Три от четири кръга за световните шампиони

  • Home
  • Три от четири кръга за световните шампиони


Ожие/Инграсия (Форд Фиеста WRC) 3.26:52.7ч., следвани на 36.1 сек от Танак/Ярвеойя (Тойота Ярис WRC), на 1:07.5 мин Нювил/Гилсул (Хюндай i20 WRC), на 2:02.6 от Сордо/Дел Барио (Хюндай i20 WRC), на 2:06.1 от Евънс/Милс (Форд Фиеста WRC), на 2:33.5 мин Лаппи/Антила (Тойота Ярис WRC).

:: Класиране в шампионата на пилотите: Ожие 84, Нювил 67, Танак 45, Микелсен (Хюндай i20 WRC) и Крис Мийки (ситроен С3 WRC) и Лаппи по 36, Яри-Мати Латвала (Тойота Ярис WRC), Сордо 30, и др.

БОРБАТА МЕЖДУ двамата Себастиян – и двамата световни шампион – продължи в Корсика във втория от трите планирани участия през 2018 г. за Льоб. Този път по-малкия Себ [Ожие] контролира събитието в своята Фиеста от начало до край, докато пилотът на Ситроен, претърпя една от трите най-големи грешки при шофиране, излизайки извън пътя. Подобно на съотборника си Крис Мийки (9-и), Льоб (14-и) достигна до финала, но колата на другия високопоставен нарушител – Тойота-та на Яри-Мати Латвала беше твърде повредена, за да продължи. В условията на чист, сух асфалт се забелязваха много пилоти, които се борят, докато тези на Хюндай продължиха със своите лоши навигационни навици, докато двамата от Тойота –Отт Танак и особено силно подобряващият ездата си Есапека Лаппи, бяха бързи, когато условията позволиха. Себастиян Ожие: „Много е добра новина е да видим, че сме напреднали, колата е по-бърза от миналата година, беше много забавно“. Ян Копецки спечели WRC2, Жан Баптис Францеши спечели титлата младешкото WRC3. Първото място в R-GT отиде в пилот на Абарт 124 Рали, който първоначално бе в ръцете на Рафаел Астие, който минути преди финала победи партньора си в италианския автомобил на Жан-Баптис Франчеши.

снимка: официален сайт на световното първенство
ЩАСТЛИВ СЕБ… Действащият през последните години световен шампион Себастиян Ожие направи домашното си състезание леко: взе авантаж от самия старт, а след това единствено пазеше аванса си пред биткаджиите, които даваха мило и драго на подиума да са вдясно от победителя.

Тур дьо Корс е един от истинските класически стартове в WRC – абсолютно съвършен пример за асфалтиране. Тази година течеше в топли и сухи условия, без нито една от несигурните метеорологични условия, които често създават драматична специална драма. И четирите отбора имаха техническите предизвикателства, но единственият отбор, който не успя да постигне задоволително бързина на своите съперници, беше Хюндай. Само пилотите на Хюндай не отбелязаха никакви драскотини, а Тиери Нювил не само спечели подиума си, но и допринесе най-много, за да оглавят първото в класирането на конструкторите.

снимка: официален сайт на световното първенство

ЕДНА ОТ МАЛКОТО ГРЕШКИ… но за сметка на това ефектна: Себастиян Льоб отърва ляв завой още на втората отсечка и влезе в крайпътна дупка. Дали бе само грешка в записките [според Даниел Елена] или Великият Льоб влезе сам в капана на своето мигновено двоумение –ляво или дясно в този фатален за световния шампион завой?

Между Отт Tanak и Есапека Лаппи, двамата пилоти на Тойота, отбелязаха седем най-добри етапа, като Лаппи беше най-бързият пилот на състезанието, срещу три за М-Спорт (всички отбелязани от Ожие в началната фаза) и три за Ситроен – всички от Льоб. Ситроен влезе в касирането на WRC и WRC2, като започна с големи надежди до момента, в който Себастиян Льоб излезе от пътя в началото на втория етап, а в петък следобед новият R5 на Стефан Лефевър имаше неуспех на спирачките, оказвайки влияние. След това, на последния етап в събота, Крис Мийки пропусна да се качи на второ място, зад Себастиен Ожие, когато излезе от пътя и колата се нуждаеше от ремонт през нощта, преди да продължи.

снимка: официален сайт на световното първенство

ВСИЧКИ УСИЛИЯ НА НЕГОВИЯ ГРЪБ… Проблеми с мотора не позволиха на Тиери Нювил ефективно да атакува Ожие, но белгиецът успя да удържи второто място на подиума… Mийки обаче успя да продължи, все оставайки в зоната на точките. Режисьорът на отбора Пиер Будар заяви, че не е очаквал такава неочаквано катастрофална Тур дьо Корс. Друг конкурентен автомобил C3 R5 беше управляван от френския шампион Йоан Бонато, който завърши на второ място в категорията WRC2, който успешно избягваше проблеми с спирачките.   Така като ралито се развиваше според очакванията на М-Спорт, Ожие изглеждаше по-щастлив през цялото време. Малки, но ефективни подобрения се забелязваха в колата, която шофьорът забеляза, толкова много, че след първите два етапа той беше на повече от двадесет секунди.

снимка: официален сайт на световното първенство

НАБИРАЩ УВЕРЕНОСТ И УВЕЛИЧАВАЩ СКОРОСТТА СИ… Отт Танак започва да се чувства в Ярис-а все по-комфортно, успоредно с което увеличава и темпото си на езда… За известно време Нювил се държеше далеч на второ място, но Ожие контролираше всичко, когато в съботния ден Нювил се справяше с проблеми и бе нападнат от Мийки. Междувременно екипът на Тойота започна несигурно състезанието, но усилено успя да подобри придвижването си нагоре. В половината на Тура и Танак, и Лапи се присъединиха към състезанието за подиума. Точно както всичко изглеждаше наистина добре, Тойота-та на Лапи се плъзна към бордюра, който Нювил вече беше изпробвал на същото място, без да нанесе пораженията си от предишните участия.

За Елфин Евънс беше повече от добре и облекчително да завърши на 5-а позиция, след като M-Sport загуби третия си шофьор, експертът от Корсика Бриан Буфие (проблеми с двигателя). Макар че Hyundai завърши ралито с Нювил и Сордо в топ 4, M-Спорт бяха щастливи да намалят шампионатната разлика с Хюндай до четири точки. Ожие междувременно увеличи разликата при пилотите до 17 точки.