Три победи за Форд, Танак с първи дубъл

  • Home
  • Три победи за Форд, Танак с първи дубъл

ОТТ ТАНАК (на снимката) и отборът на М-Спорт направиха незабравимо представянето на Овала в десетия кръг от световното първенство за 2017 г., спечелвайки едновременно три победи и двоен подиум за екипа. Естонецът направи своята втора победа и първи дубъл в сериите, допълнен на подиума от третото място на Себастиян Ожие, екипът на Малкълм Уилсън взе първото място в отборната надпревара, а всичко това бе подкрепено и с първата победа Ерик Камили и Форд Фиеста R5 в придружаващите серии на WRC2. А, да – да не пропуснем победата на германецът Джулиус Танер при юниорите, донесъл първо място и за Форд Фиеста R2T… Танак допълни първото си място от Италия през юни, завършвайки с 16.4 сек аванс пред ситроен-а на Андреас Микелсен в първото чисто асфалтово състезание от шампионата тази година. Трети, след драматично самопрецакване на Тири Нювил (Хюндай i20 Купе WRC) е Себастиян Ожие, точките от което имат реалната заявка за пета световна титла, но този път с Форд Фокус WRC. След като продължи по системата Рали 2, Нювил завърши 44-и, като всичко в оставащите след съботния му краш километри бе насочено към бонусите от пауър-стейджа, в който не му достигнаха 0.6 сек, за да отмъкне последната точка от Крейг Брийн.

Танак и навигаторът му Мартин Ярвеойя водеха в класирането (виж статистиката) през повечето време на състезанието, като след СЕ7 – Графшафт 2 (18.35 км) не допусна нито за момент комфортната му преднина в лидерството да бъде застрашена.

Разликите, фиксирани в момента в класирането на пилотите подсказват, че най-лошия случай Танак е способен да атакува Нювил (-16 т.), а защо не и да предприеме предизвикателството да оспорва в оставащите три кръга титлата (-33 т.)?

снимка: motorsport.com
ТОТАЛЕН КОТРОЛ НАД КОЛОНАТА… Отт Танак не позволи нито за момент да бъде застрашено лидерството му в Германия.

„Не виждам причина, поради която не би трябвало да се борим за първото място, затова ще се продължим. Трябва да продължим да печелим, ако искаме да спечелим шампионата“, категорично заявява на страницата на сериите каза 29-годишният Танак. „В петък всичко беше направено с перфектен избор на гуми и перфектно бягане в трудни условия. След това контролирахме нашата позиция и спечелихме първото асфалтово събитие.“

снимка: motorsport.com

АЛА МОНТЕ КАРЛО, АЛА ШВЕЦИЯ, НО ВЛЯВО… Тиери Нювил и Никола Гилсул се опитват безуспешно да върнат към „играта“ своя Хюндай, след като повториха схемата с ударите си от първите два старта от сериите тази година. Дребни грешки, направени от Андреас Микелсен в съботния ден, практически увеличаваха разликата на Танак и намаляваха шансовете на норвежеца за победа със Ситроен. Но Микелсен нямаше как да реши острата дилема – дали да атакува Танак или да се отбива атаките на Ожие за допълнителните 3 т. от класирането за второто място. Французинът, за когото в момента разликата с Навил е доста крехка, се бореше за всяка точка от класирането и пауър-стейджа, която би увеличила преднината му пред ставащият все по-бърз, но и все по-непрогнозируем белгиец.

снимка: motorsport.com

ПАК ОТРАНО НАПУСНАЛ ТРАСЕТО… Предните две колела в Ситроен-а на Крис Мийки гледат в различни посоки, след като британецът удари бетонно ограждение още в първия етап от германското рали в Саарбрюкен.
Юхо Ханинен бе близо до втори подиум след бляскавата си победа преди дни във Финландия, но 78 сек, които го деляха от Ожие се оказаха непостижим за ликвидиране авантаж. Британският спор за петото място завърши в полза на пилота на Ситроен Крейг Брийн, който рискувайки всичко във финалния етап направи такова приземяване след трамплин, че предното стъкло на неговия Ситроен С3 WRC бе потрошено, но 5-ата позиция в пауър-стейджа бе равносилна и на 5-ото място в крайното подреждане на ADAC Рали Германия. Елфин Евънс заложи на меката смеска гуми за последните четири скоростни изпитания и това му донесе четири класирания извън шестицата в тези отсечки…

снимка: motorsport.com

НЕЗАПОМНЯНА ПОРЕДИЦА… Целият екип на М-Спорт празнува победата на Танак, но тя е допълнена от още добри новини за Овала в ADAC Рали Германия.