Справедливи ли бяха съдиите с решението си за Крис Мийки?

  • Home
  • Справедливи ли бяха съдиите с решението си за Крис Мийки?


ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ три-четири сезона, в най-малко 10 състезания от националните първенства са се чували доста много и достатъчно дълги откровени, че дори и цинични ругатни. Но псевдо-демокрацията на BG-моторспорта изглежда е по-силна и от правилата в него, и от личното достойнство на обругаваните, защото до момента солена глоба не се помни, а и няма нито едно гражданско дело за обида и клевети, независимо че е имало по три дузини свидетели. А някой наш да наругае „нЕкой техен“! Може, но техният кочан е дебел и квитанциите започват от скромните €3000. А и не е нужно за пример да се вземат WRC/ERC. Достаъчно е да се поиска справката за седмичните глоби във фуболното първенство на коя и да е от Лигите, за се замогне автомобилната власт у нас.

СПРАВЕДЛИВО ли беше наказанието, което Крис Мийки (на снимката) отнесе след първия ден на Гуанахуато Рали Мексико и дали тримата стюарди на третия кръг от сериите Тимо Раутиайнен, Мауро Фурфането и Карлос Кордеро не спестиха още една жълта хартийка за ръбатия ирландец? Всъщност глобата от €3000 изигра ролята на катализатор за възникналия по-късно казус с отменените времена и заменените ги служебни постижения, както и цветущите ирландски попържни по адрес на Ситроен и ситуацията, която го лиши от нещо повече от временно лидерство. Наказанието на тримата стюарди, разбира се е правилно. Така че Мийки не случайно побърза да си посипе главата с пепел във фейсбук. Защото жълтата хартия с първата сума за опасното каране в контролната зона на СЕ1 можеше да бъде последвана от втора такава, за онова, което милионите фенове и публика по време на директното излъчване на All Live в събота чуха на живо в ефир. Разбира се, опитът на Мийки е толкова голям, че той добре знае: колкото повече мрънкаш, толкова повече „тръскаш“. Никой във ФИА не би се замислил да шамароса ирландеца и втори път, (този път сметката можеше да е и по-голяма) не само заради ругатните, но и за хлевоустието му. Така че за да спести второто финансово назидание, дори и без най-бегла усмивка, Мийки публично рече на всички и за всичко „…Искрено извинете! Благодаря“. Но скандалът със служебните времена и съмнението, че това е станало под давлението на Ситроен върху СоС изобщо не се понрави, а най-малко това хареса на британците, които почти виждаха Мийки с две поредни победи в Мексико.

снимки: от екрана на wrc+ all live
„ДА, МОЖЕ“… (1) Сунинен е вкарал торпедото на своята Фиеста с торпедото в храсталака, а между насрещния скат и задницата на Форд-а има компромисно малко място, за да преминат следващите в колоната автомобили. Въпреки това етапът не е отменен и на колоната са записани реалните времена от скоростната отсечка.

снимки: от екрана на wrc+ all live

„НЕ, НЕ МОЖЕ“… (2) „Це-тройката“ на Лаппи пази баланс на върха на канавката, като мястото между спортния автомобил и края на трасето е двойно по-голямо, отколкото на горната снимка. Етапът е канцелиран, всички екипажи – включително и губещият време заради спуканата предна дясна гума Ожие, получава служебни времена, а световният шампион и… бонуса „оставащ в играта за първото място…“ Казусът с двойните стандарти в случая с излезлия от трасето Форд на Сунинен и със застаналия „на кантар“ Ситроен на Лапи – две идентични ситуации, за които имаше две различни решения, второто от които пряко облагодетелстваше движещият се със спаднала предна лява Себастиян Ожие, взривиха коментарите в няколко от най-известните социални мрежи.

Двойните стандарти и предположението, че СоС е бил под натиск, за да бъде развят „червен флаг“, разбира се, остават недоказани, но в същото време, на базата на най-елементарните сравнения изглеждат повече от most likely.

УЧАСТИЕТО на пол Лукаш Пиeнязек (Форд Фиеста R5, WRC2 Pro) и изобщо ефективността на новия формат в Гуанахуато Рали Мексико тепърва ще бъде анализиран. Но самотното представяне на поляка на отприщиха сериозна дискусия в социалните мрежи.

Ето един от интересните диалози:

G. G.: Как е Пиeнязек в WRC2 Pro? Все още ли е?

J. P.: Не, той е последен. Но той е най-добре във Форд.
G. G.: Това е като един от тези мозъчни въпроси, за закачки.
В. S.: Лукаш се движи в Рали Мексико и води своята категория. Лукаш също е последен. Как е изобщо е възможно?
J. P.: Той управлява WRC2 Pro.