Четири български екипажа се пускат в румънското Ковасна

  • Home
  • Четири български екипажа се пускат в румънското Ковасна


ТОВА Е ДЕСЕТОТО издание на зимното рали Ковасна (регламента на състезанието виж ТУК), в което по правило доминират местните състезатели и гостите им от Унгария. Програмата за събота и неделя предвижда общо 10 етапа (6+4) и 126.8 км (75.2+51.6) и обща дължина на трасето 243.1 км (160+83.1). Най-високата точка в Ковасна е на 1300 м. надморска височина.

ДВОЙНО ПОВЕЧЕ екипажи от двата тандема, които преди година стартираха в зимно рали Ковасна в Трансилвания, ще бъдат на старта тази събота в Румъния . Освен участващите за трета поредна година Георги Янков/Цветан Балджиев (Субару Импреза), карето включва още Дочо Цвятков/Линда Багерова (Субару Импреза), Христо Манолов/Ангел Башкехайов (Мицубиши Лансър Ево 4) и Георги Гераджиев/Николай Китанов (Форд Фиеста R2). Преди година в състезанието участваха Марко Стойчев/Йордан Батаклиев (Мицубиши Лансър Ево, 6-и на финала) и Янков/Балджиев, които не стигнаха до края на надбягването заради атрактивен флик-флак в първия ден от ралито. В трудната зимна обстановка керваните потеглят рано сутринта утре за Румъния, като двата софийски (Янков и Цвятков) ще трябва да се справят с 580 снежни километра, докато на екипът на Манолов предстоят 432 км, но те са оцветени с оранжевият код на АПИ за очакваните сняг и силен вятър.

снимка: фейсбук страница на ковасна рали
ПРЕДСТАВЕНИ ПОДОБАВАЩО… Така три от четирите български екипажа, които са заявени за зимното Ковасна Рали са представени на страницата на състезанието.

:: Списъкът със заявките
можете на намерите
ТУК. Практически, ако не броим десетките частни и чакани цяло лято зимни тестове, сезонът в автомобилните състезания за българите ще бъде открит тази седмица (четвъртък и петък са двата дни за опознаване на трасетата.) „Отиваме единствено, защото това състезание дава идеални условия за пилотите – каза преди заминаването си Жоро Янков. – Организационно е облекчено, единствените сериозни изисквания са тези към безопасността, а самото рали е много отворено. Затова и пътуваме за Румъния за трети път. Страшно интересно е за публиката, но е и е страшно студено. Независимо, че конкуренцията е силна, надявам се на подиум за нас. За нас е важно парното на бегачката да работи, за да си направим удоволствието от едно зимно рали.“

снимка: александър спиров/apix

СИЛНО ДО ТРЕТАТА ОТСЕЧКА… Субару-то на Георги Янков/Цветан Балджиев прави ефектен скок по време на втория скоростен етап на Ковасна Рали 2016 г. В следващия етап обаче екипажът се оказа по таван върху снежната покривка. Подобни са намеренията и на екипажа Дочо Цвятков/Линда Багерова, за които Ковасна Рали е абсолютен дебют в три посоки – първо състезание извън България, първо рали на сняг и първи старт с автомобил от категорията 4х4. „Решихме се да участваме защото не сме карали от повече от година и ни е много тъжно – обяснява Дочо Цвятков. А всичко стана между Коледа и Нова година, когато благодарение на много и верни приятели успяхме да материализираме идеята: Жоро [Янков] се съгласи да даде колата, Юли [Телийски] осигури гумите и буса… Така че единствено приятелите са причината да караме. След определени настройки и реглажи, сега се чувствам доста комфортно в колата и… доста бърз също така. Не, по никакъв начин това участие не означава нищо конкретно за новия сезон за нас като екипажа…“ Цвятков/Багерова не са участвали в състезания точно година и пет месеца, след като в Сливен Рали прекратиха своето участие в Хюндай Рейсинг Трофи. „Поне за момента не искам нищо да коментирам за тома участие“, категорично обяви пред сайта с новините в българския автомобилен спорт инж. Христо Манолов. За него участието с Ангел Башкехайов ще е трето по ред след Сливен 2013 и Стари столици 2105, в което двамата стигнаха 3-ото място в неофициалното класиране, където караха регистрираното като Х4 Мицубиши.

За Манолов, който има две участия в чужбина в планинските състезания, Ковасна също е двоен дебют – първо рали извън България и първо състезание изцяло върху снежна покривка.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ шуменският екипаж Мартин Сурилов (на снимката) и неговия навигатор Здравко Здравков ще се пусне в състезание зад граница като… вторият от трите подсигуряващ екипажа. Двамата състезатели на местния АСК Стари столици ще пътуват към Трансилвания и центъра на ралито Ковасна в четвъртък сутринта. За шуменците това е второ участие в румънско състезание, но е първо на снежна настилка. „Мога да си го позволя, защото съм едната от нулите и не е важно да участвам в опознаването на скоростните етапи“, каза за сайта с новините Мартин Сурилов. Той е човекът, който има най-вярната метеорологична информация за своето пътуване до Румъния, защото разчита на свой познат, който, независимо от лошото време има бизнес пътувания отвъд Дунав и обратно. „Замина за Румъния и имам доста ясна представя за проходимостта на пътищата – каза за RallyXpress Сурилов. – И сега тук вали силно, но проблемът не е в това, а във вятъра. Понеже моят приятел ще се върне в сряда късно вечерта, за тръгването в четвъртък ще съм напълно наясно какво точно е положението.“ Да припомним, че преди две години в българското рали Твърдица-Елена като „нула“ се пусна един от най-атрактивните пилоти на Румъния Вале Портечеану. Сега „шуменската атракция“ връща жеста на комшиите. „О, не, не е някаква размяна, говорих с организаторите и поисках да бъда нула, Мицубиши-то е без клетка и само за тази част от състезанието е приемливо…“, обяснява Сурилов, как се е оказал на върха на колоната на Ковасна Рали.

снимка: личен архив на мартин сурилов

ЗАГРЯЛ В СТУДА… От началото на годината Мартин Сурилов не е спрял със „снежните“ тренировки преди Ковасна Рали.