Чакат се големи размествания след финала на спринт Видин

  • Home
  • Чакат се големи размествания след финала на спринт Видин

СЕРИОЗНИ РАЗМЕСТВАНИЯ се очакват след неделния финал на рали-спринта във Видин, втори кръг от крайно неясният дори и до момента шампионат в дисциплината за 2017 г. Причината е, че трите екипажа в генералното класиране, след дряновското начало на първенството в средата на юни, отсъстват от заявките за този уикенд. Това са Титов/Георгиев (Мегапорт, Ситроен DS3 R3T Макс, 18 т.), Герджиков/Китанов (Мегапорт, Рено Клио RS, 15 т.) и Тодоров/Башкехайов (Боила, Рено Клио RS, 12 т.). А без да броим възможностите на трите тандема, това означава, че екипажите отдолу тутакси ще се възползват, за да променят позициите си. До неделя след обед лидер с победата си от Дряново е екипажът на Стара Загора Динко Иванов/Живко Желев (Ситроен C2 R2, RC4). Заралии идват във Видин за сефте, но не без намерението за добро класиране. „Очаквам да завършим добре в неделя- каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Динко Иванов, без да визира целта на екипажа в класирането. – Важното е утре, по времена опознаването, да направим добри записки, защото не само не съм карал в този спринт, а за първи път идвам във Видин изобщо!“ Динко Иванов обяснява, че подготовката за него е била на Шипка-Дамасцена (победа в RC4 и 10-о място в генералното класиране), след което единствено е направена проверка на „це-двойката“ и без тестове край Стара Загора е натоварена за пътя към Видин.

снимка: rallyxpress
ВСЕ ОЩЕ В ПРОЦЕС НА СРАБОТВАНЕ… Навигаторът Живко Желев и Динко Иванов имат общо 3 старта заедно, но както се казва все още и на двамата им предстои да свикнат безусловно един с друг.

„Решихме проблемите със задния мост на Субару-то – обяснява петият в класирането след Дряново Георги Янков (Субару Импреза WRX, НС2). – Заедно с Цецо Балджиев открихме проблемите в последния етап от рали Твърдица-Елена, който просто „спуснахме“, за да не стане белята с моста по-голяма и сме действали правилно… „Доволен съм от направеното, идваме във Видин изпълнени с реални надежди и очакване за добро класиране.“

снимка: георги павлов/apix

ТЕХНИЧЕСКИ ГОТОВИ ЗА РЕАЛНИТЕ НАДЕЖДИ… Жоро Янков и Цецо Балджиев са двама от състезателите във Видин, които ще се възползват от отсъствието на три от водещите екипажи, за да подобрят позицията си в общото подреждане. Втори в спринта през миналото лято във Видин, но с големи технически проблеми в двигателя (потрошена биела) по време на рали спринт Дряново, през уикенда със сериозни амбиции в играта ще се включат и Цветомир Русев/Иван Данков (АРА Моторспорт, Сузуки Суифт, НС4). „Направихме двигателя, миналата неделя го „запалихме“ – обяснява за RallyXpress Вюрта. – Истински, нормални тестове, каквито трябва да се направят – няма да има. Иначе – няколко кръгчета, за да видя дали всичко работи коректно – да, разбира се. А и ние с Иван сме разделени – аз в Габрово, той – в Русе… Така и разделени ще пътуваме за Видин.“

снимка: георги павлов/apix

БЕЗ ТОЧКИ ЗАРАДИ ГАФ С БИЕЛАТА… Потрошената биела в мотора на Суифт-а (на малката снимка) реално лиши миналогодишните шампиони в НС4 от точки още в Дряново. Не само заради колегиалното внимание, а преди всичко заради факта, че при дебютния си спринт в Дряново новосформирания пловдивски екипаж Александър Спиров/Георги Гаджев (Дунев Рейсинг, Пежо 106, НС4) спечели първа точка в генералното и второ в класа, трябва да отбележим и тяхното участие. „Не сме правили нищо специално като подготовка – обяснява мултифункционалният Спиров. – Дори не сме сядали заедно в кола с Гаджев от Дряново насам. Малко съжалявам, че не карахме в два последователни уикенда (отложеният с месец спринт във Видин – бел. ред.), защото друго си е да стартираш, след като си карал предната седмица. „Това особено важи заради факта, че колата е под наем и се качвам само на състезания в нея. С Гаджев ще караме по моите записки, които сме правили с Калин Бенчев през… 2014-а.   „Направихме малко промени, заради новостите, които има по трасето (от 2014 г. насам има половин етап с чисто нов, според мен не особено държащ асфалт. „Дали ще правим допълнителни промени по записките, това ще видим при опознаването, ако – както казва Жико – трасето е подкастрено и изчистено.

снимка: георги павлов/apix

ШИРОКО УСМИХНАТ, НО ДОБРЕ НАПОЕН… Алекс Спиров (на малката снимка) показва колко е щастлив от успеха и в класа, и в общото подреждане, независимо че състезателният му комбинезон е подгизнал от шампанското. Както по неговата „106“, така и по тази на Димитър Кондев, работата се пада на плевенският препаратор на Резина Рейсинг Росен Костов. Но този път вместо едновременното обслужване на три автомобила, както беше в Дряново, Резината ще се грижи само за двете „106“ – на Спиров и на Димитър Кондев. „Завършиха подготовката на колата в Плевен, така че направо във Видин сядам в нея – каза Кондев днес, преди да потегли към центъра на втория рали спринт за годината. – Няма тестове, направо в състезанието стартираме, пък каквото излезе…“ Междувременно, зад фразата „завършиха подготовката…“ стои часовникът от тази сутрин, показващ 04:00, когато реално моторът на „сто и шестицата“ е бил стартиран след едноседмична работа по колата. Освен всички други механични проблеми, които са били отстранени от Резина Рейсинг, като капак идва и ел.-системата, отказала да работи коректно.

снимка: георги павлов/apix

ЗАПАЗЕНА ПЛЕВЕНСКА МАРКА… Димитър Кондев спринтира в Балкана, преди да направи „разходка“ звън трасето на скоростния етап Дряново. (на малката снимка – марката на Резина Рейсинг) Ето и по-важните факти от миналогодишния спринт във Видин: