Хърватска: Успехът е скрит в детайлите

  • Home
  • Хърватска: Успехът е скрит в детайлите
Хърватска: Успехът е скрит в детайлите

ЕЛФИН Евънс (на снимката, Тойота) спечели си шейкдаун за сезона, завършвайки най-бързо в подготовката си преди старта на Рали Хърватия. Уелсецът спря хронометрите в решителното излизане на 2:45.1 мин, постигнати за 4.6 км трасе край Медведград. На 0.7 сек от него е Тиери Нювил (Хюндай), я най-младият лидер в световния шампионат – Кале Рованпера (Тойота) е на 1.3 сек зад своя съотборник. Следват Отт Танак (Хюндай) – на 1.5 от лидера, Себ Ожие (Тойота) – на 2.5, а шестицата се затваря от Такамото Катсута (Тойота), на 1.3 сек от действащия световен шампион.

:: КЛАСИРНЕТО на екипажите в отделните скоростни етапи, както и общото подреждане в Хърватска може да следите ТУК.

МОЖЕ ЛИ да се направи паралел в световния дебют на България през 2010 г. и първото състезание от световните серии в Хърватска, което стартира тази вечер?Има място за такова сравнение и то е във факта, че и у нас преди 11 години, и сега край Загреб за екипажите… няма нищо познато.И в двата случая състезанието бе първия асфалт за сезона, и в Рила и сега в Хърватска трасетата нямат нищо, ама нищо общо с познатите и стандартни европейски асфалтови отсечки, карани досега от отборите.Но има и едно съществено отличие: през 2010 г., Форд М-Спорт изпрати Мико Хирвонен да кара в Ю-Рали, за да добие представа за трасетата на Балканите и за онези в Сърбия, доколкото те се доближаваха до пътищата у нас.„Дяволът се крие в детайлите, а аз ще го реча така – успехът е скрит в детайлите, дори и в най-малките“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт колега Звонко Мирич.Това, което има предвид хърватския вестникар, за който футболът и кошарката (баскетбола – бел. ред.) са приоритетите пред моторспорта е, че – „може би от вашето рали“, опознаването не е имало такова „велико значение“, каквото бяха последните два дни за екипите тук.

снимка за rallyxpress: фейсбук страница на хърватското рали
ВСИЧКО Е НОВО, НИЩО НЕ Е ПОЗНАТО… Дори и след тестовете преди старта, за защитаващият титлата си Себ Ожие, в третото рали от сезона трасетата са пълна загадка…

От една страна са пътищата – неравни и с много изненадващи кръстовища, с много трамплини, трасета с тесни и с дълги поредици от свързани един в друг завои. От друга – липсата на каквато и да е предварителна информация, допълнена с фракцията по завоите и липсата на ограничители, пречещи да се режат завоите заради безценните десети от секундата.

снимка за rallyxpress: фейсбук страница на хърватското рали
АДАМО РАЗЧИТА НЕ САМО НА НЮВИЛ… а и на целия отбор, да защитят титлата си от 2020 г., но също и да излязат начело на колоната след финала в неделя

снимка за rallyxpress: фейсбук страница на хърватското рали
НОВА ДВОЙКА, НОВ МОТОР, НОВ НАВИГАТОР… – все новости в отбора от Довънби Парк. И в екипа на М-Спорт, и в списъка на Хърватска Рали за Гъс Грийнсмит е определено водещото място.


КАКТО ТОЧНО отбеляза сайтът autosport.bg (виж ТУК), в Хърватска коронавирусът има типичните за Полуострова особености. Иначе казано, за пребиваването на публиката по скоростните етапи е казано обичайното по нашите ширини „ДЕ“ (средното между „да“ и „не“). На организаторите е поставена рамката на правителствените директиви, зад която са забраните за събиране на множество хора на едно място. Но пък хърватите, имат огромен опит в „партизанстването“ и спомените от Титово време сигурно се припомнят. Избраните ще гледаме в бокса, а тук и там ще се мяркат и щастливите „горски хора“…

Накратко, дори и в ралитата, колкото и да навлизат към Европа, Балканите продължават си остават „тъмен полуостров“.

Вярно е също, че както у нас, така и сега от хърватски отбори са искани записи на „онборд камери“ от предишни ралита, за да се прави индиректната рекогносцировка.Да припомним, че това през 2010 г. направиха и трите заводски тима.Но сега годините са други, флагчето „корона“ е размахано видимо и заради това има известно отхлабване от принципите на ФИА, да не се посещава страната-домакин 40 дни преди старта на съответния кръг там.Сега от възможността за разрешено съгледвачество се възползва екипа на Яри-Мати Латвала по-рано през месеца.Същото направиха и от Форд М-Спорт, на едва ден преди състезанието, не пропуснаха тази възможност око да види, ръка да пипне и „корейците“Така че всеки един ориентир по- и край пътя е трябвало да бъдат маркирани при пълното фокусиране на екипажа.Какво по-истинско изпитание, като се има предвид стандартните двудневни преминавания на трасетата и то на терен, който познаваш от видеото?Първите два дни на Хърватска са северозападно от столицата, по две врътки от по 4 отсечки и сервиз в средата на петъка и по обед в събота.

В неделя колоната се насочва към северните две трасета (4 скоростни етапа), като последния скоростен етап – 20-и Загорска Села-Кумровец 2 (14.09 км) е пауърстейджът на състезанието.