След дълга 6-годишна пауза Диков прави 4 часа на Дракона

  • Home
  • След дълга 6-годишна пауза Диков прави 4 часа на Дракона


НАЙ-КЪСНО до месец големите пътни ремонти в Стара Загора ще приключат, така че АСК Стара Загора няма да се налага за втора поредна година да мести на трасето кай Калояново възобновената отпреди три години Писта Стара Загора. Да припомним, че свободни средства от еврофондове дадоха шанс на кметството в града през отминалото лято да стартират голяма ремонтна дейност, в края на която движението в града под липите ще бъде значително по-облекчено.

„РАБОТАТА ми ме натоварва много, семейството ми ме разтоварва от нея, но истински намирам себе си само когато съм зад [спортния] волан“. Така бившият пилот в планинските състезания и първият от състезателите в едномарковия шампионат на Шкода Фабия Къп Николай Диков (на снимката) вчера обясни пред сайта с новините в българския автомобилен спорт появяването си на трасето Дракон. „Не, нищо специално, никакви планове – просто да покарам“, заяви пилотът на Стара Загора Рали Тим, допълвайки, че и няма никакви специални планове за неговия приятел и кум, с който в продължение на близо 5 часа въртяха обиколки в последния слънчеви и безснежен уикенд на 2018 година. От колко години не е сядал в Шкода-та? „От много!“, обобщено заявява общинският съветник от ГЕРБ от Стара Загора. – „Добре де, от много-много време!“ В спортната кариера на заралията последната записана година е 2011, когато със Ситроен Саксо (N21 98.5 т.) той завърши първи в генералното класиране на тогавашната обединена група А и Х, но така и не му е присъдено шампионското звание. Само в две от общо осем старта на планинското първенство стартират повече от седмина пилоти и така само в Търговище и Сливен Диков печели пълния брой от точките, независимо че в останалите състезания е първи в А/N.

снимка: rallyxpress
ПАРАДОКС НА ПРАВИЛНИЦИТЕ… С пет победи и две втори места през 2011 г., пилотът на Стара Загора Рали Тим Николай Диков получи единствено „утешителната“ титла в клас N2, независимо, че спечели и първото място в обединената група А/N. 

Така че за него утешителната „награда“ е четвъртата поредна титла в класа си, която печели от 2008 г. „Да си призная, че първите 30-тина километра бяха много тегави… мн-о-о-ого тегави!- обяснява Ники Диков. – Да използвах транспондер, но само да следя как се движа във времената, но не и да броя обиколките. Все пак паднах до 1:21.1 с кола, която я има, я няма 100 „коня“ и която не съм карал – пак казвам мн-о-о-ого отдавна.“ Но близо петте часа, прекарани на трасето в почти непрекъсната въртележка казват своето. В края на третия час страничният наблюдател не може да хване нито с око, нито с ухо, че пилотът е престроял дълго време на скамейката. Специално за този „кеф-тест“ от гаража на баща на Ники – ба’т Стефко Диков– легендарният механик на старозагорската легенда в автомобилните дисциплини и мултишампион на България Георги Петров, просто са му намерили гуми, преди изхвърляне на боклука.

снимка за rallyxpress: стефан илиев

С ЛЕГЕНДАРНА СЕДАЛКА ЗА НАВИГАТОРА… Използвайки това „корито“ (вляво), през 90-те години заралийската легенда в автомобилните дисциплини Георги Петров записваше победите си в три различни шампионата. Сега Николай Диков пази седалката не само като реликва, но и като талисман в своята Шкода Фабия. „Имам и още нещо от [Георги] Петров – гордо обяснява Ники Дико. – Седалката, която сега е монтирана за навигатора, е оригиналната седалка от Фау-Вето на Петров. Много си я харесвам и много си я пазя“, говори за нея пилота като за част от бляскавите години на българския автомобилен спорт. В края на петия час днешният заралийски общественик Николай Диков явно бе успял да намери шампиона и пилота Ники Диков – онзи същият, за когото между 2008 и 2011 г. конкуренцията бе наистина много силна, но която пилотът успяваше да надиграе в планинските шампионати.

снимка за rallyxpress: стефан илиев

СЛЕД ПЕТ ЧАСА НА ДРАКОНА СЕ СЪБРАХА ВЕДНО … В края на тестовия ден администраторът Николай Диков и пилотът Ники Диков вече бяха старото цяло – интелигентен състезател, за който скоростта не се прави само с педала на газта.