С края на рилското заточение, за варненци започва трудното

  • Home
  • С края на рилското заточение, за варненци започва трудното

НЯМА НАЧИН в морската столица да не са доволни, че с края на рилското заточение на най-популярното българско рали, стартът се връща към своите корени и във Варна ще се почувства като у дома си. Такова е и самочувствието на неговите организатори, които обаче със сигурност знаят и това, че нищо няма да е същото както до 2002 г. Не само заради изцяло променения формат на бившето Златни или заради това, че класическите етапи в Шумен и край Сливен бяха изключени от неговата схема. Причината, без да го коментират, си знаят в дирекцията на рали България. Но дали Слави Славов и екипът му разбират, че промяната на центъра на ралито ще се окаже далече по-лесната част от голямата задача – макар и с променено име Златни да се върне край морето? Първо, всички онези, които помнят стария вариант на морското рали неизбежно ще правят сравнения и със сигурност те няма да бъдат в полза на сегашното България. Причините – много. От динамично променящата се икономическа ситуация до това, че много от хората, които едно време бяха стълбовете на това състезание, вече „не са в колоната“. ††

снимка: димитър бояджиев/вестник оф
ГОЛЯМА БЪДЕЩА ГРИЖА… Варненци направиха по-лесното, взимайки си обратно състезанието край морето. Трудното предстои, за да се върне публиката край скоростните етапи.

Така че за екипа, правещ морската България предстои „лъскането“ на останалите в спомените на по-възрастните „четири“ или ако предпочитате „двадесет“ коефициентни звезди. В 14-те години от последното състезание в Албена и съботния старт на България във Варна са сместени четири европейски титли, спечелени и благодарение на победите в Боровец – Бруно Тири (Бел, 2003 г.), Джандоменико Басо (Ит, 2006 и 2009) и Лука Розети (Ит, 2011 г.). В това отношение, а и заради двете италиански фамилии, приемствеността от Албена бе пренесена и в Боровец, запазвайки българската следа в европейския шампионат близо до стоте процента… Преди да се качи на планината българското рали реално се смяташе за най-важният гарант на европейската титла – спечелилият в Албена, много рядко, пропускаше да вземе и титлата на континента.

снимка: димитър бояджиев/вестник оф
В ДЪЖДА, ПРЕЗ МАКАДАМА НА ЯЗОВИРА… Годината е 1987-а, ралито – „Златни пясъци-Албена-Сливен. Стоян Колев и Бойко Игнатов с тяхното Ротманс Рено 11 карат през вече несъществуващия скоростен етап Язовира. Но дори и преди 29 години състезанието се е радвало на интерес от единствената по онова време телевизия – БНТ. На върха на скалата е една от мобилните камери на редакция Спорт, чийто режисьор Виктор Георгиев е намерил възможно най-неудобното, но в същото време най-доброто като гледна точка място за оператора.   

За 14-те години „заточение“ двама българи по два пъти спечелиха състезанието, при това след дълго-дълго чакане от 1971 г. насам с първото място на братята Илия и Колю Чубрикови – Димитър Илиев (2007 и 2012) и Крум Дончев (2008 и 2014 г.). През всичките тези близо три петилетки бяха завъртени 3703.91 състезателни километра на общо 354 скоростни етапа. Макар и силно подкрепян от СБА и държавата по време на премиерата си в WRC (2010), Боровец нито успа да събере толкова публика, колкото се очакваше при старт на световните звезди, нито пък направи авторитет, капиталът от който да се инвестира в развитието на този малко популярен в ски-региона спорт.

Като част от шампионата на страната, от Боровец абсолютен шампион по спечелените етапни победи е Димитър Илиев – 77, следван от Крум Дончев 44, Ясен Попов 20, Радослав Козлеков 8, Петър Гьошев 7 и Игнат Исаев -3.