Юли Телийски: Доволен съм много от теста на Калояново

  • Home
  • Юли Телийски: Доволен съм много от теста на Калояново

ЕДИН ОТ БЕЗСПОРИНЕ познавачи на спортните автомобили, пребивавали на писта Дракон е работещият там Емил Иванов. Първо на него в събота му направи впечатление, че след 11-ата обиколка на Телийски, пилотът започва все повече да се приближава към рекордното постижение на трасето. „И не само – това Мицубиши е една от най-красивите коли, които са стъпвали на това трасе“, коментира Иванов.

МНОГО СЪМ доволен от тестовете, които направихме на писта Дракон-а – това заяви двойният шампион в НС2 и действащ първенец на страната в генералното класиране на планинския шампионат Юли Телийски (на снимката). – Колата „стои“ добре, върви, завива и спира страхотно. Какво повече може да се иска!“ Вчера в рамките на четири часа на трасето край пловдивското с. Калояново Телийски и екипът му от Дунев Рейсинг направиха първия тест за годината, в който беше изпробвано шампионското Мицубиши Лансър Ево 9. В него има промени по аеродинамиката и е с нов двигател, който ще изпрати пилотът в най-високия клас на планинските изкачвания – НС1. Напълно разбираемо би било, ако екипът, воден от Дочо Цвятков като мениджър и шеф-механик на Мицубиши-то, е имал своите притеснения за това какво ще покаже автомобила при първото излизане на терена след зимната пауза. „Обаче автомобилът е бил сглобен по конец: никакви, дори и най-малки течове от вода или масло, никакви проблеми преди „шефчето“ (Дочо така приятелски се обръща към своя пилот – бел. ред.) да излезе на пистата или след като завърши тестовете…“

снимка: rallyxpress
ЗАСЕГА ДЕВСТВЕНО СИНЯ… От понеделник Мицубиши-то отива „на художник“, след което за Мемориал Валери Великов бегачката ще бъде с нов скин. „Мен да питаш така ми харесва повече“, казва между другото Юли Телийски.

Като две основни посоки определят изпитанията вчера и  пилотът, и неговият технически ментор: работата на двигателя и поведението на Мицубиши-то, чиято кърма е значително променена с монтирания на нея прототип на новия дифузиор. Екипът очаква той да бъде произведен и да пристигне преди старта на шуменския Мемориал Валери Великов. Ако за двигателя Телийски казва, че е достатъчно добре, но не може да извади повече мощност от тази, които сега има, то за „макета“ на дифузиора е категоричен, че дава повече стабилност на колата.

снимка: драгомир петров/apix

НЕИЗБЕЖНОТО СРАВНЕНИЕ… След две седмици в Шумен Телийски смята да кара с нов дифузиор (на малката снимка), а ако той не пристигне за Мемориал Валери Великов – да стартира със стария аеродинамичен елемент, с който започна сезона в Шумен през миналата пролет „За да можем да проверим какво ще е поведението [на Мицубиши-то] го направихме с един… багерист от екипа. Това разбира се е казано на шега, но двамата направихме този прототип“, обяснява пилотът. Освен повечето стабилност в „ево-деветката“ обаче, Юли ще трябва дифузиора ще трябва да се съобразява с него в поредици от завои, в които много точно ще трябва да избира траекторията за много точна езда. „Всъщност дойдохме тук не заради времената, които трябваше да бъдат само ориентировъчни – коментира тестовете Дочо Цвятков, – но и получихме резултати, които изобщо не сме очаквали…“

