегапорт спечелиха безапелационно всичките 7 скоростни етапа, като любопитното е, че в генералното класиране в шест от отсечките неизменно бе Ангелов-Стратиев-Гьошев. Но истинската драма в третото рали от първенството за едната бройка да се развие между 21-километровия преход от Чумерна 2 към второто преминаване на Предела, когато Ангелов пука задна дясна гума. Спадайки постепенно, преди екипажът да се усети, двамата за едната бройка да закъснеят за часовата контрола при смяната на колелото, да натрупат наказание и… да предадат първото място на Гьошев и Спасов. „Без резервна гума сме… защото искахме да бъдем най-бързия екипаж и на прехода“, коментира със свойското си чувство за хумор Ангелов.   Това е второто от три състезания от шампионата за 2019 г., спечелено от Ангелов/Гаджев, а пълният сбор от спечеленото в Твърдица ги отдалечава на 81 точки (166 т.) от втория във временното подреждане – варненците от АРТ Йордан Атанасов/Янаки Янакиев (Мицубиши Лансър Ево 9, 85 т.). Този екипаж пропусна участието си тук. „Съжалявам за Тихо! Смятахме, че ако при първото преминаване на Предела (19 км) успеем да намалим разликата с него с 10 сек, можеше да се отвори възможност за атаката на второто място. Но дистанцията се увеличи на 31 сек и това промени плановете ни, а накрая съдбата реши друго…“, обясни ситуацията малко на финала Петър Гьошев. Двамата водещи състезатели в Моторспорт Академия, по силата на играта, още при първото си участие се оказаха с 33 т. за шампионата.

снимка: пресофис на мегапорт рейсинг тим
УВЕРЕНО НАПРЕДВАТ… Мирослав Ангелов и Георги Гаджев увеличиха значително своя аванс в шампионата, след като спечелиха трето поредно рали.

Той и неговият партньор в екипа не бяха участвали в състезание в продължение на седем сезона, преди на направят ретур в Твърдица, където двамата бяха едновременно впечатляващо бързи и ефективни, точно както в най-добрите си години. Трети, на 2:52.3 мин от победителите и на 22.0 сек. от Гьошев/Спасов е завърналият се в първенството – също временно – екипаж на JRT Даниел Попов/Ангел Башкехайов (Пежо 208 R2). Това е второто забележително завръщане на състезатели в това рали. Официално за последно Попов/Башкехайов са карали в спринтовото състезание във Видин през миналата година, а сега стартираха с автомобила на сръбски екипаж, за да направят и тест за корекции в работа на електрониката на „ер-двойката“. Че Попов гонеше не шампионатно класиране, а тестово състезание за колата на Висентич/Йевтич, по никакъв начин не попречи на пилота да покаже завидните си качества, проличали особено добре в градския етап в Твърдица вчера вечерта, където той пласира своето далече по-маломощно Пежо само на 3.3 сек. от „ер-петицата“ на Ангелов. За Даниел Попов това е трети „бронзов“ подиум в кариерата (Сливен и Шумен през 2016), като предишните два пъти негов партньор бе чичо му Дилян Попов.

В същото време, с 3-ото си място място в класирането на 2WD (4-и в генералното класиране), вторият екипаж в Мегапорт Рейсинг Антон Титов/Динко Георгиев (Ситроен DS3 R3 Макс) спечели победата за RC3, като с новите си 30 т. от Твърдица Титов и Георгиев също увеличиха лидерският си аванса в първенството на групата с един двигателен мост на 130 т.