Хюндай „забъркаха“ Спагети Грандфинал

  • Home
  • Хюндай „забъркаха“ Спагети Грандфинал
Хюндай „забъркаха“ Спагети Грандфинал

 

ДО ПОСЛЕДНАТА контрола на предпоследното рали от световните серии в Салоу най-бързо стигна екипажът на Хюндай Моторспорт Бруно Тиери и неговият навигатор Мартен Видаег (на снимката, Хюндай i20 WRC), които дублихара втора победа в асфалтово рали от шампионата за 2021, след победата си в Ипър. Отделно петкратният вицешампион от Белгия прибави към сметката си втората поредна победа в Испания в рамките на две години, след като бе последният първенец в сериите тук през 2019 г. При това сегашната победа на белгиецът бе направена по изключителен начин и с езда, каквото от началото на годината Нювил показва не само за първи път, но и много по-стабилна и агресивна дори и от онова, което му донесе победата в Ипър. Представянето на екипажа бе наистина брилянтно, с пълно доминация в класирането от преди да е завършила увертюрата в петък и с темпо, което пращаше етапните победи на адреса на екипа на Андреа Адамо. И все пак – а това беше ясно отдавна – дори и с такава бляскава победа, Тиери Нювил оставя въпросът за титлата да се решава вътре в Тойота Газоо Рейсинг Тим. „Щастлив съм, че съм на финала. Беше тежък уикенд, но се борихме много усилено. Имахме добро, чисто бягане и всичко беше перфектно до края. – обобщи пред медиите белгиецът. „За съжаление имахме много стрес преди последния тест – отново. Наистина съм разочарован, защото иначе уикендът би бил перфектен и страхотен, но не е сега. Не знам какво да кажа, за да бъда честен.“ Шефът на корейците ясно посочи, че ако въпросът за двете титли остава отворен, причината е в Нювил, но най-вече в испанецът, който прескочи Себастиян Ожие (Тойота Газоо) и го лиши от възможността да вземе в Каталуня така нужните му за предсрочна титла 7 т. авантаж пред съотборника си Елфин Евънс.

снимка: официална страница на хюндай моторспорт

НЕОТРАЗИМО БЪРЗ, МАКАР И НА ФИНАЛА… Нювил и Видаег направиха страхотно състезание за своя тим и заедно с него „забъркаха“ Спагети Финале Гранде за Монца Рали през ноември.

снимка: официална страница на хюндай моторспорт
АНДРЕА АДАМО, ДИРИГЕНТЪТ НА ПЕРФЕКТНИЯ ТИМ… Под ръководството на тимовия мениджър, отборът на Хюндай Рейсинг Тим празнува отборната победа в Испания и подиума с два екипажа на корейците.

„Да, доволен съм, доволен съм за отбора и работата, която свършиха… Не за себе си… – обяви пред WRC+ кипящият от емоции Андреа Адамо, чийто екип за втори път след Белгия има двама пилоти на подиума. – И специално да благодаря на Дани [Сордо], че направи това…“ Накратко: Хюндай Моторспорт реално „сготвиха“ Спагети Финале Гранде на Монца следващия месец и то с идващото от само-себе си усещане, че всички те играеха за… Елфин Евънс. Така че за втора поредна година, във второ поредно състезание в Алпите, за втори пореден път в Италия, за втори пореден вътрешен спор между Ожие и Евънс, шампионатът трябва да бъде решен на самия финал. Толкова много съвпадения, че човек остава с впечатлението, че няма нищо случайно, не мислите ли?

снимка: официална страница на тойота газоо рейсинг

НЕДОВОЛЕН ОТ СПЕЧЕЛЕНОТО, НО ВСЕ ПАК УСМИХНАТ… Елфин Евънс запазва шансовете си за титлата, за която във втора поредна година, точно както и през миналия сезон, ще се бори в италианското Монца Рали. Благодарение – най-вече на Сордо – преди ACI Монца Рали (19-21 ноември), дефицитът на британецът падна от 24 на 17 т. в класирането за първото място в края на годината и увеличи шансовете на Евънс. И въпреки, че резултатът може да бъде видян и тако, и вако, това той не е доволен: „От една страна съм щастлив, от друга страна съм много разочарован. Не беше перфектен уикенд. Все още е доста солидна работа и разбира се, че се борим успешно. Но не това е, което искахме. Но е така.“ Въпреки че спечели психо-авантаж от шейкдауна, през повечето време (две бързи етапни победи в края на съботата), в Каталуня-Коста Даурада стилът на Себастиян Ожие бе само подобие на карането му върху асфалт, а това е предпочитаната от французина настилка.

снимка: официална страница на тойота газоо рейсинг

НЕ Е КАЗАЛ ПОСЛЕДНАТА СИ ДУМА… Не само в ездата, но и цялото поведение на Себастиян Ожие в испанската надпревара беше далеч от онова, с което е познат кандидатът за осма световна титла – повече стрес и по-малко усмивки. Когато в края на състезанието Себ се събуди и влезе в обичайната си роля, за това беше бе колкото късно, толкова и трудно за материализиране срещу халата Сордо, побеждаващ го с малко, но редовно, за да го остави на 6.8 сек от бронзовия подиум!

В Испания риключиха гонките две от
придружаващите сериите категории.

Първият известен шампион за 2021 г. е Андреас Микелсен, който отстрани наблюдаваше битката в WRC2, спечелена в този кръг от Ерик Камили (Ситроен С2 Рали 2) водеше задочно с първенецът от 2020 г. до този финал Мадс Остберг (Ситроен С2 Рали 2). Нито единият, нито другият успяха да съберат достатъчното точки, за да изместят норвежецът от първото място. „Супер странно е изведнъж да станеш шампион -, каза Микелсен от сервизния парк в Салоу, докато в бокса черпеше с шампанско, разлято в… картонени чаши. – Сега е много хубаво да отидеш в Монца без никакъв натиск и просто да го направиш.“

снимка: лична фейсбук страница на микелсен

МИНУТИ СЛЕД ФИНАЛА В САЛОУ… този флаер, показваш норвежеца като първенец в категорията за 2021 г. се появи на сайта на Шкода Моторспорт и на стената на пилота.


ПОЗИЦИИТЕ на екипажите в седемнадесетте скоростни етапа, както и общото класиране, след всеки един от тях, може да следите на линка ТУК

Както сподели пред WRC+ новият световен първенец, сега целта му е и да дублира световното си звание и с това от Стария континент, където Микелсен (176 т.), води с 71 т. на поляка Мико Марчик. Както отбелязва официалния сайт на световното първенство, само ва 19 години и 325 дни финландецът Сами Паяри стана най-младият световен шампион, а и първи финландски пилот, който взе отличията в 20-годишната история на шампионата. В този финал, наравно с длъгнестият финландец, равни шансове, за да се разпишат като първенци в категорията имаха и Джон Армстронг, и Мартин Секс, но Сами успя да подпечата титлата си с ездата си в неделя, за да вземе короната, като същевременно спечели ралито с 15,9 сек. Според стандартите на М-Спорт, който управлява този шампионат, титлата на Паяри му позволява за догодина да избира между шофиране на Форд Фиеста Рали 2 или Фиеста Рали 3, което е черешката на тортата в наградния фонд на JWRC.

снимка: лична фейсбук страница на сами паяри

ПЪРВИЯТ В ИСТОРИЯТА И НАЙ-МЛАДИЯТ ШАМПИОН… Сами Паяри къпе с шампанско своят навигатор Марко Салминен, след като на церемонията в Салоу двамата са спечелили световната титла при юниорите.