С два нощни етапа в Уелс Рали в съботата

  • Home
  • С два нощни етапа в Уелс Рали в съботата

♦ Изцяло югоизточно от Ламия. Третият старт от европейския шампионат на ФИА (предстоящия уикенд, 3/4 юни), е с преместено седалище – рали Акрополис ще стартира от Ламия. Това е мястото, в което пътищата около курорта, са били едни от най-популярните скоростни етапи в европървенството. Гръцкото рали, както и това в съседния Кипър, не е валидно за новия двоен шампионат на младежите. Списъкът на регистрираните пилоти се оглавява от Бруно Магалаеш и Кайетан Кайетанович, които в момента са съответно първи и трети в класирането. Намиращият се на временната втора позиция Алексей Лукянюк пропуска този старт. Руснакът се възстановява след тежката катастрофа (виж ТУК). Дали той се възстановил за следващо участие, ще стане ясно не по-рано от пет седмици. Интерес предизвиква регистрацията на Насер Ал Атиях.  Прочутият състезател има цял набор от титли – на ФИА за серийните автомобили, на Близкия изток в гр. N, допълнени от 14титли на региона. За него това ще е първият случай, в който катарецът ще се пусне в рали от европейските серии.

♦ Дежа вю в Ерехим. В изминалия уикенд, в Ерехим Рали Бразилия, второ състезание от серията на Кодазур, имаше повторение на резултатите от първия кръг. Парагвайският пилот Густаво Саба пак бе победен от аржентинския си колега в Шкода Маркос Лигато (на снимката долу), докато Дидие Ариас завърши на третото място. Автомобилите Шкода Фабия R5 заеха първите четири места в общото класиране. Единствената разлика от първия старт на Кодазур е, че четвъртото място е за Мигел Залдибар.

♦ Още един частен АР4. Още един автомобил от тази категория ще се появи в предстоящото Лоун Стар Сентербъри (4 юни), рали базирано в Рангиорра. Това е специално построен 1.6-литров Тойота Ярис. Той ще бъде управляван от Карл Дейвис (на снимката на Джеф Райдър, долу). Въпреки че бяха обявени преди две години като официална регионална формула за прилагане в Австралия и Нова Зеландия, състезанията и в двете срани допускат много голямо разнообразие от автомобили, много от които „нелегално“ спазват правилата и са с оборудвани с 1.8-литрови мотори. До момента първата кола, която е била маркирана като АР4, е Сузуки на Емма Гилмор. Сега към него се присъединява и Ярис-ът на Дейвис.

♦ Първо международно признание. Норвежецът Франк Торес Ларсен (Форд Фиеста R5) спечели първото си международно рали, побеждавайки в Саут Сведиш Рали. Ларсен завърши почти 2 мин пред Томас Тюнстрьом (Ситроен RS3 R5). Трети е 14-годишният (!) Мишел Уикстьом с Форд Фокус WRC.

♦ Шкода с поредния трипъл. Пилотите на Шкода Фабия R5 записаха срещу имената си първите три места на Татри Рали, трети кръг от шампионата на Словакия. Първенецът е полякът Гжегош Гжиб, изпреварил с 0.7 сек. Мартин Кочи.