Спечелен манш за Въжаров, победа на Пламен Камбуров

  • Home
  • Спечелен манш за Въжаров, победа на Пламен Камбуров

РЯДКО МИ се е случвало два бъдат спортен комисар на състезание, където направените препоръки не само са били приемани на момента, а и се е търсило начин да се направят възможно най-бързо!“ Това заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Пламен Иванов, председател на спортните комисари на Гоце Делчев 2019 и шеф на комисията за рали на БФАС. В това обобщение е събрана цялата оценка за онова, което Дунев рейсинг и екипажът Румен Дунев/Христо Христов направиха, за да устроят втория кръг от планинската надпревара за този сезон. Първото издание на дебютното за региона автомобилно събития завърши с победа на пилота на Вромос Пламен Камбуров (Шкода Фабия RS 2000), който спечели вторият и третия от днешните маншове, записвайки общо време от 7:23.22 мин. Максималната скорост на караната от Камбуров чешка Шкода в дъждовния ден бе точно 180 км/ч. До финала на Гоце Делчев, за победителя етапната победа във второто качване бе първа от 2014 г. насам, а самият втори кръг от шампионата влиза в неговата спортна биография като първата победа в общо класиране от състезание.

снимка: rallyxpress
МЕЖДУ ВТОРОТО И ТРЕТОТО ИЗЛИЗАНЕ… Екипът на Пламен Камбуров обсъжда каква да е тактиката на пилота във финалния старт, след като в първата си етапна победа той поведе на съперника си Николай Златков с близо 7 сек.

На второто място, с разлика от трите манша от 9.83 сек завърши пилотът на Проспийд, който завърши три пъти на това място в неделята. От Гоце Делчев Златков си заминава от града с победа само в първата квалификация в събота. „Такъв ни бил късмета?“, коментира носителят на европейската купа в планинските изкачвания за 2014 г. – На нас ни се падна да караме в тежък дъжд, докато излизайки на старта за Въжаров почти спря да вали.“ Неговото време от състезанието в Гоце Делчев е 7:33.05 мин. Пилотът на Грийн Фокс Моторспорт Васко Въжаров хвърли бомбата, печелейки първия си състезателен манш в началото на петата годишнина от спортната си кариера. След като сутринта дъжда започна да определя по-голямата част от правилата на играта, от шестте потенциални претенденти задвижваната със задно предаване Силвър кар ЕF10 и Стефан Стоев (АРА Моторспорт) моментално бяха изключени от дузината. „Това класиране е нормално за… сезона“, обяви в края на деня габровецът. Той завърши на 10-о място, но това е най-доброто при положение, че му липсваха и мокри гуми, и автомобилът му е неравностоен на мокро трасе. В конкуренцията оставаха двойният шампион Юли Телийски (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9), Ники Златков, Любен Каменов (Дамасцена-Алба, Мицубиши Лансър Ево 8) и Пламен Камбуров (Вромос, Шкода Фабия RS 2000).

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto

СУХО ЗА ЕДНИ, МОКРО ЗА ДРУГИ… С завалелият силно дъжд при старта на Николай Златков във първия манш, шансовете на пилота на Проспийд силно се промениха, докато Въжаров тръгна и дъждът спра… Преди старта на деня въпросът беше „А Васко Въжаров (Грийн Фокс Моторспорт, Опел Астра)“? Да, може би! Старшо сериозен автомобил, направен с такава любов, каквато една ли има пилот, вложил до този момент в колата си… И все пак един квадролет срещу четири топ-професионални машини! „Той обаче им скри шайбата, буквално избухна!“, коментираха в екипа му. А той го обясняваше скромно: „Не, не нищо друго, а при мен просто [трасето] изсъхна, това е причината за [времето]… Има обаче и още една причина, а тя стана реалност 10 мин преди старта, след като от екипа на бургаския Вромос дадоха назаем 4 мокри Мишлен Р2G.   Но Въжаров оцеля само до половината на втория манш, когато на един от бързите десни завои, при това на също така недъждовно трасе, на което поднесе изненадата, изтърва Опел-а от контрол и завърши в мантинелите вляво. Мнозина побързаха да предположат, че това е резултат от пренавиване и „…май си повярва много“, но е факт, че първата му етапна победа наистина бе близо до бомба, гръмнала в боксовете на Гоце Делчев и моментално събра фенове край неговия прототип. Трети, опровергавайки себе си и обявлението от вчера, че трябва да свиква с 4-ото място е Любен Каменов (Дамасцена-Алба, Мицубиши Лансър Ево 8) – 7:36.88 мин. Проблемите, започнали за трикратният шампион на страната до 2017 г. в Шумен, все още даваха отражение на автомобила на панагюрецът, който в дъждовния ден бе стигнал предела на възможните настройки.

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto

УЖ ЩЕ СВИКВА С НОВА ПОЗИЦИЯ… Любен Каменов завърши трети в Гоце Делчев, показвайки, че знае как да се шегува със себе си и конкуренцията. Юли Телийски няма да запомни с най-добри чувства дебюта на Гоце Делчев. Вчера той не направи обичайната силна квалификация, днес и в трите манша не успя да се изкачи по-нагоре от 4-ото място. Активът на пилота на Дунев Рейсинг от това състезание е 7:45.10 мин. Може би най-значителното състезание за Иван Влъчков (Дамасцена-Алба, Хонда Сивик) ще остане именно Гоце Делчев, в което трикратният пистов шампион на Серия Туринг завърши като първи автомобил от категорията 2WD и общо 5-и в генералното класиране – 7:55.93 мин. Както се казва, а в този спорт академичната фраза „Който си го може си го може!“, е абсолютно валидна!

снимка: rallyxpress

ШАШНАТ ОТ РЕЗУЛТАТА… „Какво направи ти бе, момче?“ с този въпрос се обърна към Васко (Заю Баю) Пламен Камбуров в момента, в който се разбра, че пилотът е взел първият си състезателен манш.