Юли Телийски с два варианта за втория старт от еврокупата

  • Home
  • Юли Телийски с два варианта за втория старт от еврокупата

ДВУКРАТНИЯТ шампион на България в генералните класирания на планинските изчаквания и съответно в НС2 и НС1 за 2017 и 2018 г. Юлиян Телийски има трудна задача, за да определи с кой от двата „кавалериста“ ще стартира в най-тежкото и дълго състезание от Европейската купа на ФИА. Телийски започва своята европейска кампания с полското Биещадски (23 май), а 40 дни по-късно е Тренто Бондоне (Италия), време за което е трудно да се предвиди, дали екипът ще успее се справи с модификациите в „синьото“ (шампионското – бел. ред.)  Мицубиши на пилота. „Проблемът е, че двете трасета са напълно различни, а времето да преработим „синята“ [бегачка] ще е страшно малко“, обяснява Телийски. Ако Биещадски е дълго 4.688 км, то 96-годишното Бондоне е точно 3.6 пъти по-дълго – 17.300 км… Така че там, в сегашната си конфигурация, „синята“ няма как да устиска. „Това означава нов резервоар, вероятно мотор, който да е с намалена мощност…“, уточнява пилотът.

снимка: личен архив на юли телийски
ДВЕ БЕГАЧКИ, ЕДНАТА Е ЖЕЛАНАТА… „Кавалеристите“ на шампиона – вляво шампионската му машина, в дясно – нежеланият вариант на колата, ако времето и доставките не стигнат за техническия екип на пилота.

И много работа на барабан, с неясни, заради ковида, доставки на частите и възлите. „Моето мнение е, че трябва да е „синята“, но това означава и много работа… ще се напънем…“ За късите дистанции и за предстоящото полско надбягване, позната бегачка очевидно е топ и това и това се потвърдило преди ден на трасето на Дракон-а, където Телийски записа най-доброто време на трасето ат 2048 м. В най-бързата си обиколка от тестовете той прави 57.709 сек (средна скорост 127.579 км/ч), тръгвайки в сериите от 58.632 сек, минавайки през 57.770, преди да счупи постижението, записано от Васко Въжаров (Заю Баю).

снимка: личен архив на юли телийски

ОТ КОМПЮТЪРА… Кадър от сайта МайЛап с постиженията на пилота по време на тестовете му на Дракон-а вчера. Какви са опциите, ако въпреки напъните да се модифицира колата и екипът се окаже зависим от доставките?

„Тогава – с „бялата“ (серийното Мицубиши, което Телийски придоби от Игнат Исаев – бел. ред.), но аз съм категоричен – за Тренто трябва да е „синята“, обобщава Телийски.