Страшното испанско чудовище върти километри към Габрово

  • Home
  • Страшното испанско чудовище върти километри към Габрово

СТЕФАН СТОЕВ, освен новата кола, има и още един повод, за да се чувства доволен след изминатите 6400 км до Северна Испания и обратно. Сега той се прибира у дома, където той ще е вече търговски представител за Източна Европа, както за България, Румъния, Гърция и Турция, а неговата база става станция за испански бегачки.

УТРЕ КЪМ КРАЯ на деня или най-късно в събота на разсъмване, в Габрово ще паркират бусът и трейлъра на Боженци, керванът на екипа на Стефан Стоев, който ще докара най-страшното испанско чудовище за предстоящото планинско първенство. Това е построената в испанския производител Силвър Кар ЕF-10 и в момента навъртаща последните от маратонските 3200 километра между Пералта, провинция Навара и балканския град. Освен че изглежда доста заплашително, болидът –  все още девствено бял – изглежда и страшно красим. Както всяка истинска „испанка“, разбира се! Асо не броим Радикал-ът, който Росен Даскалов използваше преди години в пистовото първенство на страната, това ще е първата си по рода си специализирана бегачка, произведен в чужбина, внесена у нас и вече принадлежаща на габровеца шампионът в НС 3 през последните три сезона и „бронзов“ в генералното от миналата година Стефан Стоев. Така след като през последните четири години Дългия перфектното разви своята Хонда Сивик, донесла му три титли в четири шампионата, сега пилотът на габровския АРА Моторспорт ще седне в напълно професионална кола. „Наблюдавам я внимателно още отпреди 3 години – обясни за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилотът. – Предимно на клипове в мрежата. „Бях впечатлен от и от поведението й, и от резултатите й. Така че през април 2017 г. вече напълно бях наясно какво искам да карам тази година.“ „Навсякъде по света тези автомобили са сред най-бързите в планинските шампионати“, допълва Стоев.

снимка: личен архив на стефан стоев
ОБЩА СНИМКА ПРЕДИ ДА ПОТЕГЛЯТ ОБРАТНО… (отляво надясно) Екипът на Боженци, които взеха EF 10 от Испания – Боян Йовчев, Емилиян Лазаров, трикратният национален шампион Стефан Стоев, Хуан-Карлос Силвестре- Санц и Христо Димитров

През ноември, в пълна тайна, Стоев и неговия механик Христо Димитров, заминават за Мадрид, за да се срещнат с конструктора и производител на Силвър Кар – Хуан-Карлос Силвестре-Санц. На едно от малко познатите испански трасета – Котар, Дългия прави и първите тестове. „Не, не минах повече от 50 км – само четири сесии, които бяха по 4-5 тура. Но тогава решението ми стана окончателно и заминахме преди четири дни, за да приберем колата.“ Затова недълго времена изпитания с бъдещия си автомобил, Дългия – по неговите думи – „остава без ръце, ще се наложи да се опознаваме взаимно“.

снимка: личен архив на стефан стоев

ПОСЛЕДНО ПРИГОТОВЛЕНИЕ ЗА ПЪТЯ ДО ГАБРОВО… EF 10 е поставена зад трейлъра на Боженци и остава механиците да я скрият от завистливите погледите, които може да предизвика от всеки почитател на спортните автомобили. „Но водя обща физическа подготовка и кардио-фитнес упражнения отдавна, така че упорито работя за физиката. Дневно отделям по около час-час и нещо специално за това. Имам си уредите у дома, не съм спирал с това.“ В Пералта габровци прекарват два пълни дни, през което време и пилотът, и механиците Христо Димитров и Боян Йовчев преминават през задължителното обучение по спецификата на експлоатация на бегачката и нейното обслужване.

снимка: личен архив на стефан стоев

ОПАКОВАНА КАТО „РОХКО“ ЯЙЦЕ… Испанският болид е „вързан“ и стегнат за дългите 3200 километра до Габрово.

„Абе трудно се кара, защото е със задно предаване, а отделно е с много директен волан и няма хидравлика – обяснява Стефан Стоев. – Външно изглежда много малка, но реално вътрешното й пространство е далече по-голямо от това на Сивик-а. Достатъчно е да кажа, че имам повече място встрани и над каската…“

ТЯ Е ЕДНА от общо четирите болида – S2, S3, EF 10 и EF13, както и бъгито ST2, които излизат от халето на Силвър Кар – дизайн и производство на спортни коли. Компанията вече има 15-годишен опит и престиж в автомобилостроенето. Собственикът и конструкторът Хуан-Карлос Силвестре-Санц, може да се каже, е за Книгата с рекордите на Гинес, след като още на 12-годишна възраст построява своето първо бъги, след което се насочва към спортните автомобили. Преди това обаче Силвестре-Санц прави истински бум у дома с произвежданите от него бъгита, които за кратко време печелят и победи, и титли и, разбира се, признанието на професионалните състезатели.