Ангелов взима втора титла за сезона, вече е „планинар“ №1

  • Home
  • Ангелов взима втора титла за сезона, вече е „планинар“ №1


ВРЕМЕНАТА от квалификационните маншове в събота, както и състезателните изкачвания в неделята на последния планински уикенд, можете да следите ТУК

ПИЛОТЪТ НА Мегапорт Рейсинг Тим Мирослав Ангелов (на снимката, Шкода Фабия R5 Ево) днес си осигури втора поредна титла в БГ-автомобилния спорт, след като за по-малко от месец първо спечели титлата за сезона при ралиджиите, а от днес е и „планинар №1. Трикратният шампион в ралитата за последните три сезона днес на три пъти записа най-добрите времена в благоевградския финал на сезона, безапелационно печелейки състезателните изкачвания между Еленино и Делвино. След като за трети път бе най-бързия пилот в колоната от 29 автомобила, Мирослав Ангелов записа общо време от 7:00.211 мин, като остави на 9.468 сек зад гърба си вече бившият шампион в дисциплината Пламен Камбуров (Ел-Ви Ауто Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9). Трети и вицешампион в общото класиране, но първи в своя клас НС4 е русенският пилот на Дианел Искрен Веселинов (Хонда Сивик) – на 27.106 сек. от победителя. „И трите манша съм карал достатъчно бързо, но не на предела, като в същото време бях и много силно концентриран – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилотът на Мегапорт.

снимка: rallyxpress
ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА МОКРО ОТ БУРГАС 2019… За Миро Ангелов дъжда в Благоевград се оказа първия случай, от късната минала есен, когато се е налагало да „обува“ гумите за мокро трасе.

„На места във втория манш имаше вади, които пресичаха трасето и трябваше да съм много концентриран, а в третото изкачване, на втората част от колоната, се наложи да караме в доста плътна мъгла. Предполагам, че това е причината Пламен [Камбуров] да влоши времето си…“ За Камбуров, който завършва втори в Благоевград, остава като компенсация крайното класиране в изключително каръшкия за пилота сезон  не само в НС1.

снимка: rallyxpress

ВЪВ ФИНАЛНИЯ СПРИНТ… Пламен Камбуров се оказва в положението да кара през пелена от мъгла към Делвино.

НАПРАВЕНИТЕ в анализа изчисления са на базата на воденото от RallyXpress годишно класиране в шампионата на планинските изкачвания. Тези сметки са неофициални, а определянето на шампионите в главното класиране деветте отделни класа и клубния шампионат за годината ще бъдат определени, след като АФБ  валидизира годишните резултати от всички състезания и крайното подреждане за сезон 20-20

Победата на Миро Ангелов днес е едно от най-интересните стечения на обстоятелствата. Причината е, че пилотът изобщо не планираше участие в планинските надпревари. Но след като той първо пропусна шуменския мемориал, а после спечели в Лясковец, амбициите и възможностите му избуяха дотолкова, че да направи и рязка промяна в предварителната програма и последователно да победи във Кюстендил и Благоевград днес. „Изпълни 90 на сто от поставените задачи –  коментира шефът на МСА Петър Гьошев, който тази година води мениджмънта на пилота. – Липсващите 10 процента? Ами тръгна да… загрява гуми в ден, в който е студено и мокро.“ В планинските през сезона Миро Ангелов има общо 3 победи от 4 кръга, спечелил е 3 квалификации и 7 състезателни манша, а от е бил най-бърз в 46.7 км от общо изминатата до днешния финал дистанция от 76.85 км. Дори само резултатите от съботните квалификации подсказваха, че единственият шанс на Искрен Веселинов е грешка или технически проблем за Ангелов, след което русенецът би спечелил титлата в общото класиране. Не стана нито едното, не стана и другото, така че русенецът ще е първи асистент на Ангелов в годишната церемония за шампионите. Но със силната си езда през уикенда, пилотът на Дианел успя си подпечата титлата в НС4, оставяйки заралията Недялко Денев (Хонда Сивик) на 12 позиции зад себе си в общото подреждане от Благоевград и на масивната разлика от повече от минута. Макар да бе предизвестен шампион още преди квалификациите в Благоевград, Стефан Георгиев (Стара Загора, Форд Ескорт RS) направи много силен уикенд, финиширайки 4-и в общото подреждане и като най-бързия пилот в НС2.

