Шуменци “тапицират” финала в Мемориала за 100 „колонки“

  • Home
  • Шуменци “тапицират” финала в Мемориала за 100 „колонки“


ПАРАЛЕЛНО с подготовката на юбилейния старт на Мемориал Валери Великов, в Шумен започнаха и работата по 50-ото издание на рали Стари столици, на практика единственото наше автомобилно състезание, което половин век е с непроменено име и безнито една пропусната година в своите анали. „Дори специално за Стари столици кметът на Шумен – г-н Любомир Христов, има специални – свои и на общината идеи, които да бъдат част от подготовката и провеждането на петдесетото издание на Стари столици“, каза за RallyXpress Димитър Георгиев-Полицая (на снимката), който в организацията е заместник на Савко Панайотов, най-дългогодишният директор на автомобилна надпревара.

ДОПЪНИТЕЛНИ 100 „колонки“ от по 4 чемберовани гуми ще обезопасят финала на юбилейното 20 издание за планинските изкачвания Мемориал Валери Великов. С престижния старт от Кьошковете на 6 април стартира не само сезона на класическите състезания в програмата на БФАС, но и с тази гонка се дава началото на първата от двете скоростни надпревари за сезона. „Ще тапицирам с гуми както правата на финала, така и десният завой, от който автомобилите излизат от Стъклото на правата към финалната арка – обви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Димитър Георгиев-Полицая. – Спомняте си инцидентът от миналата година, нали… е, затова и там ще има разположена гумена бариера.“ Да припомним, че през април миналата година Мемориалът завърши неделната си програма само с един официален старт, след като две жени и четирима мъже пострадаха от удара на излетелият от трасето БМВ-то на варненския пилот Николай Георгиев (Флат Ауто I), чийто автомобил, след поднасяне се удря в левия бордюр на трасето, след което се врязва в публиката вдясно след финалната арка. За щастие инцидентът тогава приключи само с фрактури на крайниците и с леки наранявания.  

снимки за rallyxpress: петко станчев

СТРАШНО ЗА ГЛЕДАНЕ…  БМВ-то на Георгиев влиза в групата, застанала вдясно и зад арката и финалната линия.

„Точно нова място и излизането от естествения шикан ще бъдат подсигурени допълнително тази година“, уточнява Димитър Георгиев. Работата по допълнителната стотица вече върви, като вчера доброволците от организацията на Мемориал Валери Великов са „навързали“ 37 колонки, а до дни „колонките“ ще станат 75. Според директорът на планинското състезание в Шумен, всичко около неговата подготовка върви по изпитаните от години стандарти, като до края на седмицата се очаква организационния комитет на Мемориал Валери Великов да направи срещата си с кмета на града, на която ще бъдат определени онези от общинските предприятия, които ще почистят, ремонтират и обновят пистата от старта пред Пивовара до финала на Шуменското плато.

снимка за rallyxpress: ивайло георгиев
ОТ СТАРИ ГУМИ – НОВА „ТАПИЦЕРИЯ“… Доброволците от организацията на Мемориал Валери Великов събират и чербероват първите 37 „колонки“, с които ще бъдат обезопасени финалните метри преди Арката на състезанието.