Шампионската Фабия R5 на Ангелов става „англичанка“ при Моран

  • Home
  • Шампионската Фабия R5 на Ангелов става „англичанка“ при Моран

КАКТО изглежда, с пристигането на Острова, на рали-биографията на българската R5 ще бъде поставена точка, след като фамилия Моран е изцяло фокусирана върху скоростните планински изкачвания. Но в Лудрол колата, освен с перфектната си техническа кондиция, пристига и с респектираща шампионска биография: за два сезона Шкода-та е сечелила три шампионата (двапо рали и един в спринта), в тези две дисциплини има общо 11 победи (8 и 3), като двете първенства е спечелила общо 93 скоростни епитания (77 в ралитата и 16 – в спринта).

СЛЕД ДВА ШАМПИОНСКИ сезона в първенството по рали, допълнени с първо и второ място за 2018 и 2019 г. в надпреварите за спринтовите ралита, автомобилът на Мегапорт Рейсинг Шкода Фабия R5 става „англичанка“ от догодина. Новината RallyXpress научи от свои източници, а това бе потвърдена днес и от лидера на великотърновския клуб Мирослав Ангелов (на снимката). „Да, сделката е пред финализиране и в първите дни на следващия месец „ер-петицата“ ще замине за Англия“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт шампионът в ралитата за миналата и тази година.Новината, че пилотът е извадил на сергията за продажба своята “пушка” се появи в средата на миналия месец с обявата в един от специализираните сайтове за рали-автомобили. Новият собственик става Роджър Моран, шампион на Великобритания в планинските изкачвания и титуляр на тима Моран Моторхоумс. Както може да се предполага, базираният в Лудлоу, Южен Шропшър,  екип, в който кара и сина на Роджър – Скот Моран, за сключването на контракта с Мегапорт англичаните са бързали това да се случи преди 1 януари 2019 г. и преди реалното напускане на Великобритания от Европейския съюз. След тази дата – това е много повече от вероятно, ще влязат в сила нови митнически разпоредби и със сигурност нови тарифи. %снимка1%„Реално [Роджър Моран] беше изненадан, че може да намери такъв автомобил в България – обяви пред сайта Игнат Исаев, лидерът на техническия екип на Мегапорт Рейсинг. – Не само това, но и състоянието на колата, за което освен обясненията в разговорите, изпратихме и много снимки. „Смятам – това е мое мнение, – че е жалко, че се автомобилът не остава в България, а се разделяме с него. Защото колата е не само на толкова високо равнище, но и в нея е вложен много и прецизна работа [за тези два сезона].“

» Къде точно отива българската „ер-петица“?

Екипът на Моран-баща, който е познат изключително добре в моторспорта на страната, е базиран в Лудлоу, най-западният от градове в Мидлънт, близо до границата с Уелс.

снимка за rallyxpress: петко станчев

БАЩА И СИН С ОСЕМ БРИТАНСКИ ТИТЛИ… Скот и Роджър Моран позират с шампионския шлем на най-титулувания „планинар“ на острова (на малката снимка). Бързината на Моран-младши е заради този 3.5-литров болид Къд NME GR61x. Градът е недалеч от Шропшъръ хилс, което пък обяснява и специализацията и на баща и син Моран: Роджър е шампион на Великобритания в планинските изкачвания за 1997 г., а 11 години след това Скот печели първата от общо шестте си титли в същите шампионати на Острава (2008, 2009, 2011, 2013, 2014 и 2016 г.), с което записва името си в книгата с рекордите на британското планинско първенство.

Скот Моран е смятан за най-успешният до момента британски пилот в тези надпревари, като толкова титли, но спечелени през миналото столетие има единствено Тони Марш.