Събота: Въжаров декласиран, интересното ще бъде в неделя

  • Home
  • Събота: Въжаров декласиран, интересното ще бъде в неделя


ВРЕМЕНАТА от квалификационните маншове в събота, както и състезателните изкачвания в неделята на последния планински уикенд, можете да следите ТУК

ОЩЕ С ПЪРВАТА си поява в планинския шампионат тази година, мултишампионът на страната в планинските изкачвания Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9) спечели първата от трите квалификации на финалния благоевградски старт. Очевидно възелът в самото начало беше троен и към Царски се добавяха имената на Васко Въжаров (Грийн Фокс МС, Опел Астра), Пламен Камбуров (Ел-Ви Ауто Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) – и тримата без амбиции за шампионското подреждане в общото класиране. Но и тримата с една и съща амбиция – да покажат онази скорост между Еленово и финала на Делвино, заради която благоевградското състезание винаги е било силен магнит за публика и пилоти. Царски спечели квалификацията, завършвайки с 2.516 сек през Заю Баю, както всички познават Васко Въжаров, Камбуров остана 4-и – на 11.701 от пилота на „зелените лисици“. И тук започна поредицата от малки драми, които белязаха самото начало на съботните сесии, защото в останалите две качвания Царски видимо намали темпото, а в бокса на Камбуров извадиха „кавалериста“, за да го товарят и изпратят в Панагюрище, където предстои нощна смяна заради повредената скоростна кутия. В края на деня резултатът Въжаров – Царски стана 2:1 (разлика от 1.939 сек), която определи и това, че в неделните три надбягвания Заю трябваше да стартира последен от 33-те автомобила. За втори пореден старт обаче, пилотът на „зелените лисици“ се оказа декласиран за гориво, но според  годишната Наредбата, на Заю Баю може да се даде правото да стартира в неделното състезание, обаче извън класирането. Решението на спортния директор на планинско Благоевград Георги Стоянов вероятно ще бъде, да разреши участието на Въжаров между стартовете на осигуряващите автомобили и преди първия състезателен номер да потегли за първия състезателен манш.


графика: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ от Факсимиле от решението на спортните комисари.

„Илия има някакъв проблем! – каза човек от отбора, пожелал името му да не се споменава. – Нещо много лично е, защото [Царски] рязко се промени след един телефонен разговор, който имаше след финала на първия манш…“ Впрочем разликата в ездата не остана незабелязана и за още познавачи, които са достатъчно наясно, че именно към Делвино Царски обичайно е страхотно бърз.

снимки: rallyxpress

В ПЪРВИ МАНШ ПО ПОЗНАТ НАЧИН… Към Делвино Илия Царски се пусна в първия манш в познатия си типичен стил (горе). Но след очевидно притеснителен разговор от частен характер, от обичайната скоростта на пилота остана само постижението в първата квалификация Но както се казва в събота: „днес било к’вот било, в състезанието утре ще е друго.“ „Не съм си взел топло яке с качулка, имам стари мокри гуми, зная, че ще е мокро – обяви завършилият след Въжаров и Царски Мирослав Ангелов (Мегапорт, Шкода Фабия R5 Ево), който е основния претендент за титлата във втори пореден шампионат, след като спечели първенството при ралиджиите. – Предпочитам да завали и да спре, така ще ми бъде по-комфортно…“

снимка: rallyxpress

СЪС СТАРИТЕ ГУМИ ОТ МИНАЛИЯ СЕЗОН… Марко Г. поставя – по думите на пилота „другите стари гуми“, за да потегли Мирослав Ангелов в следващия от квалификациите маншове. В трите надпревари Ангелов ще стартира пред-предпоследен, след като в края на квалификациите изостана в класирането на 5.441 сек от Въжаров, който пък още от Кюстендил се е заканил, че „…искам да бия едни автомобили, които са за камара евро!“ Интригуващо е, ако метеоролозите познаят за дъжда, каква ще е тактиката на Ангелов? Тази година, заради вирусната истерия, в екипа не се наеха да купуват гуми, така че пилотът завърши досегашните си 5 спечелени състезателни манша и 9 квалификации, без да ползва и един слик. В екипа на МСА на Гьошев „мокри“ гуми има, но и те миналогодишни. „Настроен е за победата, така го виждам [Миро]!“, коментира днес преди старта на деня Пепи Гьошев.

снимка: rallyxpress

ОБРАТНО КЪМ БАЗАТА… Шефът на Ел-Ви Ауто Рейсинг и приятели на Пламен Камбуров изваждат Мицубиши-то от бокса (вляво), докато пилотът обсъжда с колегата Филип Игов опциите утре колата да бъде в топ-форма. Ако се гледат времената от сесиите в събота, то мястото на стълбичката е достатъчно добър финал за изненадващо успешния сезон в планинските, които падна от небето в бокса на Ангелов. При положение, че той е първи-втори-трети – и втората му титла за сезон 20-20 ще е подпечатана. Още повече, че обратно на амбицията да е по-напред, прекият му конкурент – Искрен Веселинов (Дианел, Хонда Сивик) е твърде далеч от челото – последователно 8-и, 7-и, 5-и, като по-скоро фокусът му се мести към титлата в НС4, а не към тази в генералното класиране. На старта в неделя Веселинов ще е 8-и, а прекият у конкурент – Недялко Денев (Стара Загора), който е заменил своето Пежо 106 с много добре позната заралийска Хонда, ще е 17-и. Денев изостава от лидера в класирането на тази категория с 21 т., а между двамата на старта ще има и други четирима пилоти, регистрирани в НС4. Върла битка се очаква в неделя за първото място в НС3, където плевенчанинът Ивелин Чапанов (Стара Загора, Рено Клио) на два пъти (5-о и 4-о време в първата и втората сесия, 8-о – в третата) бе по-бърз от Косю Йорданов (Грийн Фокс МС, Рено Меган Макси) – 7-о и 6-о, а в третата – с 4-о време.

