Трудно трето ретро България, догодина ще има още новости

  • Home
  • Трудно трето ретро България, догодина ще има още новости

КОСТЕЛИВ ОРЕХ се оказа третото международно ретро рали България 2017 за участващите екипажи. От стартиралите 27 екипажа финишираха 24, като два екипажа се отказаха от тежката надпревара, един бе с технически повреди, а друг с разрешение на директора на състезанието смени автомобила. След проблеми  продължи и на следващия ден, но загуби право да участва в генералното класиране. Новото в тазгодишното издание е, че можеше да участват и автомобили в категория VII – хибридни автомобили. Един интересен факт можем да отбележим, а оттам да си направим изводи за самото състезание. През 2016 г. ралито е било с обща дължина 332.1 км като 272.8 са били специалните етапи, 35 стартирали екипажа- 32 завършили. Какво се случва тази година обаче? нещо доста различно. 481,94 км. обща дължина, като 397,86 км са само спец етапи. Сметките показват сериозно натоварване на автомобилите и екипажите след като само специалните етапи тази година са 64 км. повече от общата дължина на ралито през 2016 г. Друг фактор в изпитанията сега е, че екипажите нямаха право да спират близо 5 часа, което малцина от участващите го сметнаха, като ход на организатора да изпробва издръжливостта на екипажите. Времената на победителите в ралито през 2016 г. Любомир Варайков/Росица Варайкова (Мини Купър Клубмен), са 21.65 нак. сек., а втория екипаж е на по-малко от 5 сек. зад тях. В същото време година победителите в ралито Владимир Димитров/Милка Гюрова с Опел Аскона А GT 51 са с време 4:56.36 мин, а вторият екипаж е с време близо две мин. след тях.

снимка: васил копчев
ТРЕТИЯТ СТАРТ-НА САМИЯ ЦЕНТЪР… Основателят и патрон на Ретро Рали България Камен Михайлов дава старта на третото издание на състезанието.

В третото издание на Ретро рали България организаторът за първи път постави транспондери на всички автомобили, за да контролира средната скорост или точна такава на екипажите, без те да знаят къде са скритите контроли. Това до голяма степен трябваше да повиши вниманието на навигаторите, защото всяко отклонение над допустимата скорост се наказваше. Също така имаше междинни контроли за контролиране на екипажите да минават по точно определения маршрут по пътна книга. Специалните изпитания за точност (СИТ), също бяха предизвикателство за екипажите, защото там трябваше да се смятат секунди в точна скорост и прецизно преминаване през зададените метри на точната езда. Друго предизвикателство за екипажите бе, че трябваше да смятат липсващите цифри в пътната книга, а именно зададени километри, средна скорост, а няма точно обозначени дистанции до ЧК и така на ротационен принцип.

снимка: стефани милкова

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ УСПЕХ ЗА СМЕСЕНИЯТ ПЕРНИШКИ ЕКИПАЖ… Владимир Димитров и Милка Гюрова позират с шампионския Опел Аскона А GT 51 и наградите от третото ретро рали България. В ралито взеха участие и два екипажа с чужда регистрация – Аксел Трангбаек/Шинка Маринова (Мерцедес Бенц 190D), и Масимо Фриго/Евгени Мирчев (Опел Кадет от 1979 г.). Организаторът на ралито и негов патрон Камен Михайлов сподели, че за следващото издание ще има нови изненади за екипажите и сериозни промени по маршрута.

След трите състезателни дни на трето издание на ретро рали България първо място в генералното класиране извоюва екипажа с № 12 Владимир Димитров/Милка Гюрова (Опел Аскона А GT 51), пред Радослав Йорданов/Светлин Рикевски, а третото място в генералното класиране е за екипажа Петя Комсалова/Дилян Димитров (Порше 356 С).