Ще постави ли Ожие Яри до големия Ове

  • Home
  • Ще постави ли Ожие Яри до големия Ове
Ще постави ли Ожие Яри до големия Ове

РАЗВИТИЕТО на последното състезание от сезона, победителите в 16-те скоростни етапи от ACI Монца Рали, както и общото подреждане на екипажите може да следите на живо ТУК

ДВАДЕСЕТ и седем години, след като Тойота спечели последната си дублирана световна титла (1994 г. с Дидие Ориол – бел. ред.), сегашният шеф на Тойота Газоо Рейсинг Тим Яри-Мати Латвала е на път не само да стане най-успешният мениджър в японския тим, но и да бъде поставен редом с великия Ове Андерсон. Само за година време 36-годишният финландец е пред възможността да запише в активите си и осмата титла за Ожие, но и тя да бъде дублирана и с короната при производителите, последната от които беше спечелена от франзуцина толкова отдавна. Ако това стане в недля след обед, новата японска формация ще се върне към времената от 90-те години, когато по същия начин бе непобедима в световните ралита.

снимка: официален сайт на тойота газоо рейсинг тим
ПОВТОРЕНИЕ ОТПРЕДИ 27 ШАМПИОНАТА… Яри-Мати Латвала залага на световният шампион Себастиян Ожие не само да спечели осмата си титла си, но и да стане вторият французин, дублирал успеха на Тойота и в първенството на конструкторите.

Предизвикателството по отношение на конструкторите е ясно: японският Тойота Газоо Рейсинг се нуждае единствено от един от своите екипажи да стигне до финалната линия, за да празнува двойна титла. При положение, че това направи Себ Ожие, повторение с 1994 г. ще е почти 100-процентово – световна титла за французин, който носи и титлата за Тойота.

снимка: лична фейсбук страница на дидие ориол

ДАЛЕЧНАТА 1994 ГОДИНА… Дидие Ориол и Тойота бяха недосегаеми и в двата шампионата, а Ове Андерсон (на малката снимка) точно бе направил разчетите си, че французинът ще е този, който да дублира и двете титли за ТТЕ. Притежателката на званието от 2020 г. – корейският Хюндай Моторспорт, вместо това трябва да заеме първа и втора позиция както в класирането на състезанието, така и в пауърстейджа, за да затрети успешния шампионат от 2019 г. Като задача не е неизпълнимо, но очевадно ще е много повече от трудно: освен страхотна езда, шансът на Андреа Адамо ще зависи и от евентуалните неуспехи на тойотаджиите. И все пак, дори и всичко това да се изпълни сто на сто за Ожие и Латвала, финландецът ще трябва да спечели и две титли и догодина, за да може да се изравни напълно с Андерсон. Все пак легендарният шеф на Тойота Тим Европа ще бяга на Латвала с двойната титла, спечелена от екипа му през 1993 г. с Юха Канкунен и Тойота Селика 4WD St185.

снимка: архив на rallyxpress

НАЧАЛОТО НА ПЪТЯ КЪМ СВЕТОВНАТА ТИТЛА… Дидие Ориол и Денис Жирауде са приветствани от тълпата в Монте, пътувайки към церемонията за награждаването в Двореца на принца на Монако.