Технически експерт: Няма как на око да се хване разликата!

  • Home
  • Технически експерт: Няма как на око да се хване разликата!


ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 13 години това са трите най-значими санкции, налагани от стюардите в състезания от световните серии – две глоби съответно от по 10 и 30 000 евро (Ситроен Рейсинг и Хюндай Моторспорт), а преди тях – едно добавяне от 5 мин. към времената на екипажите на М-Спорт в португалското рали през 2007 г. Другите дребни финансови санкции, налагани в световното първенство, са просто рутинна практика на фиаджиите, попълващи касата за всяко нарушение от отбори и пилоти на правила и стандарти. Доста показателно е, че случаите, при които решенията на техничарите са били апелирани пред ФИА, са редки и са много малко.

НЯМА КАК ТАКАВА разлика в теглото да бъде хваната случайно! Това заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт технически експерт в ралитата, чието мнение бе потърсено, да научи за фрапиращата глоба от €30 000. „Квитанцията“ за това бе написана в Алхеро на имената на тимовия бос на Хюндай Моторспорт Андреа Адамо и мениджъра на отбора Ален Пенансие. При това санкцията е една от най-високите, налагани на отбор от световните серии, като €20 000 от глобата остават под условие, че подобно нарушение рецидивира по-късно във времето. Това е вторият случай, при който познаващият правилата на играта техник държи на твърдение „не е случайно“, и, точно както при първия (по-тънките стъкла на М-Спорт от Португалия 2007 г. – бел. ред., виж по-долу), продължава да държи и на анонимността си. Между тези два казуса, също с различия в теглото, през 2018 г. техничарите „закопчаха“ и Ситроен, като по тогавашният случай, за да избегне коментар, френският колега Алекс Бено заяви, че все пак става дума за отбор от родината му и не желае да влиза в подробности.

снимка: интернет
ИЗСЛУШВАНЕ НА ОБЯСНЕНИЯТА… Дани Сордо и тимовият му шеф Андреа Адамо трябваше да дават обяснения, защо предният мост на автомобила е по-лек.

„Подобна разлика в теглото на предната греда, „недостигът“ от някакви си грамове, може да е резултат единствено от вътрешна информация. А каква е тази вътрешна информация, опитайте се сами да си представите…“, казва нашия техничарът. Предният мост в i20 WRC на Дани Сордо, при последвалия финала на състезанието технически преглед, се оказа не 9323 грама – с допустимо отклонение от плюс 5%, а с минус 2% – 9137 грама. „Вие как точно си го представяте, че дори и на повдигач, можете да забележите разлика от 200 грама?“

снимка: официален сайт на хюндай моторспорт

НАПРЕЖЕНИЕ ОКОЛО КОЛАТА НА СОРДО … Механиците от Хюндай Моторспорт работят по автомобила на испанеца, готвейки го за финалната част от италианското състезание. Ясно е, че някой е бил наясно, както е ясно, че и момента за донос не е случаен – след Италия Хюндай Моторспорт излезе начело в класирането на производителите и победата на Дани Сордо бе в основата на този напредък. Това се обяснява едновременно с поднесените от Адамо извинения и готовността му на момента да плати всеки от най-скъпите липси в грамажа на предната греда на автомобила, записани в историята на отбора – всеки един от недостигащите 211 грама по 142.18 евро.

снимка: лична фейсбук страница на испанския пилот

ТРЕТИЯТ УСПЕХ, РЕШИТЕЛЕН ЗА ТИМА… Дани Сордо кара към победния финал на ралито в Сардиния, успех, който трябва да изведе корейския тим обратно на върха на класирането при производителите. Интересно е и друго: Хюндай е уличен в нарушение на хомологацията на моста (само този в колана на Сордо!), но това обаче по никакъв начин не може да даде предимство на пилота. Така че процедурата е спазена 100 на 100: фаул има, той е констатиран по всички правила, санкцията е реална, глобата е прибрана, победата на испанеца е валидирана, а върху нея има само лека сянка.

Както се казва в такива случаи – дефект в производството, който при контрола е пропуснат. 

» 2018 ГОДИНА, Тур дьо Корс
– по-лека кормилна стойка на Ситроен С3
R5
Късно вечерта в неделя, 10 април 2018 г. стюардите Рали Тур дьо Корс, обявиха с протокол №7 решението си да накажат с глоба от €10 000 глоба Ситроен Рейсинг заради грешка в хомологирания нов автомобил Ситроен С3 R5 на Йоан Бонато. На финала шампионът на Франция, завърши 2-и в класирането на придружаващата серия WRC и 10-и в общото подреждане.

:: Подробностите около този

казус могат да се видят ТУК
От решението на спортните комисари се разбира, че кормилната стойка на Ситроен-а се е оказала по-лека от посочените 5956 грама в хомологационния фиш тежест с… (!) 44.4 грама. Резултатът на Бонато в състезанието остава непроменен.

колаж: rallyxpress-инфграфика

» 2007 ГОДИНА. Водафон Рали Португалия  
– по-тънки стъкла за Форд Фокс RS WRC

Двата екипажа на BP-Форд Маркус Гроьонхолм/Раутиайнен и Хирвонен/Лехтинен получават по 5 мин. добавено време към постиженията в резултат на наказание след финала на ралито. От втора и трета позиция в крайното класиране те се оказват на 4-о и 5-о място в подреждането.

Наказанието е заради несъответствието на дебелината на страничните стъкла на автомобилите Форд Фокус RS WRC с тази, която е посочена в хомологационния фиш на ФИА.

колаж: rallyxpress-инфграфика

Според едни източници става дума за разлика от 0.5 мм, според други – 0.8 мм от обявената в документите пред ФИА дебелина.

24 часа след шокиращото наказание, отборът прави изявление, обяснявайки причините за по-тънките задни стъкла. Шефът на отбора Малкълм Уилсън обяснява в комюникето, че изтъняването на стъклената част е станала в резултат в неустановен момент на дефектно производство на доставчика.

В обяснението се казва, че вече в М-Спорт вече След  нарочно разследване се оказва, че всъщност дебелината на страничните стъкла е била по-малка не 3.1 мм, както се твърди първоначално, а само с … (!) 0.4 мм.