Стоев завъртя на испанската красавица първи 33 километра

  • Home
  • Стоев завъртя на испанската красавица първи 33 километра

ТЯ Е ЕДНА от общо четирите болида – S2, S3, EF 10 и EF13, както и бъгито ST2, които излизат от халето на Силвър Кар – дизайн и производство на спортни коли. Компанията вече има 15-годишен опит и престиж в автомобилостроенето. Двигател: 4-цилиндров, редови, Сузуки GSH-R, 100 куб. см; Обороти: 13 000 в мин.; Мощност: 300+ конски сили; Шаси: тръбна конструкция, сертифицирана от ФИА; Трансмисия: 6-степенна, секвенсионална; Дължина: 4000 см; Ширина: 1905 см; Височина: 1105 см; Тегло: 470 кг, според регулацията на ФИА; Колела: 13-цолови, гуми Ейвън, специф. за планински изкачвания.

В ИСТОРИЯТА на новопристигналата у нас испанска красавица – Силвър EF10, днес габровския пилот Стефан Стоев (на снимката) за около 3 часа на писта Дракон, записа първите и 33 български километра. Това става точно четири дни преди състезателят на АРА Мотоспорт да се появи за първия си планински старт този уикенд в шуменския Мемориал Валери Великов. „Трябва да си призная, че се чувствам много по-комфортно в автомобила, отколкото очаквах – заяви габровецът след края на представянето на испанския Силвър край Калояново. – Всичко – от презентацията на автомобила до пробните обиколки мина напълно нормално, доволен съм.“ Произведеният в Испания Силвър ЕF10 е първият пободен автомобил, който се внася в България и това е благодарение на спонсора Боженци, за чиито цветове Стефан Стоев спечели трите последователни титли в националното първенство на планинските изкачвания в клас НС3.

Колата пристигна неотдавна в Габрово (виж ТУК) и от потеглянето от Пералта за първи път е извадена на терен.

„Докато в Испания, когато за първи път седнах зад волана нещата бяха във варианта „Уааа-о-о-о!“, сега карането беше само „О-о-о-о!“. И, разбира се – на Дракона – това не беше типичен тест. Никой нито е засичал, нито е правил сметки с времена.

снимки за rallyxpress: асен илиев

С ЕДНА ИДЕА – ДА СЪБЕРЕ ПОГЛЕДИТЕ… Докараният от Испания автомобил е отворен така, че поканените на презентацията официални лица да могат да разгледат всеки възел от Силвър ЕF-10 Да припомним, че целта Стоев да се появи на трасето край Калояново бе именно това, да усети автомобила, преди да е стартирал в първата съботна тренировка от шуменския парк Кьошковете. Да споменем също, че за разлика от Сивик-а, срещу който габровският шампион получаваше частична съпротива от конкурентите, Силвър EF-10 е със задно предаване и на Дългия явно ще му е нужно още време за адаптация към машината. Отделно за Мемориал Валери Великов той ще се яви само с тези 33 км, които в четирите сесии бяха разпределени така, че при всяка следваща сесия качваше мощността, започвайки от 300 „коня“ и променяйки гласа на Силвър-а към все остър, а скоростта към по-голяма. Три от четирите сесии бяха по 4 тура всяка (последната обиколка за охлаждане), като в заключителното излизане на колата всяка от обиколките започваше със симулиран старт. „Колата няма маховик и трябва много прецизност при стартирането“, обясни за сайта с новините в българския автомобилен спорт Дългия. Точно както в най-добрите презентации, освен отбора, Стоев бе придружен от съпругата си Мария, както и от баща си Петър, които логично искаха да бъдат до Стефан, споделяйки радостта от премиерата на „Силва“.