снимка: rallyxpress

СЛЕД КРАЯ НА ТЕСТВИТЕ КИЛОМЕТРИ… Юли Телийски и Дочо Цвятков правят първите анализи на постигнатите времена, гледайки постиженията на телефона на мениджъра. За четири часа и след четири излизания на трасето, Телийски направи общо 17 тура (34.816 км) и 30.72 състезателни километра в 14 състезателни обиколки. „Дори още бях на пистата, когато колега ми се обади, за да ме пита дали съм карал за рекорд на трасето, та ми се наложи да обяснявам, че никой не прави тестове за рекорд, а и никой – елементарната логика е такава – не търси рекорд преди началото на сезона…“, допълва картината на тестовете пилотът. Най-доброто време той записва в последната 15-а обиколка, спирайки хронометрите на изчислителната техника на Дракон-а след 1:01.259 мин (120.355 км/ч). „А е „шефчето“ (по същия начин Юли се обръща към Дочо – бел. ред.) подарък ми направи – бели състезателни ръкавици – казва Телийски. – Бели, че да не съм ги цапал по колата по време на състезание…“ Във всеки случай подаръкът е не е толкова намек, колкото пожелание екипът да има малко технически проблеми и в края на годината двете Спарко да останат толкова чисти, колкото бяха и след първия тест на екипа.

снимка: rallyxpress

МЕЖДУ „ШЕФЧЕТАТА“ В ЕКИПА… Юли Телийски разглежда белите Спарко, които му предстои да сефтоса в първия тест на пистата Дракон.

НОВИЯТ ЧЛЕН на регистрираният преди време нов софийски автомобилен спортен клуб – Влъчков Рейсинг – Давид Будев (на снимката, Хонда Сивик) вчера направи втория си тест за годината. Първият беше преди три седмици, пак на Дракон-а. „Изключително е, че го има това трасе, за да може да се правят тренировки и тестове“, каза бащата и мениджърът на пилота Пламен Будев. Той допълва, че съботното изпитание е било с една единствена цел – влизане в серии от турове с приблизително еднакви времена. Така младият Будев, за когото 2018 г. ще бъде първият пълен сезон в серия Туринг, вече е напълно готов, с намереното темпо от Дракон-а, да започне на прави различните промени по автомобила в зависимост от пистите, на които му предстои да стартира. „Чакам Бургас с особено нетърпение“, твърди бившият картингист, който ще партньор с бившия си партньор в картинга, а сега шампиона за последните две години от Серия Туринг Иван Влъчков.

снимка: rallyxpress

НАЧАЛНА СЕСИЯ ЗА УТОЧНЯВАНЕ… В първите десет състезателни обиколки Давид Будев не само е работил за серия от турове с близки времена, но и е търсил оптималните налягания на гумите. В съботата хлапето направи 20 състезателни обиколки (общо 40.96 км), като в най-добрия си тур Будев-мл. постига 1:08.003 мин (108.149 км/ч). „Знаех, че ще успеем да слезем до това време, можеше и да паднем до 1:07, но изобщо нямахме гуми за това, отделно предната дясна, чието колело е натоварена най-много на Дракон-а, много скоро остана „на тел“ – обяснява Давид Будев. Други двама картинг-експерти, които наблюдаваха тестовите обиколки на Будев-мл. изказаха мнението, че за момента Младши не кара на 100 процента от своите възможности, а много вероятно и не взима всичко от Сивик-а.

снимка: rallyxpress

С ПОДКАЗАНИТЕ СТОЙНОСТИ… Пилотът лично прави налягането на гумите, след като от София са получили указанията какви са най-оптималните стойности.

Антон Т.: „За къф’му е, че да натоварва и колата и себе си. Важното е, че можа да влезе в сериите и да се види, че може да прави варни постижения.“

Според него отдалеч си личало, че „малкия Будев“ си е оставил резерв. „Честно казано не очаквах, да слезем под 1:08, най-малкото днес –обяснява Будев-ст. – Едно че нямахме гуми, второ, че едва в следобедната сесия поучихме подсказване за това какви трябва да бъдат наляганията на гумите и веднага започнахме да сваляме. При избор на гуми – щяхме да свалим още от времето.

Според бащата, който е и личен мениджър на Давид, в дните преди писта Бургас, пилотът ще направи още един тест, за да се яви на напълно непознатото му трасе на първия кръг „загрят“ за състезанието.