Ангелов/Гаджев: победата в Пампорово и пак с титла

  • Home
  • Ангелов/Гаджев: победата в Пампорово и пак с титла


РЕЗУЛТАТИТЕ на живо от финалното състезание в шампионата по ралиспринт можете да следите ТУК

ВСИЧКИТЕ детайли около новия ралиспринт могат да бъдат намерени на официалния сайт на състезанието – ТУК

Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (на снимката, Шкода Фабия R5 Eво 2) дублираха титлата си от класическите ралита, прибавяйки днес още една титла към колекцията си – и тази в спринта за 2021 г. С този си успех двамата поставиха индигото под успеха си от миналия сезон в същото първенство. Дуетът на Мегапорт Рейсинг спечели първото място в първия рали-спринт Пампорово, която за Ангелов трета в тази дисциплина от 2018 г. насам. Миро спечели и четирите отсечки в състезанието, което дебютира със забележителен успех в зимния курорт. Те финишираха с 1:14.6 мин. пред първия шампион в тази дисциплина Костадин Щерев (Шпльоки) и навигаторът му Николай Арабаджиев (ЕФКО Рейсинг Тим, Субару Импреза STi).

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
ЧЕТИРИ ОТ ЧЕТИРИ, ТРИ ЗА ЧЕТИРИ… При тотално превъзходство за екипажа на Мегапорт Рейсинг премина финала в спринтовото първенство, в който Ангелов/Гаджев спечелиха и четирите скоростни етапа, а това донесе за пилота третата титла в дисциплината в рамките на четири години.

Само 1.2 сек. не достигнаха на вторият екипаж на „мегапортите“ – Антон Титов/Динко Георгиев (Шкода Фабия R5), за да заемат второто място. Грешка в последния етап им струваше загуба около 8 секунди. Това бе достатъчно на Щерев, за да застане на подиума, вдясно от победителите.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

ШПЛЬОКИ, ГЛ’ЕЙ КЪДЕ СМЕ!… Ники Арабаджиев показва на екрана на своя смартфон класирането от спринта в Пампорово, в който екипажът завърши втори в общото класиране и втори в RC2. И във втората половина на състезанието – двете минавания на етапа Пампорово, също бяха под егидата на Миро Ангелов. Класическият рали етап, с дължина 9.53 км е по тесен път, но има и изненади. За разлика от сутрешните трасета, асфалтът сега държеше повече. Първото минаване спечели Миро Ангелов с 15.8 сек. пред Титов. Трети бе Щерев, който в първите два етапа бе все втори, въпреки че допусна грешка.

снимка: петко станчев/rallyxpress

БЪРЗИ ВЪВ ВТОРАТА ПОЛОВИНА… Антон Титов и Динко Георгиев показаха силно ускорение в следобедните етапи, но точно, когато увеличиха темпото си, с двете отсечки приключи и финала за сезона. Четвърти завърши Боби Григоров – на 27.0 сек. При второто минаване класиката нещата бяха същите, но разликите бяха по-малки. Титов изостана на 13.3, Щерев на 18.5 и Григоров на 25.5 сек.

И като стана дума за Боби и навигаторът му Виктор Миленков (Флат-аут, Мицубиши Лансър Ево 9), то те изпълниха стратегическата си задача – без рискове да видят финала и да вземат титлата в клас НС2. След тях се класираха баща и син Христо и Манол Парашкевови (Жико- Моторспорт, Субару Импреза WRX).

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

С ТАКТИЧЕСКА ЕЗДА – НА ВЪРХА НА КЛАСА… Григоров и Миленков заложиха на сигурно, за да си гарантират, че ще спечелят титлата в един объркан и напрегнат за екипажа сезон. Първа победа в клас RC4 записаха Никола Мишев/Ангел Башкехайов (АРТ Рейсинг Тим, Пежо  208 Рали 4). Те се включиха накрая на шампионата и се класираха 6-и в общото подреждане в Пампорово. След тях, и в класа, и в генералното са заралиите Динко Иванов/Живко Желев (Ситроен C2 R2. На 8-о място, трети в класа, но с шампионска титла и третото място за годината са Екатерина Стратиева/Георги Аврамов (Астра Рейсинг, Пежо 208 R2. Въпреки скъсаната шпилка на колелото, механиците на Емил Денев/Тодор Йорданов (Мегапорт Рейсинг, Рено Клио RS), тъст и зет успяха да „излекуват“ бегачката, а Прокурора продължи и във втората врътка, за да стане 9-и и да вземе титла в клас RC3-N.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

С НОВАТА ВЕРСИЯ И С НОВ НАВИГАТОР – ПЪРВА ПОБЕДА … Никола Мишев записа първия си успех в спринта, завършвайки начело на RC4, при това в първия си старт с новия партньор. Топ-10 оформиха лидерите на видинския Жико Моторспорт Иван Иванов/Румен Иванов (Хонда Сивик Тайп R), спечелили в клас НС3. След тях са Добрин Борисов/Пламен Иванов (Булсим, Рено Клио Макси). Първи в клас RC5 станаха Красимир Каменов/ Виктор Туджаров (Жико Моторспорт), довели своя „саксофон“ до 11-а позиция в крайното класиране. Втори в класа и втори за годината (неофициално) са Емил Петров/Пламен Тенев (АРА Моторспорт, Пежо 106 Рали). До финала в дебютното си рали достигна Данаил Русев/Иван Данков (Престиж, Хюндай i20 Купе, RC5). За съжаление в този клас отпаднаха действащите шампиони в класа Петър и Любка Йорданови (Ботевград), които удариха бордюр със своя „i20“ и скъсаха колело.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

БРОНЗЪТ ОТИВА ПРИ ТЯХ… Екатерина Стратиева и Георги Аврамов (неофициално) стигнаха до третото място в общото класиране, допълвайки го с титлата в RC4. Така екипажът «загря» добре, преди финала на европейските серии на Канарите.