снимка: rallyxpress

СИЛЕН ФИНАЛ НА СИЛЕН СЕЗОН Стефан Георгиев кара особено силно в Благоевград и като резултат завърши в четворката. Много силен благоевградски старт ще запише за себе си и пилота на Мегапорт Рейсинг Антон Титов (Пежо 208 R2, RC4), за когото и чийто екип километрите до Делвино бяха по-скоро тестове за финала на спринтовото първенство във Видин, отколкото целта да завърши като бронзов медалист в класа. Благоевград обаче ще е доста неприятен спомен за шампиона от миналата година в Категория 1 и бивш първенец на RC4 от 2018 г. Динко Иванов (Ситроен С2 R2 Макс), който не само изпусна титлата, но и за 8 дни претърпя два инцидента, вторият от които на финалната права в Делвино.

снимка: rallyxpress

ПО-СКОРО ЗА ТЕСТА, ОТКОЛКОТО ЗА БРОНЗА… Докато Тони Титов разпуска след втория манш на планинското в Благоевград, екипът на Игнат Исаев готви „208“ за последното спринтиране и 5-ата позиция на пилота в общото подреждане. „Стъпих на вада, колата се занесе и влезе в канавката – обясни за RallyXpress пилотът на Стара Загора. – …броня, задно стъкло, таванът е намачкан…“ Дали това означава втори пореден напън, за да се ремонтира колата за видинския спринт? „А, не, не! Стига за тази каръшка година! Точка, това е…“, резюмира възможностите екипът да се появи на пл. Бдинци край Дунава. Така на финала във втората година, макар и не с успех в прекия двубой, неговият партньор по тим в заларийския АСК Любен Емануилов (Пежо 106) стигна до първата си титла. Само с победа в RC4 и 6 т. аванс – 60:54, завърши директния спор между Ивелин Чапанов (АСК Стара Загора) и познатият като д-р Хаос Косю Йорданов (Грийн Фокс Моторспорт, Рено Меган Макси). Двамата завършиха съответно 6-и и 8-и в генералното класиране, като от трите днешни манша разликата е от 4.702 сек в полза на плевенското Рено.

снимка: rallyxpress

ПО РЪБА НА ТРАСЕТО… Както обикновено, Косю Йорданов вложи в благоевградското състезание много скорост и още повече амбиция, но беше задминат от конкурентното Клио на плевечанина Ивелин Чапанов.

Пламен Петров (Флат-аут, Хонда Сивик) завърши с второ място в НС5, а като краен резултат в шампионата – първенец в класа с 69 т. В същото време първенецът от Благоевград – Велизар Добрев (Жико Моторспорт, ВАЗ 2101) спечели категорията, а с това и среброто за годината, независимо от равенството в точките за шампионата – по 42 с Ивайло Иванов (Флат-аут, Хонда Сивик). Причината е, че Добрев има победа, при това постигната в последния пряк спорт с опонента си.

КОЙ ЩЕ Е шампионът в клас НС1 ще бъде решавано в трибунала на АФБ, научи сайтът с новините в българския автомобилен спорт преди час, след като подаденият от Оги Желязков, технически мениджър на пилота Пламен Камбуров протест срещу автомобил с номер 16 – на Александър Кръстев (на снимката) е бил отхвърлен от спортните комисари на планинско Благоевград. Протестът, който панагюрският тим е депозирал пред съдийското ръководство в Благоевград е сочил, че използваният от Сашо Кръстев рол-кейдж е извън хомологационните норми. Но, след като са разгледали казуса, комисарите на финалното състезание, са отхвърлили протеста на Ел-Ви Ауто Рейсинг Тим. „Така че ние вече сме сезирали спортният трибунал на АФБ, който трябва да се произнесе по въпроса – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт бившият шампион в планинските състезания Пламен Камбуров. Александър Кръстев, също в разговор със сайта, е убеден, че въпросът около протеста и титлата да бъде предрешен, позовавайки се на очаквано влияние, което неговият съперник имал във федерацията.снимка: rallyxpress

снимка: rallyxpress

ОСПОРВАН В БЛАГОЕВГРАД… в София ще казват дали рол-кейджът е хомологиран или не е и правилно ли е решението на спортните комисари.

:: Междувременно, от панагюрския

АСК Ел-Ви Ауто Рейсинг пратиха на
електронната поща на RallyXpress
снимка от техническия паспорт на
Мицубиши-то на Александър Кръс-
тев. От нея се вижда предписание-
то, направено от техническите ко-
мисари, ролбарът да бъде прерабо-
тен според изискванията на Прило-
жение J на ФИА.

снимка за rallyxpress: eл-ви ауто рейсинг тим

ИЗРИЧНО ПОСОЧЕНО… Страницата от техническия паспорт на автомобила на Алекс Кръстев, в който е написано предписанието за ролкейджа на колата.