снимка: rallyxpress

ПОЗНАТО БЪРЗ, ПОЗНАТО АМБИЦИОЗЕН… Ивелин Чапанов направи силни изкачвания към Делвино в първия от двата дни на планинско Благоевград. В крайна сметка, при реверсивния старт, Чапанов ще е 5-и, а д-р Хаос – 7-и, разделени от 1.807 сек в квалификациите. Но както и най-непознатите са наясно, всеки е скрил по някоя и друга секунда от днес, която да извади от ръкава утре в състезанието. Без да се абсолютизират съботните постижения, поне от квалификациите може да се мисли, че засега и Любен Емануилов (КА2 Рейсинг Тим, Пежо 106) губи от шампиона в RC4 Динко Иванов (Стара Загора) и неговия репариран Ситроен С2 R2 Макс. Шампионът в Категория 1 за миналия сезон и в трите качвания бе пред младежа (съответно в първия манш 14-о срещу 17-о време и 11-о срещу 15-о – трета сесия, като най-плътно Емануилов се доближи до съперника си във втората сесия – само на 1.2 сек.

Не е така „мешано“ в НС5, където Пламен Петров (Флат-Аут, Хонда Сивик, 45 т.) е поставил под пълния си съботен контрол и Богомил Петров (АРА Моторспорт, Хонда Сивик, 34) и съотборника си от клуба Ивайло Иванов (Хонда Сивик, 21 т.), като последният в неделната сутрин ще е първия, който ще потегли в състезанието на Благоевград.

♦ И още един „кавалерист“ пътува за София. Това е бегачката на Сашо Кръстев (Александър Рейсинг), също решил да стачкува в края на първия квалификационен манш. „Проблем с турбината, надявам се да се оправим тази нощ“, каза Кръстев, докато помагаше на механиците, за да „съберат цирка“ в бокса на състезанието.

снимка: rallyxpress

Работещи като военна машинка. Така може да се определят синхронизираните действия на домакините в момента, в който местният пилот Васил Тодоров (ДИАМО, Опел Астра), не заби перфектно подготвения си автомобил в дърво край трасето, недалеч от 9-ия пост на маршалите. Ликвидирането на последиците и репатрирането на намачкания Опел (на снимката долу), както и извеждането на автомобилите за рестарт, отне на директора на планинско Благоевград Георги Стоянов цифром и словом 20 мин, след което надпреварата бе рестартирана. „И му казах, че състезанието не е днес, а утре и просто трябва да внимава – коментира случая Влади Сиврийски (на нсимката), един от местните асове, които познават капризите на това трасе така, както много малко състезатели могат да се похвалят.

снимка: rallyxpress

За трети път на живо в Ю-Туб. Това направиха за състезанието от Диамо Рейсинг Груп и тази година (след 2017 и 2018 г.), предавайки в социалната мрежа състезанието от четири точки на трасето. „По-нагоре, колкото и да искаме, няма как да го направим, защото там няма покритие“, коментира Любо Кордев, който е един от „вечните заподозрени“ при организирането на стартовете в Благоевград и Кюстендил и председател на спортните комисари във финала на шампионата.

По-долу са трите линка, на които можете да видите онова, което днес по време на състезанието е било излъчвано на живо.

:: Камера 1
https://www.youtube.com/watch?v=w35VgjSM51U&feature=youtu.be


:: Камера 2

https://www.youtube.com/watch?v=YWig9fk9yCo&feature=youtu.be

:: Камера 3

https://www.youtube.com/watch?v=ZXgLbfQqi4M&feature=youtu.be

:: Камера 4
https://www.youtube.com/watch?v=UiVSEXvXNj8&feature=youtu.be

­С познания и от двете страни. Божидар Таковски днес бе ангажиран като маршал на Пост №3 по трасето на планинско Благоевград. Но студентът по ветеринарна медицина не е просто добре обучен съдия, а и преди всичко бивш пилот на благоевградския АСК ДИАМО.

„Както и да го гледаме, този пост изобщо не е така безпроблемен, както изглежда на пръв поглед“, коментира Таковски и като пример посочи занеслият се Меган Макси на Косю Йорданов.

„Завоят е десен и бърз и малките грешки при влизане в него винаги водят до неприятни изживявания за пилотите“, казва маршалът. Той е убеден, че и д-р Хаос се е препотил в момента, в който задното ляво колело е стъпило на тревата, в резултат на което на пилота се наложи да вложи целия си опит, за да запази контрола над автомобила.