снимки за rallyxpress: асен илиев

КОМФОРТНО – ПОВЕЧЕ ОТ ОЧАКВАНОТО… Стефан Стоев е завършил представянето на автомобила пред медиите и за първи път присъстващите на Дракон чуха гласа на испанката. „О, не изобщо не ревнувам – обяснява Мария, докато внимателно следи какво ще направи Стоев-мл., който е на почтително разстояние от „новата лъскава играчка на тати“ – Винаги съм подкрепяла тази негова [на Стефан] страст. Но сега малко ни е притеснено…“ Но защо в множествено число? „Защото знаех какви са възможностите на Хонда-та и на Стефан, сега зная само неговите. А те са големи. Той пък е иска в Шумен, да не бъда долу, в боксовете… за да не го напрягам излишно…“

снимки за rallyxpress: асен илиев
ПЪРВИТЕ ОСЕМ КИЛОМЕТРА… Стефан Стоев за първи път е извел Силвър EF-10 на пистата Дракон, използвайки минималната базова мощност на колата от 300 „коня“

снимки за rallyxpress: асен илиев
С ПО ЕДНО СТЪПАЛО НАГОРЕ… От втората сесия нататък пилотът качваше мощността на болида с по едно стъпало, докарвайки гласа на Силвър EF-10 до истинското състезателно кресчендо. Любопитна подробност: Стефан Стоев настойчиво помоли фоторепортерите, снимайки новия автомобил, да подминават двигателя и обяснявайки: „Конкурентите на конструктора и производител на Силвър Кар – Хуан-Карлос Силвестре-Санц внимателно гледан снимки и копират онези от нещата, които той вече е успял да внедри в автомобилите си…“ Отборът на Стефан Стоев и неговият спомоществовател Ивайло Данков започнаха сезона с… купа.

снимки за rallyxpress: асен илиев

ПЪРВАТА НАГРАДА – БЕЗ АНАЛОГ… Председателят на габровския АРА моторспорт Атанас Божилов, чийто пилот е Стоев, връчва на неговия спомоществовател купа да основен принос в автомобилния спорт – приз, какъвто рядко се вижда в нашите първенства.   „Искам да я връча на Боженци за основен принос към автомобилния спорт!“, категорично заяви Атанас Божилов, връчвайки на Илиян Дянков огромна и перфектно изработена купа, трофей с какъвто не се помни през годините да е бил награждаван който и да е от шампионите на България… „Няма и грам съмнение, че с такава инвестиция, каквато е направена в автомобилния ни спорт, несъмнено ще се създава допълнителна спортна култура в моторспорта“, заяви в началото на презентацията Христо Стоилов, формалния домакин на събитието и отговорен в УС на БФАС за пистовите състезания. Презентацията бе уважена и от заместник-председателят на националната федерация Калоян Станчев.

снимки за rallyxpress: асен илиев

И НИТО ЕДНА ПРАШИНКА… Механикът Боян Йовчев и Стефан Стоев почистват автомобила, след като пилотът е направил поредната сесия от 4 тура.

♦ Нов отбор и първи пилот за шампиона. Днес на пистата Дракон едновременно се събраха четирима шампиони – „причината“ Стефан Стоев, Константин Маршавелов, Любен Каменов, вицето Георги Георгиев. Карето се затваряше от Пламен Стайков, който освен Стоев, бе пристигнал на Дракона за тестове. Край Калояново Стайков вече представяше своя нов тим Стайков Рейсинг, а също и първия пилот в екипа си – 43-годишния пазарджиклия Камен Василев (на малката снимка). Василев правеше своите тестови километри с шампионският автомобил на кърджалията и под неговото лично ръководството. Василев ще дебютира в голямата група на пистовия шампионат в Бургас следващия месец. Повечето подробности за екипа – следват.

снимки за rallyxpress: martin nacev photography

ТУР СЛЕД ТУР… Под критичния поглед на мултишампиона Пламен Стайков пазарджиклията върти тестове обиколки по Дракона.

♦ Доволен с новата си придобивка. Собственикът на писта Дракон Христо Стоилов не пропусна възможността да се похвали, че е увеличил парка на съоръжението със специално преработена за състезанията Сейфти Кар. Стоилов отдавна търсеше подходящия автомобил, който да бъде еднакво приложим и за любителските, и за професионалните пистови шампионати на единственото трасе в страната. Така в следващите състезания колоната ще бъде водена от една Фор Ка, вече брандирана със съответните надписи.

снимки за rallyxpress: асен илиев

ДОВОЛЕН С ОЩЕ ЕДИН АВТОМОБИЛ… Христо Стоилов представи своята нова Сейфти Кар, след което имаше щастливи професионални любители, отмъкнали колата за поредица от турове.