Шампионите започват защита на титлите от пистата в Хасково

  • Home
  • Шампионите започват защита на титлите от пистата в Хасково

И ТРИМАТА национални шампиони в първенството на страната за 2016 г. – Симеон Симеонов (Казанлък МС, Хонда Сивик, Спорт), Иван Влъчков (КА2 Рейсинг Тим, Хонда Сивик, Туринг) и Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9, Макси) са сред пилотите, регистрирали се за първото от пистовите състезания за сезон 2017 г. Националната надпревара започва следващия уикенд в Хасково, след като от календара отпадна състезанието на самолетната писта в Долна Митрополия, планирано за последната неделя на април. Списъкът със заявените състезатели ще стане известен в сряда сутринта.

„За мен приятното е, че заявките се увеличават с всеки изминат ден и, сравнявайки темпото от 2015 г. виждам, че е по-сериозно. – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт директорът на Писта Хасково Иван Бакърджиев (на снимката) . – Днес не съм свалил телефона, за да отговарям на въпроси от пилоти, на които предстои да пратят заявките и искат допълнителна информация.“

Писта Хасково се завръща в първенството след една година отсъствие, когато през миналия сезон пътният възел Орфей в града бе „първа резерва“ в календара. „Този път започнахме да работим по организацията отрано. Защото през годините имахме проблеми с хората от квартала, които „все в последния момент“ научавали, че ще има състезанието на пътния възел.“ Така необичайно рано (преди близо седмица) за подготовката на едно състезание от градските трасето, хасковлии първо разчертават стартовата решетка, а веднага след празниците на критичните точки ще бъдат поставени обезопасителните гуми. „Във вторник или сряда от Сливен ще пристигнат и ТИР-а с обезопасителните прегради, така че ще остане единствено поставянето на камионните гуми (всяка от тях между 60 и 80 кг), преди да бъдат бандажирани.“ Домакините ще бъдат представени най-малко от трима пилоти, като един от тях – Юри Христос Саликирякис прави рестарт на автомобилната си кариера след… 33 години. Той ще стартира в група Спорт, заемайки мястото в Саксо-то на Иван Бакърджиев.

снимка: личен архив на саликирякис
В СПОРТА, НО ВCТРАНИ ОТ ПИСТОВИТЕ СЪСТЕЗАНИЯ… Юри Христос Саликирякис има опита от рали-кроса

„В автомобилите – дълго отсъствие, но от спорта не съм се откъсвал изобщо – каза пред сайта с новините в българския автомобилен спорт Саликирякис. – Започнал съм през 1984 г. за хасковския отбор Химмаш, бях навигатор на Марин Шейтанов, а после се ориентирах към рали-кроса. През последните години карах Ротакс-Макс в откритите серии.“

Освен него, Бакърджиев очаква заявката на Красен Василев (ЕФКО Рейсинг Тим, Рено Клио), който пропусна целия сезон 2016, както и на другия пилот от казанлъшкия Драгомир Драгов (Ситроен Саксо).