Троя финишира, сега БФАС да каже част ли е от шампионата

  • Home
  • Троя финишира, сега БФАС да каже част ли е от шампионата


МИНАЛИЯТ юли рали-спринта във Видин удари записа вторият антирекорд в историята на автомобилния спорт само с 10 стартирали екипажа. И за Вида, както и за Троя, бройката бе под лимитирания минимум от 12 коли, за да бъде зачитано състезанието за годишна квалификация. Но докато през 2016 г. след финала всички си прибавиха към сметките половината от точките за шампионата, сега за Турция БФАС рече и отсече „Рали Троя 2017, няма да се признава за НРШ, тъй като…“(виж ТУК).

Просто питане: в кой от двата случая БФАС е приложила точно „правило 12“ и/или за кое от двете състезания направи грешката?

ДВАНАДЕСЕТ  ДНИ преди третото (или второто?) рали от националния шампионат по рали – Твърдица-Елена (15/16 юли), около класическото първенство има много повече объркване, отколкото някаква яснота. Дали скромната българска експедиция в Чанаккале бе единствено добър опит за младите екипажи на Хюндай Рейсинг в Троя Рали или състезателите могат да се надяват, че ще им зачетат заработените в класирането точки? Кой да ти каже? Би трябвало това да направи централата на автомобилната власт. Днес е шестия ден откак съобщението за „незачитането“ на турския кръг за шампионата отиде в електронното небитие, а официалния портал на БФАС мълчи, на сайта също няма и буква по въпроса. И тази неясна ситуация ще се обърква толкова повече, колкото приближава старта в Твърдица. Защото ако БФАС не уточни за себе си кога е сбъркала с прилагането на правилата (виж карето вдясно) и не се произнесе по казуса, пресмятането на точките в шампионата (генерално и по класове) ще се точи и умува досами награждаването в края на годината. Причините са, че официалните времеизмервачи, които правят и официалното временно и годишно класиране, трябва да получат от турските домакините финалните протоколи. Ако обичате басовете, можете спокойно да се обзалагате – това едва ли ще се случи до Твърдица. А там, най-малкото за клас RC5, няма да има ама никаква яснота кой води, нито каква тактика да се прави за този старт. В това отношение Хюндай Рейсинг си е на печалба. В отбора поне са наясно с позициите на пилотите си, които си оспорват третия пореден трофей.

графика: rallyxpress
ПРЕДИ ДА ОТИДЕ В НЕБИТИЕТО… Факсимиле от съобщението на автомобилната управа, че турското Троя Рали няма да бъде зачитано за националното първенство. Но когато стане дума за първенството на страната, а хюндаите вдигат рамене безпомощно, в офиса на Тодор Каблешков умуват дали се налага тълкуване. Ако то бе наложително да се използва като повод за отлагане във времето по една или друга причина, нещата са разбираеми. Но за какво тълкуване и за какво отлагане може да става дума, след като в този случай т. 41.1 от наредбата е категорична:

„…Групи, дивизии и серии се сформират при участие на най-малко на 5 автомобила, а клас – при най-малко 3 автомобила. Генералното класиране при най-малко 12 автомобила. За случаите, когато не се сформират група, дивизия, серия или клас, се получават 50% от точките в класирането.“ Какво неясно? Троя е идеалната илюстрация – общият брой на стартиралите е 5, финиширали са 4 (въпрос е дали Стайков/Кварацхелия са заявени за българското първенство), а в RC5 има формиран клас.

Така че Симеонов, Станчовски и Гъркова могат спокойно да претендират пред БФАС за пълния сбор. Отделно тримата могат да се претендират и за 12.5-9-7.5 точки за генералното. На първо време едно от тривиалните кратки съобщения, че предстои да бъде уточнена и/или изтълкувана ситуацията с рали Троя (разбирай неразборията), би свършило работа…  

графика: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ … от Годишната наредба на БФАС за провеждането на автомобилните ралита.

Симеон Симеонов/Йордан Йорданов спечелиха в Чанаккале, записвайки на финала време от 1.33:21.2 ч. Това е третата поредна победа за екипажа в надпреварата за трофея. Сребърни са Денис Станчовски/Младен Карчев – 1.36:48.3, а третата позиция е за дамският дует Виктория Гъркова/Велислава Павлова – 1.42:21.5 ч. Напълно закономерно, четвърти са дебютиралите с Хюндай i20 Купе участници от Турция – Топрак Кандан/Ерхан Арикан – 2.00:25.5 ч.

снимка: официален сайт на троя рали

ТРИ ОТ ТРИ И ПЪРВА ПОБЕДА В ЧУЖБИНА… Симеонов и Йорданов правят майсторско изпълнение по време на градския етап в Чанаккале. Действащите шампиони на България Пламен Стайков/Давид Кварацхелия (Мицубиши Лансър Ево 9) направиха силно участие в Чанаккале. Те завършиха състезанието край митичния град Троя за 1.18:08.8 ч., на 2:52.6 мин от победителите Авджъ/Гюченмез (Тур, Пежо 208 Т16 R5). Състезаващият се за Грузия екипаж на Стайков рейсинг – Грузия завърши на първо място в класирането за европейския рали трофей и на четвърта позиция в общото класиране на турското рали. В класирането пред българските шампиони са само автомобили от категорията R5.

снимка: официален сайт на троя рали

РЕД БУЛ ДАВА КРИЛEEE… Стайков и Кварацхелия са полетели с Мицубиши-то си, преминавайки под рекламната арка на Ред Бул.